Τι να προσέχω στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι μία από τις πιο επισκέψιμες πόλεις της Ευρώπης. Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι πρόκειται για μια ελεύθερη πόλη, χωρίς αυστηρούς κανόνες, λόγω των coffee shop όπου μπορεί κανείς να καπνίσε ελεύθερα κάνναβη και της περιοχή των κόκκινων φαναριών.

Είναι μια λανθασμένη άποψη, καθώς όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έτσι και το Άμστερνταμ πρόκειται για μια πόλη που έχει μερικούς άγραφους κανόνες τους οποίους πρέπει να γνωρίζετε προτού επισκεφθείτε την πόλη. Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναφερθούμε σε μερικά tips για το Άμστερνταμ για να έχετε μια αρμονική παραμονή και ένα ευχάριστο ταξίδι.

Τα 12 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στο Άμστερνταμ

1. Μην τραβάτε φωτογραφίες στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών

περιοχή Κόκκινα Φανάρια Άμστερνταμ

Η Red Light District βρίσκεται στο De Wallen και είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για μια γραφική περιοχή με πλακόστρωτα σοκάκια, που έχει περίπου 300 παράθυρα με ιερόδουλες που εκτίθενται προκειμένου να μαζέψουν πελάτες. Η περιοχή δεν προσελκύει αποκλειστικά μόνο “πελάτες”, αλλά και πολλούς επισκέπτες που θέλουν να δουν το θέαμα. Ωστόσο δεν επιτρέπεται να φωτογραφήσετε τα κορίτσια καθώς απαγορεύεται νομικά και ηθικά.

2. Τα coffee shops δεν είναι καφετέριες

coffee shops Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ, όπως και οι περισσότερες πόλεις στην Ολλανδία, φημίζεται για τα coffee shops. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν πρόκειται για καφετέριες. Εννοείται ότι μερικά πουλάνε καφέ ή φαγητό ή ποτά, ωστόσο είναι τα μέρη όπου ο κόσμος πηγαίνει για να αγοράσει και να κάνει χρήση κάνναβης. Να είστε προσεκτικοί, καθώς το χασίς στο Άμστερνταμ μπορεί να είναι πιο ισχυρό.

3. Μην περπατάτε πάνω στον ποδηλατόδρομο

ποδηλατόδρομοι Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη με έντονη ποδηλατική κουλτούρα. Έχει υποδομές με ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες από τη δεκαετία του 1890 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ποδήλατα. Οι ποδηλατόδρομοι (fietspaden στα Ολλανδικά) διασχίζονται συνεχώς από ποδηλάτες και πρέπει να τους αντιμετωπίζετε όπως τους αυτοκινητόδρομους, για αποφυγή ατυχήματος και ενδεχόμενο τραυματισμού τόσο του ποδηλάτη όσο και δικό σας.

4. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κάνναβης απαγορεύονται στους εξωτερικούς χώρους

Η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται στο Άμστερνταμ. Αν σας δει η αστυνομία να περπατάτε με ανοιχτά μπουκάλια και να είστε πιωμένοι, φλερτάρετε με μια διανυκτέρευση στο αστυνομικό τμήμα. Κατά τη διάρκεια μερικών φεστιβάλ, όπως στο Vondelpark και το De Wallen η αστυνομία είναι πιο επιεικής.

Επίσης, απαγορεύεται το κάπνισμα κάνναβης σε δημόσιους χώρους. Αν σας πιάσουν κινδυνεύετε από μια απλή υπενθύμιση του κανόνα μέχρι επιβολή προστίμου. Εξάλλου υπάρχουν τα coffe shops για να καπνίσετε, ας αποφύγετε να το κάνετε στο δρόμο.

5. Μην αγοράζετε κάνναβη και space cake από πλανόδιους

Ίσως σας σταματήσει κάποιος στο δρόμο να σας πουλήσει κάνναβη ή διάφορα άλλα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη, όπως κέικ, γλειφιτζούρια, μπισκότα. Προτιμήστε τα προϊόντα που θα βρείτε σε ειδικά καταστήματα και coffee shop καθώς θα είστε σίγουροι για την ποιότητα τους.

6. Να είστε τυπικοί αν νοικιάσετε ποδήλατο

ποδήλατα Άμστερνταμ

Είναι συχνό φαινόμενο οι τουρίστες στο Άμστερνταμ να νοικιάζουν ποδήλατα και να κάνουν βόλτες. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριφέρεστε σωστά για να διατηρήσετε την ασφάλειά σας. Μελετήστε αρχικά λίγο τον χάρτη του Άμστερνταμ. 

Αυτά που θα πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε στη λωρίδα σας, ακολουθείτε τα φανάρια και τις πινακίδες, κάντε χώρο για να σας προσπεράσει κάποιος ποδηλάτης που έχει αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, κάντε σήμα με το χέρι προτού στρίψετε, να έχετε φώτα αναμμένα τις βραδινές ώρες. Δεν σημαίνει ότι οι ντόπιοι τα τηρούν όλα αυτά, αλλά καλό είναι εσείς να είστε τυπικοί και σωστοί.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να κλείσετε μια οργανωμένη περιήγηση στην πόλη με ποδήλατα, που περιλαμβάνει ποδήλατο, κράνος και ηχητικό οδηγό.

7. Μην περιμένετε στην ουρά για το Σπίτι της Άννας Φρανκ

Σπίτι Άννας Φρανκ
Η ουρά έξω από το Σπίτι Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ (πηγή:wikipedia)

Το Σπίτι της Άννας Φρανκ είναι από τα διασημότερα αξιοθέατα στο Άμστερνταμ. Είναι το μέρος που έζησε κρυφά η Άννα με την οικογένεια της για 2 χρόνια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αξιοθέατο έχει πάντα μεγάλη ουρά και για να μπείτε μπορεί να περιμένετε μέχρι και 4 ώρες. Αγοράστε ένα εισιτήριο από πριν για να εξασφαλίσετε άμεση είσοδο στον χώρο.

Αν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα μπορείτε να κλείσετε και μια ξενάγηση με τα μέρη που σύχναζαν οι Εβραίοι και να πάρετε όλες τις πληροφορίες για τη ζωή της Άννας Φρανκ.

8. Μην αγοράζετε μεμονωμένα εισιτήρια για τα Μουσεία

Αν είστε λάτρεις των Μουσείων και θέλετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε στο Άμστερνταμ, εξασφαλίστε την κάρτα I amsterdam City Card. Η κάρτα αυτή εκτός από δωρεάν είσοδο σε μουσεία, θα σας εξασφαλίσει πολλές εκπτώσεις σε άλλα αξιοθέατα, δωρεάν ενοικίαση ποδηλάτου για μια μέρα, δωρεάν κρουαζιέρα στο κανάλι και πολλά άλλα.

9. Κατάλληλο ντύσιμο για Άμστερνταμ

βροχή Άμστερνταμ

Το πότε να πάτε στο Άμστερνταμ και το τι ρούχα πρέπει να έχετε μαζί σας στο ταξίδι είναι όντως ζητήματα που θα σας απασχολήσουν αρκετά. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει η περίπτωση βροχοπτώσεων ακόμα και στο καλοκαιρινό διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κλειστά παπούτσια και ένα αδιάβροχο μπουφάν για παν ενδεχόμενο ακόμα και αν το ταξίδι σας είναι μέσα στον Αύγουστο.

10. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο στο Άμστερνταμ

Η πόλη του Άμστερνταμ είναι ιδανική για τους ποδηλάτες και τους πεζούς, αλλά δεν είναι ιδιαίτερη ευχάριστη για τους οδηγούς οχημάτων και κυρίως αυτοκινήτων. Έχει αρκετή κίνηση και το θέμα του πάρκινγκ είναι σκέτος πονοκέφαλος. Η στάθμευση είναι ακριβή και οι κανονισμοί είναι αυστηροί. Επιλέξτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία λειτουργούν εξαιρετικά στην πόλη και ειδικά αν έχετε εξασφαλίσει την I Amsterdam City Card, θα έχετε δωρεάν πρόσβαση.

11. Μην καπνίζετε σε τρένα και σιδηροδρομικούς σταθμούς

Το κάπνισμα (απλού τσιγάρου) απαγορεύεται αυστηρά στους χώρους αναμονής, στους σταθμούς και τις αποβάθρες των τρένων. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, κάποιες κολόνες που έχουν ένα τασάκι 2 μέτρων στο οποίο μπορείτε καπνίσετε και να σβήσετε το τσιγάρο σας. Αν σας πιάσουν να καπνίζετε εκτός αυτής της περιοχής ή να πετάτε το τσιγάρο σας στην πλατφόρμα θα πληρώσετε πρόστιμο.

12. Μην χάσετε τα...Poffertjes

Μην τολμήσετε να φύγετε από το Άμστερνταμ χωρίς να γευτείτε τα poffertjes! Πρόκειται μια ολλανδική νοστιμία, που μοιάζει με αφράτες τηγανίτες που φτιάχνονται από αλεύρι και μαγιά και συνήθως σερβίρονται με γλυκιά επικάλυψη από άχνη ή nutella. Γιάμι!

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.