Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Μπολόνια που πρέπει να δείτε

Επισκέπτεσαι την Μπολόνια για πρώτη φορά και αναρωτιέσαι ποια μέρη πρέπει οπωσδήποτε να δεις;
Αξιοθέατα Μπολόνια

Η Μπολόνια είναι ένας υποτιμημένος προορισμός της Ιταλίας και βρίσκεται συχνά στη σκιά των τουριστικών μεγαθήριων της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας.

Με τις όμορφες στοές της που περιλαμβάνονται στη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, τα απίστευτα μεσαιωνικά κτίρια και την αυθεντική αύρα που είναι διάχυτη σε όλη την πόλη, η Μπολόνια σας περιμένει να την εξερευνήσετε.

Σε αυτόν τον οδηγό θα μοιραστώ μαζί σας τα κύρια αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της πόλης που αξίζει να επισκεφτείτε.

💡 Συμβουλή: Εάν ο χρόνος σας στη Μπολόνια είναι περιορισμένος ή εάν θέλετε να πάρετε μια γεύση απ’ την πόλη πριν την εξερευνήσετε βαθύτερα, σας συνιστώ να κάνετε αυτήν την ξενάγηση με τα πόδια. Δεν είναι τυχαίο που έχει τόσο καλή βαθμολογία! Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσετε ιστορίες της πόλης από έναν τοπικό ξεναγό.

1. Η Piazza Maggiore

Piazza Maggiore (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)
Piazza Maggiore (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Εδώ χτυπάει η καρδιά του κέντρου της παλιάς πόλης και αποτελεί το κύριο σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες. Εάν επισκέπτεστε τη Μπολόνια για πρώτη φορά, αναπόφευκτα θα περάσετε αρκετές φορές από την Piazza Maggiore. Άλλωστε, πολλά άλλα ορόσημα της Μπολόνια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Περιβάλλεται από πολυσύχναστα καφέ αλλά και από μερικά από τα παλαιότερα και πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης. Εδώ θα δείτε μεγάλα παλάτια, όπως το Palazzo d’Accursio (το Δημαρχείο της Μπολόνια), μαζί με το Palazzo dei Notai, το Palazzo del Podestà και το Palazzo dei Bianchi.

Η Basilica di San Petronio βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πλατείας και στα βορειοδυτικά θα βρείτε την Piazza del Nettuno, όπου βρίσκεται το περίφημο Σιντριβάνι του Ποσειδώνα (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά θα βρείτε παρακάτω). 

Η Piazza Maggiore φιλοξενεί επίσης το κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Welcome Bologna και τη Biblioteca Salaborsa (Δημόσια Βιβλιοθήκη).

💡 Συμβουλή: Αν σας κάνει καλό καιρό, πιείτε ένα εσπρέσο στο Bar Vittorio Emanuele παρά την χαμηλή βαθμολόγια στο google ή απλά αράξτε στα σκαλάκια της πλατείας και χαζέψτε την κίνηση. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πλατεία και το βράδυ και να τη δείτε φωτισμένη.

2. Το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα

Το σιντριβάνι του Ποσειδώνα (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)
Το σιντριβάνι του Ποσειδώνα (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Το σιντριβάνι, κατασκευασμένο από τον Φλαμανδό γλύπτη Giambologna, βρίσκεται στην Piazza del Nettuno. Αυτό το αμφιλεγόμενο έργο τέχνης από πέτρα και μπρούτζο χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα και απεικονίζει έναν γυμνό Ποσειδώνα που περιβάλλεται από γοργόνες που θηλάζουν με διάχυτη σεξουαλικότητα.

Ο θρύλος λέει ότι μερικές ντόπιες μπολονέζες σκανδαλίστηκαν τόσο πολύ από τη θέα του γυμνού Ποσειδώνα που του φόρεσαν ένα μπρούτζινο παντελόνι για να μην προκαλούνται τόσο.

😮 Φαν φακτ: Συνηθιζόταν επίσης οι μαθητές να περπατούν αριστερόστροφα γύρω από το σιντριβάνι δύο φορές, για να έχουν την τύχη με το μέρος τους πριν τις εξετάσεις. Ενδέχεται να δείτε φοιτητές να γιορτάζουν την αποφοίτησή τους δίπλα σε αυτό το εμβληματικό σιντριβάνι ακόμα και σήμερα (αρκεί να είναι περίοδος αποφοίτησης). 

Πριν αφήσετε το σιντριβάνι, κοιτάξτε προς τον ανατολικό τοίχο του Palazzo d’Accursio. Εκεί θα δείτε το συγκινητικό Sacrario dei Partigiani, ένα μνημείο για όλους εκείνους τους παρτιζάνους που εκτελέστηκαν από τους Ναζί για τη συμμετοχή τους στο κίνημα αντίστασης της πόλης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Sacrario dei Partigiani
Sacrario dei Partigiani

💡 Συμβουλή: Δίπλα στο κεντρικό σιντριβάνι υπάρχει ένα μικρότερο με πόσιμο νερό όπου μπορείτε να ξαναγεμίσετε τα θερμός σας. Συνεχίζουμε με το επόμενο αξιοθέατο.

👉 Στο Σιντριβάνι θα ανακαλύψετε και ένα απ’ τα επτά μυστικά της Μπολόνια, περισσότερα εδώ.

3. Οι Πύργοι Garisenda και Asinelli

Θέα απ' τον πύργο Asinelli
Θέα απ' τον πύργο Asinelli

Γνωρίζατε ότι ο Πύργος της Πίζας δεν είναι ο μόνος κεκλιμένος πύργος στην Ιταλία; Δια του λόγου το αληθές, η Μπολόνια έχει δύο: τον πύργο Garisenda και τον πύργο Asinelli, τοπικά γνωστούς ως Due Torri.

Οι πύργοι χτίστηκαν τον 11ο αιώνα από τις οικογένειες Asinelli και Garisenda. Εκείνη την εποχή στην Μπολόνια λέγεται ότι υπήρχαν περισσότεροι από 180 πύργοι και είναι και ο λόγος που αναφέρεται η πόλη συχνά ως το Μανχάταν του Μεσαίωνα

Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο 20, συμπεριλαμβανομένου του πύργου Prendiparte και του πύργου Galluzzi. Οι πύργοι Asinelli και Garisenda, ωστόσο, είναι οι ψηλότεροι και πιο διάσημοι. Βρίσκονται στην Piazza di Porta Ravegnana στην παλιά πόλη.

⚠️ Να ξέρετε ότι οι Δύο Πύργοι δεν είναι προσβάσιμοι αυτήν την περίοδο καθώς εκτελούνται έργα συντήρησης.

4. Ο Πύργος του Ρολογιού στο Palazzo d’Accursio

Απ' το Palazzo d'Accursio μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα δωρεάν απ' αυτό το παράθυρο (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Πίσω στην Piazza Maggiore, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν άλλο πύργο της Μπολόνια – τον Torre dell’Orologio (τον Πύργο του Ρολογιού δηλαδή). Ο πύργος είναι μέρος του Palazzo d’Accursio το οποίο φιλοξενεί επίσης και την έκθεση Collezioni Comunali d’Arte.

Αν θέλετε να ανεβείτε τουλάχιστον σε έναν πύργο στη Μπολόνια τότε ο Πύργος του Ρολογιού πρέπει να είναι η καλύτερη σας επιλογή. Δεν φτάνει το ίδιο ύψος με τους 2 πύργους, αλλά η θέα σε ολόκληρη την πόλη και την Piaggia Maggiore είναι εξαιρετική. Υπάρχει και μια βεράντα σε χαμηλότερο επίπεδο για τους υψοφοβικούς.

Χρειάζεστε μόνο 15-20 λεπτά για να επισκεφθείτε τον Πύργο του Ρολογιού και άλλο τόσο περίπου για το μουσείο. Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήριο μόνο για το μουσείο ή ένα εισιτήριο που περιλαμβάνει είσοδο και στα δυο (προτείνεται). Η είσοδος στον πύργο είναι χρονομετρημένη και μπορεί να γίνει κράτηση εκ των προτέρων, ενώ αν σας ενδιαφέρει μόνο το μουσείο, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

5. Teatro Anatomico & Palazzo dell’Archiginnasio

Teatro Anatomico (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)
Teatro Anatomico (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Το Teatro Anatomico είναι σίγουρα ένα από τα πιο περίεργα αξιοθέατα της Μπολόνια. Είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη της πόλης για επίσκεψη, και θα χρειαστείτε μερικά λεπτά για να το δείτε. 

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα – δεν πρόκειται για θέατρο όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για μια αίθουσα ανατομίας του 17ου αιώνα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Βρίσκεται στο Palazzo dell’Archiginnasio, ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην καρδιά της παλιάς πόλης. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και χρησίμευσε ως έδρα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια μέχρι το 1803.

Η αίθουσα ανατομίας είναι κομμάτι της παλιάς ιατρικής σχολής της πόλης, η οποία μάλιστα υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει αποκατασταθεί και είναι χτισμένη εξολοκλήρου από ξύλο ελάτης και διακοσμημένη με αγάλματα και αστρολογικά σύμβολα.

Στην αίθουσα δεσπόζει ο “θρόνος” του καθηγητή ενώ στο κέντρο της, υπάρχει ένα μαρμάρινο τραπέζι (αντίγραφο) στο οποίο γινόταν κάποτε εξέταση πτωμάτων. Καθίστε για λίγο στα καθίσματα και φανταστείτε πώς πρέπει να ένιωθε ένας φοιτητής της ιατρικής εκείνη την εποχή.

Η Βιβλιοθήκη στο Palazzo dell’Archiginnasio (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)
Η Βιβλιοθήκη στο Palazzo dell’Archiginnasio (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Μπορείτε να επισκεφτείτε ελεύθερα την εντυπωσιακή αυλή και τους διαδρόμους του Palazzo dell’Archiginnasio αλλά θα χρειαστείτε ένα εισιτήριο αν θέλετε να επισκεφτείτε το Teatro Anatomico και την βιβλιοθήκη.

6. H Finestrella

Η θέα απ' το παράθυρο
Η θέα απ' το παράθυρο (φώτο: Παντελής Κάκαρης)

Η «Finistrella», στα ιταλικά σημαίνει παράθυρο, βρίσκεται στη Via Piella και είναι ένα “κρυμμένο” παράθυρο με θέα σε ένα κανάλι της Μπολόνια (Canale delle Moline). Αριστερά και δεξιά του καναλιού είναι χτισμένα πολύχρωμα σπίτια και πιθανότατα να είναι απ’ τις εικόνες που θέλεις να φιγουράρει στο instagram σου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κανάλι μερικές φορές στεγνώνει τους καλοκαιρινούς μήνες.

7. Το Santuario Madonna di San Luca

Η θέα από το ψηλότερο σημείο του Santuario Madonna di San Luca (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Το εμβληματικό ιερό βρίσκεται στην κορυφή του Monte della Guardia με υπέροχη θέα στην πόλη απ’ τη μια μεριά και στους πράσινους λόφους απ’ την άλλη. Ωστόσο, βρίσκεται αρκετά μακριά από οτιδήποτε άλλο και έτσι θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο αν θέλετε να το επισκεφθείτε. Ειδικά αν πάτε με τα πόδια όπως έκανα εγώ.

Το εσωτερικό της βασιλικής είναι αρκετά εντυπωσιακό. Μπορείτε να δείτε όμορφες τοιχογραφίες και επιβλητικούς κίονες, με αποκορύφωμα την εικόνα της Παναγίας με το βρέφος. Αυτή η ιερή εικόνα είναι πολύ σημαντική για τους Μπολονέζους, καθώς πιστεύεται ότι προστατεύει την πόλη.

Αν θέλετε να έχετε καλύτερη θέα μπορείτε να ανέβετε τα 110 σκαλιά που σας οδηγούν σε μια εξωτερική βεράντα με ένα μικρό αντίτιμο. Η εικόνα από ψηλά θυμίζει έντονα Τοσκάνη.

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στο Santuario είναι να επιβιβαστείτε στο «San Luca Express», ένα μικρό τουριστικό τρένο που έχει ως αφετηρία την Piazza Maggiore. Λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο, με συχνές αναχωρήσεις. Θα βρείτε εισιτήρια στην αφετηρία ή μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά από εδώ μαζί με γευσιγνωσία. 

Κουράγιο είναι μόνο 666 στοές (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

💡 Συμβουλή: Αν ο χρόνος είναι περιορισμένος θα επέλεγα να ανέβω είτε με τρενάκι είτε με ταξί στο Santuario και να επιστρέψω με τα ποδιά διασχίζοντας τις 666 στοές μέχρι την πόλη.

8. Το Museo di Palazzo Poggi

Museo di Palazzo Poggi
Η αφεντιά μου στο Museo di Palazzo Poggi (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Το μουσείο Palazzo Poggi είναι ένα πανεπιστημιακό μουσείο στη Μπολόνια, που βρίσκεται στο ομώνυμο κτίριο στη Via Zamboni.

Το Μουσείο αποτελείται από την ανασύνθεση των εργαστηρίων και των συλλογών της Ακαδημίας Επιστημών του Ινστιτούτου της Μπολόνια, που δραστηριοποιήθηκε στο ίδιο κτίριο μεταξύ 1711 και 1799.

Το μουσείο φιλοξενεί διάσημες συλλογές αφιερωμένες στη γεωγραφία και τη ναυτική επιστήμη, τη στρατιωτική αρχιτεκτονική, τη φυσική, τη φυσική ιστορία, τη χημεία, την ανθρώπινη ανατομία και τη μαιευτική, μαζί με τη συλλογή που ανήκει στο Μουσείο Aldrovandi. 

Αφιερώστε τουλάχιστον 2 ώρες.

9. Οι Giardini Margherita

Giardini Margherita
Giardini Margherita

Οι κήποι εκτείνονται νότια του κέντρου της πόλης και είναι το πιο δημοφιλές πάρκο στη Μπολόνια. Διατηρούν μεγάλο μέρος της αρχικής τους διάταξης, εμπνευσμένοι από τα κλασικά και ρομαντικά πάρκα της Αγγλίας.

Αν και η λίμνη, ένας ζωολογικός κήπος και ένα τελεφερίκ δεν υπάρχουν πια, εξακολουθεί να είναι ένας όμορφος χώρος πρασίνου για να χαλαρώσετε. Θα βρείτε πολλά ωραία καφέ εδώ, μια μικρή λίμνη με πλακόστρωτα μονοπάτια, καθώς και πολλές διαδρομές για περπάτημα ή τρέξιμο.

Αναζητήστε και το Kilowatt (γνωστό στους ντόπιους ως Le Serre) στη δυτική πλευρά του πάρκου. Είναι πραγματικά ένας μοναδικός χώρος και αξίζει να το επισκεφθείτε αν θέλετε να εξερευνήσετε την πιο λόκαλ πλευρά της Μπολόνια.

10. Το μουσείο της Ducati

Εκ των υστέρων έμαθα ότι δεν έπρεπε να ακουμπάμε τα εκθέματα στο Μουσείο της Ντουκάτι (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)
Εκ των υστέρων έμαθα ότι δεν έπρεπε να ακουμπάμε τα εκθέματα στο Μουσείο της Ντουκάτι (φωτογραφία: Παντελής Κάκαρης)

Ολοκληρώνουμε τη λίστα των κορυφαίων αξιοθέατων της Μπολόνια με το Museo Ducati. Και για να σας προλάβω, δεν χρειάζεται να είστε αφισιονάδο των μηχανών για να το επισκεφτείτε.

Βρίσκεται κοντά στο ιστορικό εργοστάσιο της Ducati στο Borgo Panigale και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία της Μπολόνια. Εγκαινιάστηκε επίσημα το 1998 και ανακαινίστηκε πλήρως το 2016, με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και εκθέτει τις πιο όμορφες μοτοσυκλέτες δρόμου και αγώνων της μάρκας Ducati.

Το εισιτήριο κοστίζει 18 ευρώ για τους ενήλικες και 13 ευρώ για τους κατόχους μηχανής Ducati. 

💡 Συμβουλή: Αν υπάρχει χρόνος για εκδρομές, στην Σαντ’Άγκατα Μπολονιέζε υπάρχει επίσης το Μουσείο Ferruccio Lamborghini (εισιτήριο εδώ) και στην Μοντένα το Μουσείο Ferrari (εισιτήριο εδώ).

Που να μείνω στη Μπολόνια για τα αξιοθέατα

Το κέντρο της πόλης της Μπολόνια (Centro Storico) είναι μάλλον η καλύτερη σας επιλογή για τη διαμονή σας ώστε να μπορείτε να εξερευνήσετε σχεδόν τα πάντα με τα πόδια. 7 στα 10 αξιοθέατα που προτείνω βρίσκονται σε απόσταση περίπου 5-10 λεπτών με τα ποδιά απ’ το κέντρο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ CENTRO STORICO

👉 Για τον πλήρη οδηγό διαμονής στη Μπολόνια συμβουλευτείτε αυτό τον σύνδεσμο.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.