Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Απολιθωμένο ξύλο με τυρκουάζ οπάλιο στο εσωτερικό του βρέθηκε στην Αυστραλία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μητέρα φύση μπορεί να είναι απόλυτα εντυπωσιακή, και αυτή η πρόσφατη φωτογραφία είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που ενισχύει την πεποίθηση αυτή.
Απολιθωμένο ξύλο με τυρκουάζ οπάλιο στο εσωτερικό του βρέθηκε στην Αυστραλία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μητέρα φύση μπορεί να είναι απόλυτα εντυπωσιακή, και αυτή η πρόσφατη φωτογραφία είναι μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που ενισχύει την πεποίθηση αυτή. Ο χρήστης του Reddit, adymma90, βρήκε πρόσφατα ένα κομμάτι απολιθωμένου ξύλου στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας το οποίο έκρυβε μέσα του μια μικρή έκπληξη.

Το εσωτερικό του περιείχε μια όμορφη δομή σπάνιου τυρκουάζ οπάλιου λίθου που έχει γοητεύσει εντελώς το διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες.

Προφανώς και η φωτογραφία έγινε viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συγκεντρώνοντας σχεδόν εκατό χιλιάδες θετικές ψήφους στο Reddit.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Queensland στην Αυστραλία (πηγή: britannica)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Queensland στην Αυστραλία (πηγή: britannica)

Το οπάλιο δημιουργήθηκε από τη συγκέντρωση διάφορων μετάλλων στο εσωτερικό κενό του απολιθωμένου ξύλου. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που δημιουργούνται αυτοί οι λίθοι, για παράδειγμα οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλά κελύφη και οστά τα οποία μετατράπηκαν σε οπάλιο και τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά της εικόνας.

Οι οπάλιοι λίθοι αποτελούν συχνά τη βάση για άλλους οργανικούς πολύτιμους λίθους, και είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται πολύ στην κοσμηματοποιία.

Ο σχηματισμός του οπάλιου είναι μια εντελώς φυσική, αλλά μακροχρόνια διαδικασία. Η σύστασή του είναι βασικά διοξείδιο του πυριτίου (SiO2). Η ιδιαιτερότητα του, έγκειται στο γεγονός, ότι περιέχει στην μάζα του μία ποσότητα νερού ίση περίπου με το 10% του συνόλου. Η σίλικα (ονομάζεται κι έτσι το διοξείδιο του πυριτίου) με το νερό σχηματίζουν μικρά σφαιρίδια τα οποία διατάσσονται στο χώρο, σχηματίζοντας διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Όταν περνάει το φως μέσα από αυτές τις διατάξεις, διαθλάται και διαχέεται προς τυχαίες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του ορυκτού, να εμφανίζει την σπάνια εναλλαγή των διάφορων χρωμάτων που ιριδίζουν.

Σύμφωνα με το Geology.com, η ηφαιστειακή τέφρα είναι το ιδανικό περιβάλλον για τον σχηματισμό οπάλιων λίθων και απολιθωμένων ξύλων. «Ένα από τα πιο ιδανικά γεωλογικά περιβάλλοντα για το σχηματισμό απολιθωμένου ξύλου είναι ένα δάσος που θάβεται από ηφαιστειακή στάχτη. Σε αυτήν την περίπτωση η τέφρα θάβει τα φυτά και τα προστατεύει από την αποσύνθεση και τις επιθέσεις εντόμων. Η τέφρα χρησιμεύει επίσης ως άφθονη πηγή διοξειδίου του πυριτίου η οποία διαλύεται εύκολα και μεταφέρεται μέσα στο ξύλο από ποσότητες νερού οι οποίες θα τρυπώσουν σε τυχόν διαθέσιμες κοιλότητες».

Ετυμολογικά η λέξη οπάλιος θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία Σανσκριτική λέξη upala που σημαίνει λίθος. Ήδη από το 250 π.Χ. οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον οπάλιο, ο οποίος εικάζεται ότι μεταφερόταν στη Ρώμη από την Ανατολική Ευρώπη, η οποία ήταν η κύρια πηγή κατά την αρχαιότητα. Στην Αυστραλία ο οπάλιος που ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά τον επόμενο αιώνα η τιμή του άρχισε να ανεβαίνει και από το 1932 και μέχρι και σήμερα η Αυστραλία παραμένει η κύριος παραγωγός οπαλίου στον κόσμο. Οι περιοχές απ’ όπου εξάγεται το ορυκτό είναι το Κουήνσλαντ και η Νέα Νότια Ουαλία. Στην περιοχή “Lightning Ridge” θα βρείτε τον σπάνιο και πανάκριβο μαύρο οπάλιο.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.