The Line: μια έξυπνη γραμμική πόλη μήκους 170 χλμ. χωρίς αυτοκίνητα σύντομα στην Σαουδική Αραβία

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, παρουσίασε στις αρχές του έτους τα σχέδια για την κατασκευή μιας πόλης μηδενικού άνθρακα στο NEOM, το πρώτο μεγάλο κατασκευαστικό έργο για την εμβληματική επιχειρηματική ζώνη ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας του μεγαλύτερου στον κόσμο εξαγωγέα πετρελαίου.

Ο πρίγκιπας, σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, είπε ότι η πόλη, γνωστή ως «Η Γραμμή» (The Line), θα εκτείνεται σε μια έκταση μήκους 170 χιλιομέτρων και θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο κατοίκους, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας υπόσχεται να δημιουργήσει ένα δίκτυο έξυπνων πόλεων χωρίς αυτοκίνητα και δρόμους. Το πρότζεκτ ονομάζεται έτσι καθώς η διάταξη των υπερσυνδεδεμένων μελλοντικών κοινοτήτων θα είναι σε μια ευθεία γραμμή. Οι βασικές εγκαταστάσεις όπως σχόλεια και ιατρικές κλινικές καθε κοινότητας θα βρίσκονται σε μια απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια, ενώ το ταξίδι από την μια άκρη της Γραμμής στην αλλή δεν θα ξεπερνάει τα 20 λεπτά.

«Γιατί πρέπει να θυσιάσουμε τη φύση για χάρη της ανάπτυξης;» Είπε ο πρίγκιπας Μωάμεθ. «Πρέπει να μετατρέψουμε τo concept μιας συμβατικής πόλης σε φουτουριστική.»

Ο πρίγκιπας είπε αργότερα σε δημοσιογράφους στη βορειοδυτική πόλη Al Ula ότι το έργο προέκυψε από τα συμπεράσματα τριών ετών προετοιμασίας, προσθέτοντας ότι οι υποδομές υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 100-200 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η ραχοκοκαλιά της επένδυσης στη Γραμμή θα προέλθει από τη στήριξη των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη NEOM από τη Σαουδική κυβέρνηση, την PIF (Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων) αλλά και από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές σε ένα διάστημα 10 χρόνων», πρόσθεσε.

Η Γραμμή θα αποτελείται από τρία στρώματα, ένα στην επιφάνεια της περιοχής για τους πεζούς, ένα υπόγειο για υποδομές και ακόμα ένα υπόγειο για τις μεταφορές. Τεχνητή Νοημοσύνη θα παρακολουθεί την πόλη και με μοντέλα δεδομένων και πρόβλεψης θα προσπαθεί να βρει τρόπους να βελτιώνει την ζωή των κατοίκων της Γραμμής.

Έχουν γίνει λίγες ανακοινώσεις σχετικά με τη NEOM από το 2017 που ανακοινώθηκε από τον de facto κυβερνήτη Πρίγκιπα Μωάμεθ ως πυλώνας του σχεδίου του Vision 2030 και την απαλλαγή της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή της από τα έσοδα από το αργό πετρέλαιο.

Μια δήλωση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ότι η πόλη αναμένεται να συνεισφέρει 48 δισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του βασιλείου και να δημιουργήσει 380.000 νέες θέσεις εργασίας.

Καλωσορίσατε στην Γραμμή
Καλωσορίσατε στην Γραμμή
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *