Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

7 προορισμοί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στη Βόρεια Ελλάδα

Ανακαλύψτε τους καλύτερους προορισμούς για να περάσετε παραδοσιακά το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας και της Αποκριάς στη Βόρεια Ελλάδα.
7 προορισμοί για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας στη Βόρεια Ελλάδα

Η Καθαρά Δευτέρα το 2024 πέφτει στις 18 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι το τριήμερο 16-18 Μαρτίου είναι μία καλή ευκαιρία για μικρές εξορμήσεις και πόσο μάλλον σε προορισμούς με εορταστικά έθιμα, τραγούδια και χορό!

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί προορισμοί που μπορούν να σας προσφέρουν διασκέδαση το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, απολαμβάνοντας τα καρναβάλια και τα κούλουμα. Πάμε να δούμε ποιοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας.

Ξάνθη

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα. Χρονολογείται από το 1966 και προσεκλύει χιλιάδες επισκέπτες, προσφέροντας διασκέδαση και ξέφρενα γλέντια. 

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιείται η βραδινή παρέλαση ενώ την Κυριακή ξεκινάει η Μεγάλη Παρέλαση που λήγει με το κάψιμο του “Τζάρου” (κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα). Για την Καθαρά Δευτέρα η περιοχή της Σταυρούπολης είναι η καλύτερη επιλογή.

Η Ξάνθη απέχει λιγότερο από 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη και τα λεωφορεία από τη συμπρωτεύουσα αναχωρούν το ένα μετά το άλλο γεμάτο φοιτητές – και όχι μόνο. Είναι το ιδανικό μέρος αν θέλετε να περάσετε το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας ανάμεσα σε μεγάλη πλήθη, με τρελό κέφι και καρναβαλιστές.

Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε θα σας πρότεινα να κάνετε κρατήσεις καταλυμάτων αρκετό καιρό πριν, ώστε να έχετε την ευχέρια να επιλέξετε και να μείνετε σε αξιόλογα μέρη. Μερικά εξαιρετικά καταλύματα:

Νάουσα Ημαθίας

Η Νάουσα είναι ιδιαιτέρως γνωστή για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας λόγω του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό δρώμενο, του οποίου οι ρίζες έρχονται από τον 18ο αιώνα και πραγματοποιείται το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής στο ρολόι στο δημαρχείο της πόλης.

Στο έθιμο συμμετέχουν χορευτές που φορούν φορεσιές και κέρινες μάσκες. Το δρώμενο ξεκινά με το ντύσιμο των χορευτών το πρωί της Κυριακής και το αποκορύφωμά του είναι το απόγευμα όπου οι χορευτές βγάζουν τις μάσκες και χορεύουν μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Διοικητηρίου. 

Οι καιρικές συνθήκες δεν εμποδίζουν το έθιμο να πραγματοποιηθεί ακόμα και με βροχή. Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται εορτασμοί για τα Κούλουμα.

Η Νάουσα απέχει λιγότερο από 1,5 ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Για διαμονή μπορείτε να επιλέξετε τη Νάουσα ή την Βέροια που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας. Προτεινόμενα καταλύματα στη Νάουσα και τη Βέροια:

Τύρναβος

Το «Μπουρανί» είναι το έθιμο που έχει καταστήσει τον Τύρναβο δημοφιλή προορισμό για την Καθαρά Δευτέρα. Πρόκειται για ένα πανηγύρι, γνωστό και ως γιορτή του φαλλού. Οι ντόπιοι βράζουν το Μπουρανί (χορτόσουπα με σπανάκι και ξύδι) ενώ σε μία μεγάλη φιάλη που έχει σχήμα φαλλού υπάρχει κρασί και τσίπουρο.

Το θέμα του εθίμου είναι αρκετά τολμηρό με διονυσιακό χαρακτήρα, με φαλλικά σύμβολα και σατιρικά λογοπαίγνια.

Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στον Τύρναβο για το έθιμο, αν και αν θέλετε να διανυκτερεύσετε θα πρέπει να επιλέξετε ένα κατάλυμα στη Λάρισα που απέχει μόλις 20 λεπτά οδικώς. Προτεινόμενα καταλύματα για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας στη Λάρισα:

Κοζάνη

Η Κοζάνη δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Η πόλη σφύζει από κόσμο ειδικά το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας και από φωτιές. Το βασικό στοιχείο των ημερών είναι ο Φανός, δηλαδή μία πυρά που ανάβει σε διάφορα σημεία της πόλης, γύρω από τον οποίο γίνεται φαγοπότι και ο κόσμος χορεύει.

Την Κυριακή της Τυρινής πραγματοποιείται η μεγάλη παρέλαση και το βράδυ ανάβουν όλοι οι φανοί. Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από πολλούς συλλόγους σε διάφορα μέρη, όπως Κερασιά, Κήπος, Ροδιανή, Αιανή κ.α.

Η Κοζάνη απέχει μόλις 1,5 ώρα από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να την επισκεφθείτε ακόμα και αυθημερόν. Βέβαια το να ζήσετε την εμπειρία ολόκληρου του τριημέρου έχει άλλη αξία. Μερικά προτεινόμενα καταλύματα:

Καστοριά

Η Καστοριά είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και ιδανική για κάθε τριήμερη εξόρμηση. Ωστόσο, για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Μπορεί το καρναβάλι της Καστοριάς, Ραγκουτσάρια, να γίνεται αρχές του νέου έτους αλλά συμβαίνουν δρώμενα και μαζί με το δικό μας καρναβάλι.

Στις πλατείες της πόλης ανάβουν μεγάλες φωτιες, οι λεγόμενες Μπουμπούνες. Οι μεγαλύτερες Μπουμπούνες είναι στην πλατεία Ντολτσό (παλιάς πόλης), της πλατείας Ομονοίας και μερικές ακόμα. Οι ντόπιοι απολαμβάνουν εδέσματα και αλκοόλ γύρω από την μπουμπούνα. Παραδοσιακοί σκοποί και χοροί κρατούν μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα. 

Στα σπίτια τηρείται και το έθιμο του «Χάσκαρη», όπου ένα βρασμένο αυγό δένεται σε ένα ξύλινο ραβδί και τα μέλη προσπαθούν να το πιάσουν με το στόμα.

Η Καστορία εκτός από έθιμα έχει να σας προσφέρει απαράμιλλη ομορφιά, βόλτες στην ακρολιμνιά και στις βυζαντινές εκκλησίες. Απέχει 2 ώρες από τη Θεσσαλονίκη και θα βρείτε αξιόλογα καταλύματα για να μείνετε:

Δράμα

Στη Δράμα και συγκεκριμένα στο Καλαμπάκι – απέχει 20 λεπτά από την πόλη – την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το έθιμο «Καλογεροδευτέρα», το οποίο έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία. 

Το έθιμο έφεραν οι πρόσφυγες του 1922 και αναβιώνει με καμιά εικοσαριά νεαρούς άνδρες, με τον έναν να αναλαμβάνει το ρόλο του καλογέρου και τον ντύνουν με δέρματα ζώων και κουδούνια προβάτων. Όλοι μαζί με βαμμένα πρόσωπα περιφέρονται στα σπίτια του χωριού με συνοδεία γκάιντας. Το απόγευμα συγκεντρώνονται όλοι μαζί στην πλατεία για τραγούδι και χορό.

Μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε στο κέντρο της Δράμας. Μερικά προτεινόμενα καταλύματα:

Σοχός

Το Καρναβάλι του Σοχού έχει στοιχεία από τη Διονυσιακή λατρεία και Βακχεία. Οι εορτασμοί ξεκινούν από το Σάββατο το απόγευμα ξεκινάει από την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Διαδραματίζεται η πατροπαράδοτη «Ρούμπα» και το παραδοσιακό «Ζαπους» με τους Κουδουνοφόρους να αναμειγνύονται με τους θεατές, φορώντας τραγόμορφες φορεσιές και κουδούνια. 

Την Κυριακή συνεχίζονται τα γλέντια και την Καθαρά Δευτέρα ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις με το έθιμο των μετανοιών.

Το Καρναβάλι του Σοχού έχει ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας και αξίζει να το ζήσετε από κοντά. Ο Σοχός απέχει περίπου 50 λεπτά οδικώς από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να μείνετε εκεί, καθώς ο Σοχός έχει ελάχιστα καταλύματα. Προτεινόμενα καταλύματα κοντά στον Σοχό:

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.