Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 7 μυστικά της Μπολόνια

Τα 7 μυστικά της Μπολόνια είναι επτά θρύλοι που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν και τώρα μπορείτε να τους μάθετε κι εσείς.
Τα 7 μυστικά της Μπολόνιας

Σας αρέσουν και ‘σας οι θρύλοι και τα μυστικά; Κάθε πόλη που σέβεται το εαυτό της έχει από δαύτα και η Μπολόνια δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Βρέθηκα στη Μπολόνια για τρεις μέρες και η εξερεύνησή τους ήταν μια απ’ τις πιο διασκεδαστικές εμπειρίες που έχω ζήσει σε αστικό περιβάλλον. Κάτι σαν κυνήγι θησαυρού στην πόλη

Τα μυστικά, κάποια είναι αστεία, κάποια είναι περίεργα, και κάποια είναι σχεδόν άβολα, αλλά σίγουρα θα κάνουν το ταξίδι σας στη Μπολόνια πιο διαδραστικό. Αν με ρωτάτε, τα επτά μυστικά της Μπολόνια πρέπει να βρίσκονται στο πρόγραμμα κάθε ταξιδιώτη που την επισκέπτεται για πρώτη φορά.

Σας έφτιαξα ένα χάρτη στο google maps ώστε να μπορέσετε μέσα σε 2 ώρες να τα ανακαλύψετε και να μην σπαταλήσετε μια ολόκληρη μέρα όπως έκανα εγώ. Ακολουθούν και πληροφορίες για το καθένα, και κατά πόσον είναι πραγματικά ή όχι.

1. Το παράθυρο στη «Μικρή Βενετία»

Η θέα απ' το παράθυρο
Η θέα απ' το παράθυρο (φώτο: Παντελής Κάκαρης)

Ρομαντικά ξεκινάει αυτή η περιπέτεια με τη Finestrella (το μικρό παράθυρο δηλαδή) στον αριθμό 5 της Via Pella. Ανοίγοντας το, θα έχεις μια απίθανη θέα στην ιστορία της πόλης και στο κανάλι Moline.

Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά κατά τον Μεσαίωνα η Μπολόνια έμοιαζε με τη Βενετία. Την πόλη διέσχιζαν πολλά κανάλια που συνέδεαν την πόλη με τον ποταμό Πάδο. Χάρη σε αυτές τις πλωτές οδούς, η Μπολόνια ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Τα κανάλια θάφτηκαν κατά τη διάρκεια των αιώνων, και μαζί χάθηκε και η όποια ομοιότητα με τη Βενετία. Φαντάζεστε πώς θα ήταν η Μπολόνια με όλα αυτά τα κανάλια και τους πύργους;

Αφού τραβήξετε τις απαραίτητες φωτογραφίες, ακριβώς απέναντι μπορείτε να δείτε τη συνέχεια του όμορφου καναλιού με λιγότερο ποιητικό τρόπο.

Υπάρχουν κι άλλα μέρη στην πόλη όπου μπορείτε να δείτε τα παλιά κανάλια, όπως στη Via Oberdan 32 και τη Via Malcontenti 4/c.

2. «Η κάνναβη είναι προστασία»

Η περίφημη επιγραφή
Η περίφημη επιγραφή (φώτο: Παντελής Κάκαρης)

Με ασυνήθιστο τίτλο ξεκινάει το 2ο μυστικό ενώ βρισκόμαστε σε ταξιδιωτικό οδηγό αλλά μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα.

Στη συμβολή της Via Indipendenza και της Via Rizzoli, 500 μέτρα από τη Finestrella, στις οροφές των στοών υπάρχουν 3 διάσημες επιγραφές: 

Panis vita, canabis protectio, vinum laetitia

Σε ελεύθερη μετάφραση το ψωμί είναι ζωή, η κάνναβη προστασία και το κρασί χαρά. Λέγεται ότι η επιγραφή κάνει αναφορά στα πλούτη που έφερε το εμπόριο της κάνναβης στην πόλη. Στην εύλογη ερώτηση αν επιτρέπεται η χρήση της στην Μπολόνια η απάντηση είναι όχι.

3. Ο «προικισμένος» Ποσειδώνας

Το σιντριβάνι του Ποσειδώνα υπό συγκεκριμένη γωνία κρύβει εκπλήξεις
Το σιντριβάνι του Ποσειδώνα υπό συγκεκριμένη γωνία κρύβει εκπλήξεις. Θα έλεγε κανείς ότι χάρηκε που μας είδε.

Το μυστικό αυτό βρίσκεται στο σιντριβάνι του Ποσειδώνα στην Piazza Maggiore και πρόκειται για οπτική ψευδαίσθηση.

Σταθείτε πίσω από το άγαλμα του Ποσειδώνα, κοντά στα σκαλιά της βιβλιοθήκης Salaborsa με την πλάτη σας να βλέπει στη Via Indipendenza.

Αν κοιτάξετε υπό σωστή γωνία, είναι πολύ πιθανό να μπερδέψετε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού του Ποσειδώνα με το ερεθισμένο πέος του. Δεν υπάρχουν πονηρά αγάλματα, υπάρχουν μόνο πονηρά ματιά.

Ο θρύλος λέει ότι ο Giambologna, ο γλύπτης που εργάστηκε στο σιντριβάνι τον 16ο αιώνα, δημιούργησε αυτή τη συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση ως εκδίκηση ενάντια στο Βατικανό. 

Στην πραγματικότητα, ο Giambologna κατηγορήθηκε ότι έκανε το άγαλμα του Ποσειδώνα πολύ σέξι – οι μύες του Ποσειδώνα είναι σε άλλο επίπεδο και στα πόδια του υπάρχουν μερικές γοργόνες που αγγίζουν τα στήθη τους και πετάγεται νεράκι. 

Ο Giambologna ήθελε να κάνει τα γεννητικά όργανα του Ποσειδώνα μεγαλύτερα και το Βατικανό προφανώς του αρνήθηκε και δες πώς τα ‘φερε η τύχη και ο αντίχειρας του Ποσειδώνα ευθυγραμμίζεται με την ευαίσθητη περιοχή του.

Κανείς δεν ξέρει αν είναι όντως αληθινή η ιστορία, η ψευδαίσθηση είναι πάντως πέρα για πέρα “αληθινή”. Αν δείτε ανθρώπους να δείχνουν προς το άγαλμα του Ποσειδώνα, τώρα γνωρίζετε.

4. Ένα ασυνήθιστο τηλέφωνο

Palazzo del Podestà
Είχε λίγο κρύο στην στοά στο Palazzo del Podestà (φώτο: Παντελής Κάκαρης)

Λίγα μέτρα από το σιντριβάνι, βρίσκεται το Palazzo del Podestà. Διασχίστε την μεγάλη σκοτεινή στοά και αναζητήστε τον μεγάλο θόλο στο κέντρο της. Δεν θα δυσκολευτείτε, πιθανότατα θα βρείτε κόσμο να στέκεται περίεργα στις τέσσερις κολώνες της.

Το συγκεκριμένο μυστικό δεν ενδείκνυται για solo travelers, θα χρειαστείτε παρέα για το εξερευνήσετε. Σταθείτε στη μια κολώνα και η παρέα σας στην απέναντι διαγώνια. Ξεκινήστε κουβεντούλα λες και είστε δίπλα, οι τοίχοι θα μεταφέρουν τα λόγια σας.

Αυτό το εκπληκτικό αρχιτεκτονικό φαινόμενο λέγεται ότι έδινε στους ιερείς τη δυνατότητα να εξομολογήσουν τους λεπρούς χωρίς να έρχονται σε στενή επαφή.

5. Το σπασμένο βάζο

Θέα απ' τον πύργο Asinelli
Θέα απ' τον πύργο Asinelli

Επόμενος σταθμός, οι Δύο Πύργοι της Μπολόνια κι εδώ τα πράγματα ζορίζουν λίγο. Αφενός όταν πήγα εγώ οι πύργοι ήταν κλειστοί για συντήρηση, αφετέρου το σπασμένο βάζο που αναφέρω πιθανότατα να μην υπάρχει καν.

Λέγεται πάντως, ότι από την κορυφή του Πύργου Asinelli θα δείτε ένα σπασμένο βάζο. Κανείς δεν ξέρει γιατί και πως. Και όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει πουθενά φωτογραφία αυτού του βάζου. Οι θρύλοι λένε ότι συμβολίζει την ικανότητα της Μπολόνια να επιλύει συγκρούσεις.

Ακόμα και αν δεν βρείτε πάντως το βάζο, η θέα από τον πύργο είναι κα θη λω τι κή.

😮 Φαν φακτ: Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να ανέβουν στην κορυφή του πύργου έως ότου πάρουν το πτυχίο τους. Αν παρακούσουν, δεν θα το πάρουν ποτέ.

6. Τα τρία βέλη

Corte Isolani
Corte Isolani

Η είσοδος του Corte Isolani (ένα μικρό πέρασμα γεμάτο μοντέρνα μπαράκια και καταστήματα που οδηγεί από την Piazza Maggiore στην Piazza Santo Stefano) βρίσκεται στην Strada Maggiore κατασκευασμένη με ξύλινα δοκάρια που χρονολογούνται από τα μέσα του 1400. Με το αετίσιο μάτι σας, κοιτάχτε μέχρι το ταβάνι και παρατηρήστε προσεκτικά τις δοκούς όπου θα μπορέσετε να αντικρύσετε 3 βέλη που φαίνεται να έχουν αστοχήσει. 

Από τον μύθο ξέρουμε ότι υπήρχαν 3 κακοί, έτοιμοι να εκτελέσουν έναν τοπικό έμπορο, αλλά αποσπάστηκαν από την προκλητική εμφάνιση μιας γυμνής υπηρέτριας σε ένα από τα παράθυρα. Τα βέλη στάλθηκαν αλλού για αλλού και δεν κατάφεραν να βρουν στόχο.

7. Το έδρανο στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

Museo di Palazzo Poggi
Εγώ ψάχνοντας το έδρανο με την επιγραφή στον παγκόσμιο χάρτη

Ότι η Μπολόνια φιλοξένει το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης δεν είναι μυστικό και μάλιστα είναι και απ’ τα πιο σημαντικότερα πράγματα που φημίζεται η πόλη. 

Όπως καταλαβαίνετε κατευθυνόμαστε προς το πανεπιστήμιο της πόλης στην Via Zamboni. Στον αριθμό 33, βρίσκεται το Museo di Palazzo Poggi, όπου εκεί λέγεται ότι υπάρχει ένα έδρανο στο οποίο έχει χαραχθεί η επιγραφή στα λατινικά:

Panum Resis

Σημαίνει ότι η γνώση είναι το θεμέλιο κάθε επιλογής. Ωραία ατάκα αλλά μετά από πολύ ψάξιμο και ερωτήσεις δεν βρήκα τίποτα. Στην είσοδο του μουσείου οι υπάλληλοι ήταν κάθετοι ότι το έδρανο με τη συγκεκριμένη επιγραφή δεν υπάρχει. Στο ίντερνετ θα βρείτε διάφορες πληροφορίες για το 7ο μυστικό, ότι πρόκειται για την παλιότερη καρέκλα ή το παλιότερο έδρανο της Ευρώπης αλλά πουθενά φωτογραφίες. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το μουσείο παρολαυτά είναι εκπληκτικό και αξίζει να χαθείτε στις αίθουσές του. 

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.