Σοκότρα, το νησί της ευδαιμονίας

Σοκότρα Υεμένη

Η Σοκότρα βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής και την Αραβική χερσόνησο. Πρόκειται για ένα μικρό αρχιπέλαγος 4 νησιών, με το μεγαλύτερο να ονομάζεται … Σοκότρα και να αποτελεί το 95% της συνολικής έκτασης (3.624 τ.χλμ.). Οι 3 μικρότερες νήσοι είναι οι Αμπντ αλ Κουρί, Σαμχά και Ντάρσα. Ο πληθυσμός της φτάνει τους 60000 με το 25% να ζει στο Hadibo στη βόρεια ακτογραμμή που είναι και η μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους.

Ηλιοβασίλεμα στο Hadibo, πηγή: Rod Waddington
Ηλιοβασίλεμα στο Hadibo, πηγή: Rod Waddington

Το νησί έχει αρκετά παρατσούκλια. Το αποκαλούν το νησί της ευδαιμονίας και η προέλευση του οφείλεται στην σανσκριτική έκφραση ντβίπα σουκχαντχάρα. Χαρακτηρίζεται επίσης ως το πιο εξωγήινο μέρος στη Γη εξαιτίας της ιδιαίτερης χλωρίδας του νησιού. Δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι εδώ βρίσκονταν οι Κήποι της Εδέμ.

Σύντομη ιστορία της Σοκότρα

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού εμφανίστηκαν τη Λίθινη Εποχή καθώς τα ευρήματα εργαλείων που έχουν βρεθεί είναι του πολιτισμού Ολντοουάι.

Στην αρχαιότητα το νησί άνηκε στη Λιβανωτοφόρο Χώρα, μια ονομασία του σημερινού Ομάν από τους Έλληνες ναυτικούς της εποχής.

Στα ιστορικά χρόνια το νησί ήταν γνωστό ως Διοσκουρίδα σύμφωνα με το ναυτικό σύγγραμμα “Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης” του 1ου αιώνα μ.Χ.

Οι κάτοικοι του ήταν κυρίως Ινδοί, Έλληνες και Άραβες και ασχολούνταν με το εμπόριο οστράκων χελώνας. Λέγεται ότι οι κάτοικοι του προσηλυτίστηκαν στο χριστιανισμό από τον Aπόστολο Θωμά το 52 μ.Χ..

Το αρχιπέλαγος στη πιο σύγχρονη ιστορία πέρασε στα χέρια των Πορτογάλων, των σουλτάνων Μαχρά, των Βρετανών και τέλος το 1967 η Σοκότρα έγινε τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Νότιας Υεμένης. Σήμερα ανήκει στη Δημοκρατίας Υεμένης.

Η Σοκότρα βρίσκεται 240 χιλιόμετρα ανατολικά του Κέρατος της Αφρικής και 380 χιλιόμετρα νότια της Αραβικής Χερσονήσου.

Χλωρίδα και Πανίδα

Το νησί είναι τόσο απομονωμένο που το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν συναντάται σε άλλο σημείο του πλανήτη.

Το πιο εντυπωσιακό φυτό της Σοκότρα είναι το δέντρο Dracaena cinnabari, στα ελληνικά το αίμα του δράκου, το οποίο έχει ένα πολύ περίεργο σχήμα που μοιάζει με ομπρέλα, τεράστιο μανιτάρι και από μακριά και με λίγη φαντασία με ιπτάμενο δίσκο. Ο κόκκινος χυμός του χρησίμευε ως φάρμακο για ασθένειες, χρωστική ουσία, βερνίκι για βιολιά, οδοντόπαστα και τέλος είχε εφαρμογές και στη φωτοχαρακτική.

Το δέντρο "Το Αίμα του Δράκου", πηγή: Boris Khvostichenko

Όσον αφορά την πανίδα του νησιού, το μόνο ιθαγενές θηλαστικό είναι η νυχτερίδα ενώ το πιο ενδιαφέρον ζωάκι η γιγάντια θαλάσσια κάμπια (Eunice aphroditois) με μήκος ως τα 3 μέτρα και πλάτος τα 25 χιλιοστά. Βρίσκεται υπό εξαφάνιση μιας και το δέρμα της πωλείται παράνομα πανάκριβα σε ευρωπαικούς οίκους μόδας.

Η γιγάντια θαλάσσια κάμπια
Η γιγάντια θαλάσσια κάμπια

Τελευταία το νησί έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στον τουρισμό, μιας και αποτελεί εξαιρετική περίπτωση οικοτουρισμού. Περισσότεροι από 3000 τουρίστες κάθε χρόνο την επιλέγουν για την ηρεμία της, την παρατήρηση πουλιών (192 διαφορετικά είδη), για hiking και κολύμβηση.

Το αρχιπέλαγος έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 2008.

Η παραλία Ar'ar στη Σοκότρα
Η παραλία Ar'ar στη Σοκότρα
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις