13 όχι και τόσο γνωστά τοπωνυμία της Ελλάδας που προκαλούν αμηχανία

Τοπωνύμιο σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης σημαίνει το όνομα ενός τόπου. Κάθε τόπος κουβαλά μαζί του και την ιστορία του. Αυτή είναι δημιούργημα των ανθρώπων, οι οποίοι με τις πράξεις τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, κάνουν τον τόπο όπου κατοικούν δικό τους, δίνοντας σε κάθε περιοχή το δικό της όνομα, το οποίο κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. 

Πέρα από τις πασίγνωστες περιπτώσεις άβολων ελληνικών τοπωνυμίων, όπως η παραλία της Γριάς το Πήδημα στην Άνδρο και ο Κερατόκαμπος στον νομό Ηρακλείου, συγκεντρώσαμε ακόμα 13 που μας έκαναν κλικ στις γεωΓΡΑΦΙΚΕΣ αισθήσεις μας.

1. Φάρσα Κεφαλονιάς

Ξεκινάμε με το χωριό Φάρσα στο νησί της Κεφαλονιάς, μιας και το όνομα ταιριάζει γάντι με το θέμα του άρθρου. Αν και δεν είναι Η Φάρσα αλλά ΤΑ Φάρσα, οι χάρτες το παρουσιάζουν χωρίς άρθρο οπότε το αποτέλεσμα για μας τους επιφανειακούς είναι το ίδιο.

Τα Φάρσα της Κεφαλονιάς λοιπόν είναι ένα όμορφο χωριό του Ιονίου, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρου Χαλιός σε υψόμετρο 618 μέτρων με θέα τον Κόλπο Αργοστολίου και τη Χερσόνησο της Παλικής συνδυάζοντας και βουνό και θάλασσα. Απέχει 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και έχει 214 κατοίκους

Φάρσα Κεφαλονιάς
Φάρσα Κεφαλονιάς (πηγή: Γεώργιος Παπαϊωάννου, tafarsakefalonias.com)

2. Παλαμάρι Αρκαδίας

Ο συνειρμός με την καλτ ταινία του Γκουσγκούνη είναι αναπόφευκτος. Παρολαυτά το Παλαμάρι (κανενός βαρκάρη, η θάλασσα απέχει κάμποσο) είναι οικισμός στο νομό Αρκαδίας σε ύψος 640μ. στις αρχές του Μαινάλου. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και έχει πληθυσμό 15 κατοίκους. 

Οικισμός Παλαμάρι (πηγή: kalimera-arkadia.gr)
Οικισμός Παλαμάρι (πηγή: kalimera-arkadia.gr)

3. Πριόνια Γρεβενών

Η φωτογραφία του οικισμού η αλήθεια είναι ότι δεν σε προϊδεάζει για ένα μέρος που ακούγεται από παντού σκληρή techno. Τα Πριόνια είναι ορεινό χωριό του νομού Γρεβενών χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρα στους πρόποδες του βουνού Κάρπενος. Ο πληθυσμός του χωριού αριθμεί 64 κατοίκους. 

Πριόνια Γρεβενών (πηγή: facebook)
Πριόνια Γρεβενών (πηγή: facebook)

4. Πόθος Ηλείας

Ο Πόθος είναι ορεινό χωριό της Ηλείας σε υψόμετρο 448 μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση 34 χλμ. Α.-ΒΑ. του Πύργου και 20 χλμ. ΒΑ. από την Αρχαία Ολυμπία. Έχει πληθυσμό 82 κατοίκους. Edit: Δυστυχώς το χωριό ήταν απ’ τα μέρη που πέρασαν δύσκολα στην φωτιά της Αρχαίας Ολυμπίας το καλοκαίρι του 2021, οπότε μου προτείνω να αποφύγω τα αστεία.

5. Κουμπάρα Ίου

Η παραλία Κουμπάρα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από την Χώρα της Ίου. το μήκος της να φτάνει σχεδόν τα 200 μέτρα, είναι κυκλική και στις άκρες της έχει βράχια για βουτιές. 

– Πού θα πας για μπάνιο;
– Στην Κουμπάρα

Παραλία Κουμπάρα ϊου (πηγή: wikipedia)
Παραλία Κουμπάρα ϊου (πηγή: wikipedia)

6. Νησί Ημαθίας

Πρόκειται για κλασική γεωγραφική παρανόηση παρέα με το Καρπενήσι και το Λαγονήσι, το Νησί Ημαθίας φυσικά και δεν είναι νησί. Το Νησί οφείλει την ονομασία του στη νησίδα του παραποτάμου του Αλιάκμονα στην οποία είχαν βρεθεί τα οστά των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, πάνω στην οποία αργότερα χτίστηκε το ομώνυμο μοναστήρι. 

Πανοραμική φωτογραφία του Νησιού Ημαθίας (πηγή: http://dim-nisiou.ima.sch.gr/)
Πανοραμική φωτογραφία του Νησιού Ημαθίας (πηγή: dim-nisiou.ima.sch.gr/)

7. Καημένος Λασιθίου

Ο Καημένος είναι οικισμός του νομού Λασιθίου. Δοιηκητικά ανήκει στον Δήμο Ιεράπετρας και έχει 37 κατοίκους (2001). Δυστυχώς για τον καημένο Καημένο δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

8. Μερέντα Αττικής

Η Μερέντα είναι ένα σχετικά άγνωστο όρος στα νότια της Αττικής, ανάμεσα στους οικισμούς Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Καλύβια Θορικού, Πόρτο Ράφτη και Κουβαράς. Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη η ετυμολογία της λέξης Μερέντα (ή Μερρέντα, όπως υποστηρίζουν διάφοροι συγγραφείς). Κατά τους περισσότερους μελετητές, λέγεται ότι οφείλεται σε παραφθορά της ονομασίας του παρακείμενου αρχαίου αθηναϊκού δήμου της Μυρρινούντας και όχι κάποια αναφορά στην αγαπημένη γλυκιά αλοιφή που την τρώω με το κουτάλι.

Η Μερέντα όπως φαίνεται από τα βόρεια
Η Μερέντα όπως φαίνεται από τα βόρεια

9. Νεύρα Ροδόπης

Τα Νεύρα είναι πεδινό χωριό  Ροδόπης, 24 χλμ. ανατολικά της Κομοτηνής και περίπου 3 χλμ. από το χωριό Σκάλωμα το οποίο θα μπορούσε να είναι άνετα στην λίστα μας. Το χωριό Νεύρα είναι γνωστό στην περιοχή για τους μουσικούς του. Έχει πληθυσμό 158 κατοίκους.

10. Μαύρη Ώρα Αττικής

Μαύρη ώρα (και η στιγμή), τούνελ με αέρα αισιοδοξίας στον Ασπρόπυργο Αττικής μήκους 392 μ. Όντως στο τούνελ φυσάει διαολεμένα ώρες ώρες.

11. Φρίκες Ιθάκης

Οι Φρίκες είναι το επίνειο του Πλατρειθιά, στο οποίο τοποθετείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Είναι ψαροχώρι της βόρειας Ιθάκης, με 50 περίπου μόνιμους κατοίκους.

12. Πρeza

Η Πpέζa είναι ακατοίκητη νησίδα που δημιουργήθηκε λόγω πολλών γεωλογικών ανακατατάξεων στον αιγιακό χώρο, βρίσκεται μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου. Αποτελεί ένα από τα τρία νησάκια με το όνομα Παντιερονήσια (Πρέζα-Τηγάνι-Ρευματονήσι) που είναι γνωστά για την υπέροχη παραλία τους.

13. Αφροδίσια Χίου

Αλίμονο αν δεν έβαζα και ένα τοπωνύμιο από το νησί μου την Χίο. Ο λόγος για το χωριό Αφροδίσια στη Βόρεια Χίο. Η ονομασία του χωριού δεν έχει να κάνει προφανώς με τα νοσήματα, αλλά σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη. Με βάση προφορικές παραδόσεις, στον τόπο όπου σήμερα βρίσκεται η εκκλησία του αγίου Μάμαντα, υπήρχε στην αρχαιότητα ναός αφιερωμένος στη θεά. Απέχει 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και έχει πληθυσμό 19 κατοίκους.

Αφροδίσια Χίου
Αφροδίσια Χίου (πηγή: aphrodisia.gr)
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *