Χάρτης: Οι πιο χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη

Χάρτης: Οι πιο χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας και επικεντρώνονται περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης την ανάγκη και την ώθηση για μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ίσως ακόμη και το φυσικό αέριο γενικά. Αυτός ο χάρτης εξετάζει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, άρα όχι μόνο την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πιο χρησιμοποιούμενη πηγή ενέργειας στην Ευρώπη ποικίλλει αρκετά έντονα. Ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι οι πιο δημοφιλείς πηγές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου η πυρηνική είναι η πιο χρησιμοποιούμενη πηγή ενέργειας. Το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Γαλλία, παράγεται από πυρηνική ενέργεια.

Παράλληλα, η Δανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας παράγεται από την αιολική ενέργεια. Έχετε υπόψιν σας, ότι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η ηλιακή ενέργεια, η βιομάζα και τα απόβλητα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία βασίζονται κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Για την Ισλανδία και τη Νορβηγία μάλιστα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η πρώτη πηγή ενέργειας για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το πετρέλαιο με ποσοστά 48.9% και 90.8% αντίστοιχα.

Τα δεδομένα για αυτόν τον χάρτη προέρχονται από τo BP Statistical Review of World Energy. Ο Χάρτης σχεδιάστηκε από το geografikoi.gr και το mapchart.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ