Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

18 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους Χαρταετούς

Οι χαρταετοί εφευρέθηκαν στην Κίνα πριν από 2.300 χρόνια από 2 κινέζους φιλοσόφους, τους Mozi και Lu Ban, κατά την περιόδο των εμπόλεμων βασιλείων (475-221 π.Χ.).
Χαρταετοί

Οι χαρταετοί εφευρέθηκαν στην Κίνα πριν από 2.300 χρόνια από 2 κινέζους φιλοσόφους, τους Mozi και Lu Ban, κατά την περίοδο των εμπόλεμων βασιλείων (475-221 π.Χ.). Χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε η τεχνογνωσία κατασκευής και χρήσης των χαρταετών να εξαπλωθεί και έξω από τα κινεζικά σύνορα.

Οι χαρταετοί αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση αποστάσεων, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για να βοηθήσουν τη μετακίνηση μεγάλων στρατευμάτων σε δύσβατο έδαφος. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τον υπολογισμό και την καταγραφή των μετρήσεων του ανέμου.

Οι χαρταετοί εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Κίνα, όπως και στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της που ονομάζονται κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή πλαστικό, ενώ η επιφάνεια που φέρνει αντίσταση στον αέρα είναι συνήθως από πλαστικό ή χαρτί. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Η κινέζικη ονομασία για τον χαρταετό είναι Fen Zheng, που σημαίνει η άρπα του ανέμου. Οι πρώιμοι κινέζικοι χαρταετοί μετέφεραν μουσικά όργανα ανέμου. Για αιώνες, οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σε πολέμους και σε μάχες, σαν σινιάλα, για παρατήρηση, αλλά και για ρίψη επιστολών και εφημερίδων.

Το 2015, ένας χαρταετός δράκος μήκους 6.000 μέτρων σηκώθηκε στον ουρανό του Chongqing από επαγγελματίες “χαρταετοπεταχτές” του Weifang στα πλαίσια του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Χαρταετών. Ο χαρταετός έσπασε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες εκθρονίζοντας τον προηγούμενο κάτοχο μήκους 5000 μέτρων. Ο χαρταετός ονομάστηκε “Το Κινέζικο Όνειρο”, κόστισε κάτι λιγότερο από 13.000 ευρώ και χρειάστηκαν τρία άτομα και έξι ώρες εργασίας για να τον ανεβάσουν στον αέρα.

Ο χαρταετός μήκους 6000 μέτρων στο Chongqing (πηγή: Chinanews.com)
Ο χαρταετός μήκους 6000 μέτρων στο Chongqing (πηγή: Chinanews.com)
  • Ο μικρότερος χαρταετός στον κόσμο που κατάφερε να πετάξει είχε μήκος 5 χιλιοστά. Ο μεγαλύτερος (σε εμβαδό) χαρταετός στον κόσμο ονομάζεται Megabite με διαστάσεις 55 x 22 μέτρα (630 τ.μ.).
  • Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ταχύτητα ενός χαρταετού ήταν 193 χλμ./ώρα.
  • Το ρεκόρ για τη πτήση μεγαλύτερης διάρκειας ενός χαρταετού είναι οι 180 ώρες.
  • Το μεγαλύτερο υψόμετρο που έχει φτάσει ένας χαρταετός είναι τα 3801 μέτρα!
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός χαρταετών που πέταξαν σε μία γραμμή είναι 11.284, με το ρεκόρ να το κατέχει ένας Ιάπωνας κατασκευαστής χαρταετών.
  • Οι ιαπωνικοί χαρταετοί ζυγίζουν μέχρι και 2 τόνους.
Στο Δελχί της Ινδίας την ημέρα ανεξαρτησίας πετούν χαρταετούς (πηγή: Express archive photo)
Στο Παλιό Δελχί της Ινδίας την ημέρα ανεξαρτησίας πετούν χαρταετούς (πηγή: Express archive photo)
  • Το πέταγμα χαρταετού απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία το 1760 επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι προτιμούσαν να πετούν χαρταετούς από το να δουλεύουν.
  • Το πέταγμα χαρταετού απαγορεύτηκε και στην Κίνα κατά τη διάρκεια της (Μεγάλης Προλεταριακής) Πολιτιστικής Επανάστασης, με ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια! Πολλοί χαρταετοί καταστράφηκαν την ίδια περίοδο.
  • Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η παρατήρηση χαρταετών ψηλά στον ουρανό βοηθάει στην καλή όραση.
  • Υπάρχουν μόλις 78 κανόνες στις μονομαχίες με χαρταετό στην Ταϊλάνδη.
  • Κατά μέσο όρο, 12 θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με το πέταγμα χαρταετών.
  • Το πέταγμα χαρταετού είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στον κόσμο με πάνω από 50 εκατομμύρια χαρταετούς να πωλούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
  • Ένας μεγάλος χαρταετός πλήρους μεγέθους θα μπορούσε να παράγει δύο με τρία μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την εταιρεία Kite Power Solutions, ισοδύναμη με την παραγωγή μίας συμβατικής ανεμογεννήτριας 100 μέτρων.

Δεν θέλω δικαιολογίες, ο άνεμος δεν είναι απαραίτητος για να πετάξετε έναν χαρταετό. Καλά κούλουμα!

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.