Το φαράγγι της Αντιλόπης στην Αριζόνα (Antelope Canyon)

Το φαράγγι της Αντιλόπης βρίσκεται στο Page της Αριζόνα των Η.Π.Α., στη γη των θρυλικών Ινδιάνων Ναβάχο. Για την ονομασία του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι πήρε το όνομα του γιατί είναι ένας τόπος όπου το νερό τρέχει μέσα στους βράχους σαν αντιλόπη. Η δεύτερη και επικρατέστερη σύμφωνα με τους Ινδιάνους είναι ότι το όνομα του οφείλεται στα κοπάδια αντιλόπης που έβοσκαν ελεύθερα στη περιοχή.

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Το Φαράγγι της Αντιλόπης στην Αριζόνα των ΗΠΑ
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Το Φαράγγι της Αντιλόπης στην Αριζόνα των ΗΠΑ

Το φαράγγι είναι ένα κρυφό θαύμα, ένας ειδικός τύπος φαραγγιού-σχισμή. Δεν είναι το κλασσικό φαράγγι όπου ανοίχτηκε από τους ποταμούς που το διασχίζουν σταθερά αλλά σχηματίστηκε από καταιγίδες και δυνατές πλημμύρες. Τα συγκεκριμένα είδη φαραγγιού είναι συνήθως λίγα μέτρα στο φάρδος και κυρίως έχουν βάθος.

Tο Horseshoe bend του ποταμού Κολοράντο
Tο Horseshoe bend του ποταμού Κολοράντο

Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, η συγκεκριμένη περιοχή ήταν έρημος όπου οι τεράστιες αμμοθίνες μετανάστευαν λόγω των εποχικών ανέμων.

Το φαράγγι μέσα στην πάροδο του χρόνου σχηματίστηκε από τη διάβρωση των βράχων ψαμμίτη και τη ροή του νερού. Οι άκρες των βράχων λειάνθηκαν και οι πτυχώσεις τους δημιούργησαν ένα πίνακα ζωγραφικής. Οι πλημμύρες έπαιξαν με τη σειρά τους το ρόλο τους στο σχηματισμό ενός γεωλογικού θαύματος.

Οι ακτίνες του ήλιου -ανάλογα και με τη θέση του- όταν πέφτουν στους βράχους, τους χρωματίζουν σε διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου. Άρα γίνεται κατανοητό ότι κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά το μεσημέρι, οι σχηματισμοί των βράχων προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα λόγω ότι και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα.

Περιλαμβάνει δυο τμήματα το άνω φαράγγι με την ονομασία Crack και το κάτω φαράγγι, με την ονομασία The Corkscrew. Στη γλώσσα όμως των Ινδιάνων το άνω φαράγγι έχει την ονομασία Tse Bighanillini και σημαίνει ουσιαστικά τον τόπο που το νερό περνάει από τα βράχια.

The Corkscrew (Πηγή: Deborah Wall/Las Vegals Review-Journal)
The Corkscrew (Πηγή: Deborah Wall/Las Vegals Review-Journal)

Έχει τοίχους ύψους 37 μέτρων και είναι 200 μέτρα σε μήκος. Σχετικά με το κάτω φαράγγι το ονομάζουν Hazdistazi, που μεταφράζεται ως σπειροειδείς πέτρινα τόξα. Έχει μήκος 407 μέτρα.

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του φαραγγιού γίνεται από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια ή από σκάλες. Το άνω φαράγγι δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις λόγω ευκολότερης πρόσβασης και του μικρότερου κινδύνου σε περίπτωση πλημμύρας. Η είσοδος του και σε όλο το μήκος του είναι στο επίπεδο του εδάφους και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται ανάβαση.

Το κάτω μέρος είναι δύσκολο να πλοηγηθεί. Είναι βαθύτερο και η κάθοδος είναι περίπου 30 μέτρα μέσω απότομων σκαλοπατιών. Είναι επικίνδυνο και λόγω της πτώσης άμμου που κάνει τα μεταλλικά σκαλοπάτια ολισθηρά.

Το πάνω φαράγγι
Το πάνω φαράγγι (πηγή: Deborah Wall/Las Vegas Review-Journal)

Η ιδιομορφία του φαραγγιού είναι ο κυκεώνας σχεδίων που σχηματίζονται. Τα ιζηματογενή στρώματα συνήθως είναι οριζόντια αλλά στο φαράγγι της Αντιλόπης υπάρχει το χαρακτηριστικό της σταυρωτής διαστρωμάτωσης.

Οι βράχοι του φαραγγιού βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς ροής και σε συνεργασία με τη φύση θα αλλάζει πάντα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το μοτίβο του φαραγγιού είναι να κόβεται βαθιά όπου μπορεί, από το νερό και τον αέρα όπου σε συνδυασμό με τους μεγάλους αμμόλοφους μας δίνουν τα στριφογυριστά σχήματα στους βράχους.

Οι ξαφνικές πλημμύρες που πλήττουν το φαράγγι, παρουσιάζονται και στις μέρες μας. Μάλιστα το 2006, μια πλημμύρα που διήρκεσε 36 ώρες είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το φαράγγι για 5 μήνες.

Το φαράγγι της Αντιλόπης έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις Η.Π.Α. μετά το Grand Canyon. Δημοφιλής τοποθεσία για περιηγητές και φωτογράφους.

Για να επισκεφθεί κάποιος το φαράγγι θα πρέπει να γίνει μόνο μέσω εξουσιοδοτημένων ιδιωτικών ξεναγών. Οι βροχές μπορούν αστραπιαία να πλημμυρήσουν το φαράγγι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τεράστιος.

Το 1997 μάλιστα, 11 τουρίστες έχασαν τη ζωή τους , από μια πλημμύρα. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι παρόλο που η βροχή που είχε πέσει εκείνη την ημέρα ήταν σχετικά λίγη, οι μεγάλες ποσότητες νερού που είχαν κρατηθεί στο φαράγγι από προηγούμενες βροχές, ήρθαν με ορμή και είχαμε το τραγικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ο μόνος που σώθηκε ήταν ο ξεναγός.

BONUS FACT: Οι Ναβάχο είναι ιθαγενείς των Νοτιοδυτικών Η.Π.Α.. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη φυλή στις Η.Π.Α. και κατέχουν τη μεγαλύτερη επικράτεια στη χώρα. Η γη τους περιλαμβάνει τη περιοχή των Four Corners που καλύπτει περίπου 27.000 τετραγωνικά μίλια γης, στην Γιούτα, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό. Οι δύο τελευταίες έχουν και τους μεγαλύτερους πληθυσμούς Ναβάχο με περίπου 140.000 και 108.000 αντίστοιχα.

Οικογένεια Ναβάχο στην Αριζόνα (πηγή: grandriver/Getty Images)
Οικογένεια Ναβάχο στην Αριζόνα (πηγή: grandriver/Getty Images)

Είναι γνωστοί για την γλώσσα Ναβάχο που είναι από τις ευρέως διαδομένες γλώσσες των Ιθαγενών Αμερικάνων. Έχει ένα μεγάλο απόθεμα φωνημάτων με αρκετά ασυνήθιστα σύμφωνα που δεν υπάρχουν στην Ελληνική γλώσσα. Η ορθογραφία τους αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και βασίζεται στη λατινική γραφή.

Έγιναν γνωστοί ανά την υφήλιο στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όταν αρκετοί Ναβάχο στρατολογήθηκαν ως πεζοναύτες και εκπαιδευτήκαν στη χρήση ενός μυστικού στρατιωτικού κώδικα βασισμένο στη μητρική τους γλώσσα.

Ο κώδικας Ναβάχο όπως έμεινε στη ιστορία ήταν ο μοναδικός που δεν κατάφεραν ποτέ να σπάσουν οι μετρ του είδους Ιάπωνες. Από πολλούς θεωρείται ότι έπαιξαν και οι Ναβάχο ένα καθοριστικό ρόλο για την πορεία της εξέλιξης το πολέμου και της τελικής έκβασης του.

Οι παραπάνω φωτογραφίες από το φαράγγι της Αντιλόπης είναι του Σ. Βασιλείου και τον ευχαριστούμε πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *