Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Μάνης

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Μάνης
Ποιά και πού είναι τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της ιστορικής Μάνης; Ένας οδηγός με τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να δείτε στη δυτική και ανατολική Μάνη.

Η Μάνη είναι ένας ιστορικός τόπος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Φαίνεται να κατοικείται ήδη από την παλαιολιθική εποχή ενώ κατά τη διάρκεια του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας υπήρξε αυτόνομη διοικητικά.

Βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο, εκτεινόμενη από τον αυχένα του Ταϋγέτου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και αποτελείται από τη Δυτική Μάνη και την Ανατολική Μάνη. Οι οικισμοί της βρέχονται είτε από τον Μεσσηνιακό κόλπο είτε από τον Λακωνικό κόλπο. Αν αναρωτιέστε που να μείνετε, στη Μεσσηνιακή Μάνη ή την Λακωνική, θα σας πω ότι εγώ θα επέλεγα τη Μεσσηνιακή, αλλά γούστα είναι αυτά..

Η ιστορία της Μάνης έχει κληροδοτήσει στον τόπο σπουδαία αξιοθέατα, όπως κάστρα, πύργους και εκκλησίες (συγκεκριμένα περισσότερες από 1.000) αλλά και εκπληκτικούς οικισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί

Οι οικισμοί Καρδαμύλη, Αρεόπολη, Λιμένι, Οίτυλος, Γύθειο, Γερολιμένας είναι μερικοί από τους διασημότερους οικισμούς της Μάνης, που μοιάζουν ολόκληροι με αξιοθέατα και πρέπει όπως και να ‘χει να επισκεφθείτε.

Για να ανακαλύψετε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής θα χρειαστείτε αρκετές μέρες, ωστόσο με μια τριήμερη εκδρομή στη Μάνη σίγουρα προλαβαίνετε να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα.

Η συμβολή μου σε αυτό το εγχείρημα σας θα είναι αισθητή, αφού συγκέντρωσα τα σημαντικότερα και καλύτερα αξιοθέατα της Μάνης, ώστε να οργανώσετε το ταξίδι και τις επισκέψεις σας.

1. Σπήλαια Διρού

Σπήλαια Διρού
Σπήλαια Διρού (φωτογραφία:wikipedia)

Το Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ελλάδα. Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αλλά για το κοινό είναι ανοιχτό από το 1967. Το μέγιστο βάθος του σπηλαίου είναι τα 80 μέτρα ενώ έχουν εντοπιστεί σταλακτίτες στα 71 μέτρα. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά από πάνθηρα, ύαινα, λιοντάρι, ελάφι, κουνάβι και ιπποπόταμου.

Η διαδρομή που είναι ανοιχτή για το κοινό έχει μήκος 1.500 μέτρα – τα 1.200 μ. είναι λιμναία και η ξενάγηση γίνεται με βάρκες – και η περιήγηση διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Βρίσκεται στη δυτική Μάνη και απέχει περίπου 15-20 λεπτά από την Αρεόπολη.

2. Πύργος Μούρτζινου

Πύργος Μούρτζινου
Πύργος Μούρτζινου (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Πύργος Μούρτζινου βρίσκεται στην Καρδαμύλη, είναι ένα από τα αξιοθέατα της δυτικής Μάνης και αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους πύργους της περιοχής. Χτίστηκε το 1807 και ανήκε στον Τρουπάκη Μούρτζινο που ήταν ένας σημαντικός ναυτικός της Επανάστασης του 1821. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα οχυρό που αποτελείται από διάφορα κτίσματα και στο εσωτερικό του υπάρχει μέχρι και ο ιδιωτικός ναός της οικογένειας (Άγιος Σπυρίδωνας). Επίσης, αποτελείται από έναν πύργο, μια τριώροφη οχυρή κατοικία – που σήμερα στεγάζει το μουσείο – , ένα σιδηρουργείο, έναν λαχανόκηπο, ένα ελαιοτριβείο και τρεις οχυρωματικούς περιβόλους. Είναι αρκετά εντυπωσιακό και έχει είσοδο μόνο 3€.

3. Μητροπολιτικός Ναός Ταξιαρχών Αρεόπολης

Μητροπολιτικός Ναός Ταξιαρχών Αρεόπολης
Μητροπολιτικός Ναός Ταξιαρχών Αρεόπολης (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Μητροπολιτικός Ναός των Ταξιαρχών στην Αρεόπολη, είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην Αρεόπολη αλλά και σε ολόκληρη τη Μάνη. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, συγκεκριμένα στην πλατεία 17ης Μαρτίου 1821. Χτισμένος τον 18ο αιώνα από κατεργασμένους λίθους, έχει δεκάπλευρο τρούλο και πεντάπλευρη αψίδα ιερού. Τις εντυπώσεις κλέβει το πενταώροφο κωδωνοστάσιο που φαίνεται σχεδόν από όλα τα σημεία του οικισμού και το οποίο χρονολογείται από 1836.

4. Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο

Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο
Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Φάρος στο Ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανική Χερσονήσου. Το Ακρωτήριο Ταίναρο είναι το ακρωτήριο μεταξύ Μεσσηνιακού και Λακωνικού Κόλπου, το οποίο οι ναυτικοί αποκαλούν Κάβο Ματαπά. Ο Φάρος κατασκευάστηκε το 1882 από τους Γάλλους ενώ λειτούργησε 5 χρόνια αργότερα. Έχει τετράγωνο σχήμα και έχει ύψος 16 μέτρα.

Εντυπωσιακό εκτός από τον Φάρο είναι και το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτόν, το οποίο διαρκεί πάνω κάτω 45 λεπτά – ανάλογα πάντα με το ρυθμό του καθενός. Δεν είναι πολύ δύσκολο, παρά σε μερικά σημεία και είναι απαραίτητο να φοράτε αθλητικά παπούτσια. Η θέα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!

5. Αρχαίο Θέατρο Γυθείου

Αρχαίο Θέατρο Γυθείου
Αρχαίο Θέατρο Γυθείου (φωτογραφία:wikipedia)

Το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου βρίσκεται βόρεια της σημερινής πόλης, στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης και χρονολογείται από τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της ανατολικής Μάνης, που ήρθε στο φως της επιφάνειας το 1891. Ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από υπόλευκο μάρμαρο. Το κοίλο του θεάτρου αποτελείται από 15 σειρές, από τις οποίες οι 8 σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Η σκηνή έχει μήκος 12 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα και πίσω της υπάρχει μια στοά που προφανώς χρησιμοποιούνταν από τους ηθοποιούς.

6. Χωριό Βάθεια

Βάθεια Μάνη
Ο οικισμός Βάθεια στη Μάνη (φωτογραφία:wikipedia)

Η Βάθεια είναι ένα χωριό στη Λακωνική Μάνη, αποτελούμενη στην πλειοψηφία του από οχυρωματικά πυργοτόσπιτα. Τα πυργοτόσπιτα είναι κυρίως διώροφα και τριώροφα και χρησίμευαν ως πολεμίστρες. Είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς της Μάνης, ο οποίος ερημώθηκε περί το 1980. Αξίζει πραγματικά να κάνετε μια βόλτα και να θαυμάσετε αυτό τον παλιό οικισμό. Στο χωριό θα βρείτε ένα καφέ, στο οποίο μπορείτε να ξαποστάσετε και να θαυμάσετε το μεγαλείο του οικισμού.

7. Παραλία Φονέας

Παραλία Φονέας
Η παραλία Φονέας στη δυτική Μάνη

Ο Φονέας είναι μια πανέμορφη παραλία που μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της δυτικής Μάνης. Βρέχεται από τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου και απέχει 4 χλμ. από την Καρδαμύλη. Ουσιαστικά είναι η κατάληξη ενός φαραγγιού που οι ντόπιοι ονομάζουν Χαράδρα Νούμπαντης. Η παραλία είναι πραγματικά υπέροχη, έχει γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και περιτριγυρίζεται από δεντρόφυτα βράχια. Χαρακτηριστικός είναι και ο βράχος που χωρίζει σχεδόν στα δύο την παραλία, από τον οποίο οι πιο τολμηροί κάνουν βουτιές.

Ανακαλύψτε μερικές από τις κορυφαίες παραλίες της Μάνης.

8. Κάστρο Ζαρνάτας

Κάστρο Ζαρνάτας
Κάστρο Ζαρνάτας

Το Κάστρο της Ζαρνάτας ή αλλιώς Κάστρο Κουμουνδουράκη ήταν ένα από τα τέσσερα μεγάλα κάστρα της Μάνης. Βρίσκεται σε απόσταση 14,5 χλμ. από την Καρδαμύλη, σε υψόμετρο 400 μέτρων και αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε, παρόλο που το μέρος έχει λίγο παραμεληθεί. Εικάζεται ότι χτίστηκε από τους Βυζαντινούς κατά τον 15ο αιώνα, οι Τούρκοι το κατέστρεψαν τον 16ο και το ξαναέχτισαν τον 17ο. Ξαναπέρασε στα χέρια των Μανιατών το 1776 και έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση αλλά και τον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο.

9. Πύργος Τζανετάκη (Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης)

Πύργος Τζανετάκη
Πύργος Τζανετάκη & Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνη (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Πύργος Τζανετάκη είναι ένας παραδοσιακός πύργος μανιάτικης αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στη νησίδα Κρανάη στο Γύθειο. Πήρε την ονομασία του από τον ιδιοκτήτη του, Τζανετάκη Γρηγοράκη, ο οποίος ήταν Μπέης της Μάνης και στρατηγός στον απελευθερωτικό αγώνα.

Στον τριώροφο Πύργο Τζανετάκη σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, το οποίο έχει συλλογές από ιστορικά κειμήλια, χειρόγραφα, έργα τέχνης, σπάνιους χάρτες και διάφορα έγγραφα της Αναγέννησης μέχρι και τον 19ο αιώνα.

10. Παλάτι Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη

Παλάτι Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη
Παλάτι Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη

Ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα στο Λιμένι είναι το Παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Μπέης της Μάνης και οπλαρχηγός του 1821. Το Παλάτι ανακαινίστηκε το 1976 από τους κληρονόμους της οικογένειας αλλά πλέον παραμένει ακατοίκητο.

Κάτω από το Παλάτι σχεδόν πάνω στη θάλασσα βρίσκεται και ο Πύργος του Μαυρομιχάλη, ο οποίος χτίστηκε το 1762 από τον Πιέρρο Μαυρομιχάλη, πατέρα του Πετρόμπεη. Ο πέτρινος Πύργος αποτέλεσε μέρος διαμονής των οπλαρχηγών.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

  1. Γιατί δεν αναφέρεστε καθόλου στα χωριά της Ανατολική, αυτά του Λακωνικού κόλπου; Μόνο για το Γύθειο γράφετε από την περιοχή αυτή που είναι, βεβαίως, η πρωτεύουσα όλης της Μάνης και υποχρεωτικά έπρεπε να αναφερθείτε σε αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.