Συνάλλαγμα – Πότε και πού να αλλάξω τα χρήματά μου

Όταν ταξιδεύουμε σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα θέμα με τα χρήματά μας, αφού με τις περισσότερες έχουμε κοινό νόμισμα, ευρώ δηλαδή. Τι γίνεται όμως αν ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε σε μια χώρα εντός και εκτός Ευρώπης που δεν έχει ευρώ;

Τότε προκύπτουν ένα σωρό ερωτήματα και απορίες που καλό είναι να έχουμε λύσει προτού ταξιδέψουμε. Πότε πρέπει να αλλάξω τα χρήματά μου; Πού μπορώ να τα αλλάξω; Πόσο χρεώνομαι για να τα αλλάξω; Πρέπει να πληρώνω με κάρτα ή μετρητά; Τι θα κάνω αν επιστρέψω και έχω ακόμα πάνω μου χρήματα σε ξένο νόμισμα;

Μην πανικοβάλλεστε! Είμαι εδώ, για να σας δώσω όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με το συνάλλαγμα για να ταξιδέψετε με ασφάλεια σε μια χώρα με διαφορετικό νόμισμα.

Πριν το ταξίδι

Πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας θα ήταν αρκετά φρόνιμο να αλλάξετε μερικά χρήματα για να έχετε τις πρώτες ώρες στον προορισμό σας και που θα σας χρειαστούν για τη μεταφορά σας προς το ξενοδοχείο, για κάποιο σνακ ή καφέ, καθώς μπορεί να φτάνετε για παράδειγμα αργά το βράδυ που τα ανταλλακτήρια είναι κλειστά.

Εννοείται ότι μπορείτε να αλλάξετε χρήματα στο αεροδρόμιο στα καταστήματα συναλλάγματος bureau de change (Εμπορική, Alpha, Eurochange) και σε μερικά ξενοδοχεία, αλλά καλύτερα να το αποφύγετε καθώς συνήθως παίρνουν μεγάλες προμήθειες.

Γενικά, οι τράπεζες είναι το πιο ασφαλές μέρος για συνάλλαγμα, καθώς οι προμήθειες είναι σταθερές χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. Άρα, σε πρώτο στάδιο αγοράστε συνάλλαγμα από την Τράπεζα Ελλάδος για τα πρώτα έξοδα στη χώρα προορισμού σας. 

Tip: Αν η ταξιδεύετε σε μια χώρα με ισχυρό νόμισμα, πχ αγγλική λίρα μπορείτε να πάτε όποτε θέλετε στην τράπεζα να αγοράσετε συνάλλαγμα. Αν όμως ταξιδεύετε σε μια χώρα με λιγότερο δημοφιλές νόμισμα, καλό θα ήταν να τηλεφωνήσετε για να σιγουρευτείτε ότι έχουν το συγκεκριμένο νόμισμα και αν δεν έχουν να ζητήσετε να το παραγγείλουν.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την αναζήτηση για ένα έμπιστο ανταλλακτήριο. Αν αμελήσατε να αλλάξετε νόμισμα στην Ελλάδα, μπορείτε να αγοράσετε στο αεροδρόμιο μόλις φτάσετε από τα ανταλλακτήρια που θα βρείτε στο γκισέ που γράφει “exchange”.

Σε καμία περίπτωση μην μπείτε στο πρώτο ανταλλακτήριο που θα βρείτε μπροστά σας και κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Επιλέξτε ανταλλακτήρια σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, που θα σας προσφέρουν συμφέρουσες ισοτιμίες και ίσως τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις. Να είστε προσεκτικοί για τυχόν πλαστά χρήματα και για την τιμή του συναλλάγματος, καθώς πολλές φορές η τιμή που αναγράφεται απέξω από τα ανταλλακτήρια αφορά την τιμή που αγοράζουν χρήματα και όχι την τιμή που τα πουλούν.

Για να βγάλετε χρήματα από ΑΤΜ εντός Ευρωζώνης, η προμήθεια είναι η αντίστοιχη με αυτή που χρεώνεστε στην Ελλάδα όταν βγάζετε χρήματα από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας.

Όταν όμως θέλετε να βγάλετε χρήματα από ΑΤΜ σε χώρα που έχει διαφορετικό νόμισμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι  θα χρεωθείτε με 0,50% επί του ποσού ανάληψης συν 1,50€ προμήθεια για μετατροπή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε να βγάζετε μικροποσά από το ΑΤΜ και καλύτερα να υπολογίσετε πόσα χρήματα χρειάζεστε και να τα βγάλετε μαζικά.

Σε καμία περίπτωση μην μπείτε στη διαδικασία να αγοράσετε συνάλλαγμα στη μαύρη αγορά, καθώς και θα σας κλέψουν και είναι πιθανό να σας δώσουν πλαστά χρήματα.

Όσον αφορά τις πληρωμές με κάρτα, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε σε μεγάλα μαγαζιά και πολυκαταστήματα. Σε ανοιχτές αγορές καλύτερα να το αποφύγετε, έτσι κι αλλιώς σε αυτά τα μέρη συνήθως δε δέχονται πληρωμές με κάρτα. Η προμήθεια φαίνεται αμέσως, χωρίς κρυφές χρεώσεις.

Από προσωπική εμπειρία, θα σας πω ότι ο πιο εύκολος τρόπος για τα ταξίδια σε χώρες με διαφορετικό νόμισμα είναι να εκδώσετε μια διεθνή χρεωστική κάρτα, όπως η Revolut. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεχάσετε τα ανταλλακτήρια, τις τράπεζες και τις προμήθειες. Αρκεί να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας και σε λίγες ημέρες θα λάβετε μια κάρτα. Από την εφαρμογή θα μπορείτε να αλλάξετε τα χρήματά σας σε όποιο νόμισμα επιθυμείτε σε τιμές τραπεζών και χωρίς προμήθειες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αναλυτικό άρθρο τι είναι η Revolut και πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Tip: Αν συμβεί κάτι στο ταξίδι σας ή έχετε βγει εκτός προϋπολογισμού και χρειάζεστε επειγόντως χρήματα μη σας πιάσει πανικός. Μέσω των υπηρεσιών Western Union και MoneyGram, μπορεί να σας στείλει κάποιος χρήματα από την Ελλάδα, τα οποία θα είναι δυνατό να  παραλάβετε μετά από 10 λεπτά.

Στην επιστροφή

Ήρθε η ώρα της επιστροφής και σας έχουν μείνει ακόμα χρήματα με ξένο νόμισμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τράπεζες θα σας χρεώσουν κανονικά την προμήθεια για το ποσό που σας έμεινε.

Αλλά αν έχετε αλλάξει χρήματα σε κατάστημα Eurochange τότε μπορείτε να πουλήσετε το 30% του ποσού χωρίς προμήθεια στην αρχική ισοτιμία που το αγοράσατε, αρκεί να έχετε την απόδειξη αγοράς.

Αν τώρα σας έχουν μείνει απλά λίγα ψιλά και χαρτονομίσματα χαμηλής αξίας, μπορείτε να τα κρατήσετε σαν ενθύμιο από το ταξίδι σας 🙂

Χώρες στην Ευρώπη που θα χρειαστείτε συνάλλαγμα

 • Αζερμπαϊτζάν (Μανάτ)
 • Αλβανία (Λεκ)
 • Αρμενία (Ντραμ)
 • Βόρεια Μακεδονία (Δηνάριο Β.Μ.)
 • Βοσνία Ερζεγοβίνη (Μάρκο)
 • Βουλγαρία (Λεβ)
 • Δανία (Κορόνα Δανίας)
 • Ελβετία (Φράγκο)
 • Ηνωμένο Βασίλειο (Στερλίνα)
 • Ισλανδία (Κορόνα Ισλανδίας)
 • Κροατία (Κουνα)
 • Κωνσταντινούπολη (Λίρα Τουρκίας)
 • Λευκορωσία (Ρούβλι Λευκορωσίας)
 • Λίχνενσταϊν (Φράγκο)
 • Μολδαβία (Λέου Μολδαβίας)
 • Νορβηγία (Κορόνα Νορβηγίας)
 • Ουγγαρία (Φιορίνι)
 • Ουκρανία (Γρίβνα)
 • Πολωνία (Ζλότι)
 • Ρουμανία (Λέου Ρουμανίας)
 • Ρωσία (Ρούβλι)
 • Σερβία (Δηνάριο Σερβίας)
 • Σουηδία (Κορόνα Σουηδίας)
 • Τσεχία (Κορόνα Τσεχίας)
Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.