Πόσα κιλά λαχανικών τρώνε οι Ευρωπαίοι κάθε χρόνο;
Η ποσότητα των λαχανικών που χρειάζεται κάποιος να καταναλώσει, εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Αλλά κατά μέσο όρο αυτό είναι περίπου 240 γραμμάρια ανά ενήλικα ανά ημέρα ή 87,6 κιλά ετησίως.
Παρατηρώντας τον χάρτη βλέπουμε ότι περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες πληρούν αυτήν την απαίτηση. Αντίθετα η Κύπρος, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβακία και η Σουηδία δεν πληρούν την απαίτηση, με την Ολλανδία (σσ. Κάτω Χώρες) να καταναλώνει τη μικρότερη ποσότητα λαχανικών σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κατανάλωση λαχανικών είναι πολλαπλάσια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Αλβανία, η Βοσνία, η Κροατία, η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία καταναλώνουν περισσότερα από 200 κιλά λαχανικών ετησίως.
Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει επιβεβαιωμένη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και της κατανάλωσης κρέατος (δείτε εδώ τον αντίστοιχο χάρτη), μπορούμε να δούμε ότι ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλή κατανάλωση κρέατος, το αναπληρώνουν καταναλώνοντας πολύ περισσότερα λαχανικά.
Αλλά πώς ακριβώς ορίζει η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας τα λαχανικά; Οι πατάτες για παράδειγμα δεν υπολογίζονται ως λαχανικά. Τα μανιτάρια, τα πεπόνια και τα καρπούζια απ’ την άλλη υπολογίζονται. Ναι, ο ΔΟΤΓ θεωρεί τα πεπόνια και τα καρπούζια λαχανικά και δεν θα του πάμε κόντρα γιατί αυτός μας έδωσε τα στοιχεία. Αυτή είναι η εξήγηση του ΔΟΤΓ: «Αυτή η ομαδοποίηση διαφέρει από τις διεθνείς εμπορικές ταξινομήσεις λαχανικών στο ότι περιλαμβάνει πεπόνια και καρπούζια, τα οποία συνήθως θεωρούνται καλλιέργειες φρούτων. Όμως, ενώ οι καλλιέργειες φρούτων είναι σχεδόν όλες μόνιμες καλλιέργειες, τα πεπόνια και τα καρπούζια είναι παρόμοια με τα λαχανικά στο ότι είναι προσωρινές καλλιέργειες». Θέλετε να δείτε την πλήρη λίστα; Ρίξτε μια ματιά εδώ.
Στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, 2018.
Χάρτης σχεδιασμένος από τους γεωγραφικούς στο Mapchart.
Bonus Fact: Η γεωγραφία της χωριάτικης σαλάτας
Είμαι σίγουρος από τα 155 κιλά που καταναλώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κάθε χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην κατανάλωση της χωριάτικης σαλάτας. Και μπορεί η ιδέα γι’ αυτή την πεντανόστιμη σαλάτα να γεννήθηκε στη χώρα μας, η προέλευση των υλικών της όμως, με εξαίρεση την ρίγανη, την ελιά και το λάδι, δεν είναι ελληνική.
Οι αγαπημένες μας ντομάτες και πιπεριές δεν υπήρχαν στην Ευρώπη μέχρι το 1500 μ.Χ.. Μας ήρθαν από την Κεντρική Αμερική και το βόρειο κομμάτι της Νότιας Αμερικής.
Όσον αφορά το κρεμμύδι και το αγγούρι οι ευρωπαίοι τα γνώρισαν αρκετά νωρίτερα αλλά κι αυτά έχουν μακρινή προέλευση. Πιο συγκεκριμένα το αγγούρι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πριν από 2000 χρόνια ενώ το κρεμμύδι προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Ιράν και του Πακιστάν και γνωρίζουμε ότι είχε φτάσει στην Αίγυπτο στα χρόνια των Φαραώ.
Το συγκεκριμένο φακτ το βρήκα στο βιβλίο “Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ – Ακτίβιτι μπουκ για παιδιά” και μπορείτε να το βρείτε εδώ.