Σαλτσκάμεργκουτ, το αλμυρό βασίλειο της Αυστρίας

γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Το Σαλτσκάμεργκουτ (Salzkammergut) εκτείνεται στα ομόσπονδα κρατίδια της Άνω Αυστρίας, της Στυρίας και του Σάλτσμπουργκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Αυστρίας. Τα αλατωρυχεία ήταν ο κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, προσδίδοντάς της έναν ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος που το πολιτιστικό τοπίο Χάλστατ-Νταχστάιν του Σαλτσκάμεργκουτ ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Χάρτης SalzkammergutΤο αλπικό τοπίο του Σαλτσκάμεργκουτ αποτελεί τμήμα των Ανατολικών Άλπεων και περιβάλλεται από ψηλές κορυφές (η ψηλότερη είναι το βουνό Νταχστάιν, με ύψος 2.995 μέτρα). Διαρρέεται από τον Τράουν, παραπόταμο του Δούναβη, και περιλαμβάνει ένα σύνολο από παγετωνικές λίμνες (Μόντζεε, Άτερζεε, Χαλστέτερζεε, Τράουνζεε και άλλες). Ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή πιστοποιείται ήδη από την ύστερη 2η χιλιετία π.Χ., ενώ η συστηματική αξιοποίηση των κοιτασμάτων αλατιού μέσω υπόγειων ορυχείων ξεκίνησε κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού. Αρχαιολογικά ευρήματα του 8ου αιώνα π.Χ. αποκαλύπτουν μια ευημερούσα και καλά οργανωμένη κοινωνία, με εμπορικές επαφές με πολλές περιοχές της Ευρώπης, γνωστή ως ο πολιτισμός του Χάλστατ. Μετά από μια περίοδο παρακμής η εξόρυξη αλατιού αναβίωσε κατά τον 14ο αιώνα, ενώ δύο αιώνες αργότερα η ευρύτερη περιοχή του Σαλτσκάμεργκουτ πέρασε στον αποκλειστικό έλεγχο του αυστριακού οίκου των Αψβούργων (μεταβλήθηκε δηλαδή σε προσωπική κτήση τους) και η εκμετάλλευση του άλατος έγινε κρατικό μονοπώλιο.

Την εποχή του αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ και της συζύγου του Ελισάβετ (της γνωστής σε όλους Σίσυς!) η περιοχή εξελίχθηκε σε κέντρο πολιτιστικής ζωής και σε αυτοκρατορικό θέρετρο. Ο αυτοκράτορας παραθέριζε στη βίλα του στο Μπαντ Ισλ, απ’ όπου συχνά κυβερνούσε το κράτος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί, μάλιστα, λέγεται ότι υπέγραψε την κήρυξη πολέμου στη Σερβία το 1914!

Σήμερα, λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του, το Σαλτσκάμεργκουτ έχει αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό διεθνούς ακτινοβολίας. Το πρόγραμμα για τους επισκέπτες περιλαμβάνει ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι ή κρουαζιέρες στις λίμνες, σκι, ιππασία, φυσιολατρικές περιπλανήσεις ή απλά χαλάρωση στα αναρίθμητα σπα!

Χάλστατ

Χάλστατ

Αναμφισβήτητα, το απόλυτο χάιλαϊτ της περιοχής είναι το Χάλστατ, το οποίο δίκαια χαρακτηρίζεται ως το μαργαριτάρι της Αυστρίας. Χτισμένο στην απότομη όχθη της ομώνυμης λίμνης, είναι η επιτομή του ειδυλλιακού αυστριακού χωριού! Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι τα πυκνοχτισμένα σπίτια σε μια στενή λωρίδα της όχθης και τα ψηλά βουνά που ξεπροβάλλουν πίσω τους. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα δεν υπήρχε δρόμος προς το χωριό και τα παρόχθια σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους μόνο μέσω της λίμνης ή ενός στενού διαδρόμου που περνούσε πάνω από τις σοφίτες!

BONUS FACT: Το Χάλστατ είναι σήμερα τόσο δημοφιλής τόπος για τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, που οι Κινέζοι έχτισαν ένα αντίγραφό του στην πόλη Luoyang στην περιφέρεια Huizhou το 2011!

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube