Η Σέριφος είναι ένα από τα διαμάντια των Κυκλάδων. Αντιλαμβάνεσαι τη γοητεία του νησιού από την πρώτη ματιά όταν προσεγγίζει το πλοίο το λιμάνι, στο Λιβάδι. Η Χώρα δεσπόζει στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού και κλέβει τις εντυπώσεις.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού έπαιξαν τα μεταλεία σιδήρου και χαλκού, τα οποία υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα.
Ενώ δέχεται αρκετούς επισκέπτες, η Σέριφος έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ηρεμία και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.
Πάμε να δούμε τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στη Σέριφο, για να πάρετε μια καλή γεύση από το κυκλαδίτικο νησί.
1. Βόλτα στα Μεταλλεία
Το πλούσιο σε μεταλλεύματα έδαφος της Σερίφου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία και την ανάπτυξη του τόπου. Οι πρώτες δραστηριότητες ξεκίνησαν ήδη από την αρχαιότητα ενώ η συστηματική εξόρυξη ξεκίνησε περίπου στο τέλος τους 19ου αιώνα. Στο Μεγάλο Λιβάδι έχουν παραμείνει μερικά απομεινάρια από τις δραστηριότητες, όπως σκουριασμένα βαγόνια και ράγες.
Σημαντικό αξιοθέατο είναι η ανατιναγμένη γέφυρα, η οποία ήταν αποτέλεσμα της εξέγερσης του 1916, όπου οι εργάτες αγωνίστηκαν για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Μπορείτε να εξερευνήσετε τη στοά στο Μεγάλο Λιβάδι για να αντιληφθείτε το μεγαλείο της περιοχής.
2. Βουτιές στις παραλίες
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα οι υπέροχες παραλίες της Σερίφου. Το νησί έχει περίπου 70 παραλίες, με τις περισσότερες να είναι αμμώδεις και καθόλου οργανωμένες.
Για αυτό φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένου σκίαστρου ή ομπρέλας, καθώς δεν θα βρείτε εύκολα κάποια φυσική σκιά.
Το μοναδικό που έχετε να κάνετε είναι να δείτε τον καιρό, τον άνεμο δηλαδή, και να ξεκινήσετε το beach hopping. Μερικές από τις παραλίες που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι:
🔸 η Ψιλή Άμμος
🔸 το Καλό Αμπέλι
🔸 ο Άγιος Σώστης
🔸 το Γάνεμα
🔸 η Βαγιά
🔸 το Μαλιάδικο
3. Μονοπάτια
Αν δεν τα πάτε πολύ καλά με τις πεζοπορίες κάντε skip και πηγαίνετε στο επόμενο.. Οι υπόλοιποι δώστε προροχή. Η Σέριφος έχει ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών – άλλα συνδέουν οικισμούς, άλλα παραλίες. Εντάξει το κατακαλόκαιρο η πεζοπορία δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά υπάρχουν μερικές πιο δροσερές ώρες (πολύ πρωί ή στη δύση του ηλίου).
Η πιο κλασική διαδρομή είναι αυτή που συνδέει το Λιβάδι με τη Χώρα. Η απόσταση είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα, η οποία είναι ανηφορική και περιλαμβάνει αρκετά σκαλοπάτια.
Αν δεν σας φτάνει μόνο αυτό μπορείτε να συνεχίσετε από τη Χώρα στο μονοπάτι του Πετριά. Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο και το πιο σημαντικό είναι καλά σηματοδοτημένο. Η θέα..ονειρική!
4. Πανηγύρια Σερίφου
Ποιος πηγαίνει καλοκαίρι σε νησί και δεν αναζητά πανηγύρι; Στη Σέριφο, όπως στα περισσότερα κυκλαδονήσια, διοργανώνονται δεκάδες πανηγύρια στη διάρκεια του καλοκαιριού – τα περισσότερα τον Αύγουστο. Τα πανηγύρια είναι ο ιδανικός τρόπος για να πάρετε μια γεύση από την παράδοση του νησιού.
Τα πανηγύρια οργανώνονται από τους κτήτορες, δηλαδή τους υπεύθυνους της εκάστοτε εκκλησίας και περιλαμβάνουν σουβλάκια, μπύρες, μουσική και πολύ χορό. Μερικά από τα πιο σημαντικά πανηγύρια του καλοκαιριού είναι:
🔸 5 Μαΐου: Αγίας Ειρήνης στον Κουταλά
🔸 21 Μαΐου: Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
🔸 1 Ιουλίου: Αγίων Αναργύρων στην Καλαβράτσενα και στη Γαλανή
🔸 20 Ιουλίου: Προφήτη Ηλία στα Βουνιά και στο Ξερό
🔸 26 Ιουλίου: Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Χώρα και Κουντούρα Γαλανής
🔸 6 Αυγούστου: Σωτήρος στο Καλό Αμπέλι και στον Πύργο
🔸 15 Αυγούστου: Παναγίας στο Ράμο και τους Σκοπούς
🔸 16 Αυγούστου: Παναγίας στον Πύργο
🔸 23 Αυγούστου: Παναγίας Μηλιανής
🔸 29 Αυγούστου: Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Σκλαβογιάννη
🔸 7 Σεπτεμβρίου: Αγίου Σώστη στην παραλία Αγίου Σώστη
🔸 8 Σεπτεμβρίου: Παναγίας στο Βουνό στον παλιό Αβεσαλό
🔸 24 Σεπτεμβρίου: Αγίας Θέκλας στο Σκλαβογιάννη
5. Γευτείτε τις τοπικές γεύσεις
Η κουζίνα κάθε τόπου πολλές φορές φανερώνει ένα μέρος του χαρακτήρα του. Άρα για να γνωρίσετε καλύτερα τη Σέριφο πρέπει να δοκιμάσετε τις γεύσεις της. Μερικά από τα top φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οι μαραθοτηγανίτες, η φουρνιστή ρεβυθάδα, η ξινομυζήθρα, οι λιαστές ντομάτες, η φάβα που σερβίρεται στα πανηγύρια, τα ντόπια λουκάνικα.
6. Επισκεφθείτε το Μοναστήρι Ταξιαρχών
Η Μονή Ταξιαρχών είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σερίφου. Χρονολογείται από το 1572 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή. Πρόκειται για ένα μοναστήρι-φρούριο το οποίο χτίστηκε για να φιλοξενήσει την εικόνα των Ταξιαρχών, οι οποίοι είναι και προστάτες του νησιού.
Οι ψηλοί τοίχοι, που είναι γύρω στα 10 μέτρα, οι πολεμίστρες και η ψηλή τοποθεσία του μοναστηριού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προστασία των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές. Αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και να θαυμάσετε τόσο τη μονή όσο και τη θέα!
7. Παρακολουθήστε τη Συλλογή μελιού
Η Σέριφος φημίζεται για το μέλι της από άγρια λεβάντα και στο νησί υπάρχουν περίπου 25 μελισσοκόμοι. Υπάρχει μάλιστα ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός, κάτι που συμβάλει στην ομαλή επικοινωνία και συνεργασία των μελισσοκόμων. Υπάρχουν περίπου 1.000 κυψέλες και τον Ιούλιο γίνεται η συλλογή του μελιού.
Αν τύχει και είστε στο νησί τον Ιούλιο και σας ενδιαφέρει δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους ντόπιους για το που μπορείτε να πάτε για να παρακολουθήσετε τη διαδικασία.
8. Απολαύστε τα θαλάσσια σπορ
Αν είστε από τους λάτρεις του νερού μπορείτε να απολαύσετε τις υπηρεσίες του Serifos Scuba Diving. Εκτός από καταδύσεις με πλήρη εξοπλισμό μπορείτε να κάνετε θαλάσσια παιχνίδια (μπανάνα, αλεξίπτωτο, αλεξίπτωτο πλαγιάς, tube), να νοικιάσετε κανό και να επισκεφθείτε ερημικές παραλίες, να νοικιάσετε φουσκωτό σκάφος και να κάνετε θαλάσσια εκδρομή γύρω από το νησί.
9. Δείτε την Ανατολή και τη Δύση του ηλίου από τη Χώρα
Η Χώρα της Σερίφου είναι το στολίδι του νησιού και μάλιστα πολλοί πιστεύουν ότι είναι μία από τις ομορφότερες χώρες στις Κυκλάδες. Σφύζει από κόσμο μέρα και νύχτα και προσφέρει μοναδική θέα.
Σίγουρα το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό από τη Χώρα, ειδικά μετά από μία μέρη περιπλάνησης. Αλλά η ανατολή έχει άλλη ομορφιά, μιας και θα δείτε τον ήλιο να ξεπροβάλει από τη μεριά του λιμανιού. Και αφού απολαύσετε τον ήλιο να ξεπροβάλει μπορείτε να καθίσετε σε κάποιο μαγαζάκι για πρωινό και καφεδάκι.