13 κορυφαίες παραλίες της Μάνης

Επιλέξατε τη Μάνη για τις καλοκαιρινές σας διακοπές και αναρωτιέστε πού θα ρίξετε τις βουτιές σας; Συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες παραλίες της Μάνης ώστε να επισκεφθείτε αυτές που σας κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση ή και γιατί όχι όλες;

Η Μάνη είναι ένας μαγευτικός τόπος, με παραδοσιακούς οικισμούς, κάστρα, πύργους, βυζαντινές εκκλησίες και πολλά ακόμα σπουδαία αξιοθέατα. Εκτός όμως από όλα αυτά, στη Μάνη θα βρείτε μοναδικές παραλίες στην ακτογραμμή της, που βρέχονται είτε από τον Μεσσηνιακό κόλπο είτε από τον Λακωνικό.

Οι παραλίες της Μάνης ποικίλουν στα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν από βραχώδεις με άγρια ομορφιά μέχρι μεγάλες παραδεισένιες αμμουδιές, από ερημικές μέχρι φουλ οργανωμένες. Το μοναδικό κοινό τους; Μα, φυσικά τα γαλαζοπράσινα νερά τους.

1. Φονέας

παραλία Φονέα Μάνη
Παραλία Φονέας

Ο Φονέας είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Μάνης και από τις κοντινότερες στην Καλαμάτα. Απέχει λιγότερο από 4 χλμ. από την Καρδαμύλη και είναι ένας μικρός παράδεισος που απλώνεται στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Η παραλία του Φονέα είναι ουσιαστικά η κατάληξη του ομώνυμου φαραγγιού, που οι ντόπιοι ονομάζουν και Χαράδρα της Νούπαντης. Έχει γαλαζοπράσινα νερά και βοτσαλωτή ακτή, ενώ περιτριγυρίζεται από δεντρόφυτα βράχια. Ένας μεγάλος βράχος χωρίζει σχεδόν στα δύο την παραλία, αποτελώντας το μέρος που κάνουν βουτιές μικροί μεγάλοι.

2. Δελφίνια

παραλία Δελφίνια Μάνη
Παραλία Δελφίνια

Η παραλία Δελφίνια βρίσκεται μετά τον Φονέα, σε απόσταση 4,7 χλμ. από την Καρδαμύλη. Είναι μια παραλία με άμμο και βοτσαλάκι και τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα και συνήθως ήρεμα -αφού βρίσκεται σε έναν προστατευμένο κόλπο. Δεν είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει μια καντίνα που μπορεί να εξυπηρετήσει τους λουόμενους. Υπάρχει πάρκινγκ για τα οχήματα και αν την επισκεφθείτε θυμηθείτε να έχετε μάσκα και αναπνευστήρα για να κάνετε μια “περιήγηση” στο βυθό της.

3. Καλογριά

παραλία Καλογριάς Μάνη
Παραλία Καλογριάς

Η παραλία της Καλογριάς είναι μια από τις πιο γνωστές οργανωμένες παραλίες της Μάνης. Βρίσκεται πριν την παραλία της Στούπας και απέχει 6,5 χλμ. από την Καρδαμύλη. Είναι γνωστή και ως η παραλία του Ζορμπά, αφού εκεί έζησε ο Αλέξης Ζορμπάς μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Η ακτή είναι αμμώδης και τα νερά καταγάλανα. Το αρνητικό αυτής της παραλίας -για εμένα- είναι ότι γεμίζει με ξαπλώστρες και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος για να απλώσεις την πετσέτα σου στην αμμουδιά. Αλλά αν εσάς σας αρέσουν οι πολυσύχναστες παραλίες θα το διασκεδάσετε.

4. Στούπα

παραλία Στούπα Μάνη
Παραλία Στούπα

Η Στούπα είναι μια από τις πολυσύχναστες παραλίες της Μεσσηνιακής Μάνης, με χρυσαφένια αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οικισμό και είναι μία από τις καλύτερες παραλίες για παιδιά στη Μάνη. Τριγύρω θα βρείτε δεκάδες καφέ, εστιατόρια και καταστήματα και σε μεγάλο μέρος της υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο, ειδικά τον Αύγουστο, οπότε αν θέλετε κάτι ήσυχο παραβλέψτε την.

5. Σπήλαιο Καταφύγι

παραλία Καταφύγι Μάνη
Παραλία Καταφύγι (δίπλα στο Σπήλαιο Καταφύγι)

Μία από τις πιο απομονωμένες και ερημικές παραλίες της Μάνης είναι η παραλία στο Σπήλαιο Καταφύγι. Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Άγιος Δημήτριος στη Μεσσηνιακή Μάνη και διαφέρει πολύ από την τυπική παραλία που έχουμε συνηθίσει. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε άμμος ούτε βότσαλα, αλλά πελώρια βράχια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί (από τα κύματα) σε εξέδρες και πεζούλια. Οι λουόμενοι βουτούν απευθείας στα κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου.

6. Λιμένι

παραλία Λιμένι Μάνη
Λιμένι στη Μάνη (φωτογραφία:wikipedia)

Το Λιμένι είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς στη δυτική Μάνη. Στην ομορφιά του συντελούν και τα καταγάλανα νερά που το περιτριγυρίζουν. Ακόμα και αν δεν επιλέξετε το Λιμένι για διαμονή, μια επίσκεψη θα την κάνετε. Και αξίζει πραγματικά να ρίξετε μια βουτιά σε αυτά τα νερά. Μπορεί να μην υπάρχει κανονική παραλία, ωστόσο μπορείτε να κάνετε μια βουτιά από τα βράχια. Ο βυθός είναι αμμώδης και ρηχός.

7. Παραλία Μέζαπος

Μέζαπος παραλία Μάνη
Παραλία Μέζαπος

Ο Μέζαπος (ή αλλιώς παραλία Χαλικιά) είναι μια βραχώδης παραλία με άγρια ομορφιά και γαλαζοπράσινα νερά. Είναι ένα επιβλητικό τοπίο και η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αλλά αν είστε λάτρεις των ιδιόμορφων παραλιών θα τη λατρέψετε. Φυσικά είναι τελείως ανοργάνωτη και σε κάποια σημεία υπάρχουν μεγάλες πέτρες. Η πρόσβαση είναι εύκολη και χρειάζεται μόνο κανένα 5λεπτο περπάτημα από εκεί που θα αφήσετε το αυτοκίνητο.

8. Μαρμάρι

παραλία Μαρμάρι Μάνη
Παραλία Μαρμάρι

Η παραλία Μαρμάρι βρίσκεται στη νότια Μάνη και βρέχεται από τα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου. Πολλοί τη θεωρούν ως μία από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες της Μάνης, αν και κατά τη γνώμη οι πιο άγριες είναι πιο ελκυστικές. Εκτείνεται ανάμεσα σε γυμνούς λόφους, έχει χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά. Υπάρχουν μερικές ξαπλώστρες (με λίγο ανεβασμένες τιμές), αλλά θα βρείτε χώρο για να απλώσετε την πετσέτα σας.

9. Άμπελο

Παραλία Άμπελο Μάνη
Παραλία Άμπελο

Το Άμπελο βρίσκεται στη Λακωνική Μάνη και είναι μια από τις κορυφαίες παραλίες της ευρύτερης περιοχής. Απέχει 52 χλμ. από το Γύθειο και 22 χλμ. από τον Κότρωνα. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και έχει καταγάλανα νερά. Στα δύο της άκρα αναβλύζει γλυκό νερό. Υπάρχει ένα οργανωμένο μέρος και ένα ελεύθερο για να απλώσετε την πετσέτα σας. Ο δρόμος είναι εύκολος, μόνο στο τέλος λίγο πριν φτάσετε που γίνεται χωμάτινος.

10. Αλύπα

Αλύπα παραλία Μάνη
Παραλία Αλύπα

Η παραλία Αλύπα μπορεί να είναι μικρή αλλά είναι τόσο όμορφη. Έχει σχεδόν πράσινα νερά, πολύ καθαρά και βότσαλα. Βρέχεται από το Λακωνικό Κόλπο και είναι μία από τις πιο γραφικές παραλίες της Μάνης. Δεν θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά υπάρχει ένα ταβερνάκι από πάνω για οτιδήποτε χρειαστείτε. Ο δρόμος είναι λίγο στενός αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο! Υπάρχει πάρκινγκ 300 μέτρα πριν την παραλία.

11. Κότρωνας

Παραλία Κότρωνας Μάνη
Παραλία Κότρωνας

Ο Κότρωνας είναι μία από τις πιο γνωστές και οργανωμένες παραλίες στη Λακωνική Μάνη. Η παραλια βρίσκεται φωλιασμένη μέσα σε έναν κόλπο που κοιτάει προς το νότο, κάνοντας την συνήθως απάνεμη. Έχει μεγάλη αμμουδιά και ρηχό βυθό, που σημαίνει ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Υπάρχουν μερικές ξαπλώστρες και ντους  και τριγύρω στην περιοχή υπάρχουν μαγαζιά για φαγητό και καφέ. Δεν είναι από τις κορυφαίες παραλίες, αλλά σίγουρα είναι συμπαθητική και κατάλληλη για οικογένειες.

12. Αγία Βαρβάρα - Σκουτάρι

Αγία Βαρβάρα Σκουτάρι Μάνη
Παραλία Αγία Βαρβάρα - Σκουτάρι

Η παραλία Αγία Βαρβάρα στο Σκουτάρι είναι μια όμορφη και γραφική παραλία, στη Λακωνική Μάνη. Σχεδόν πάνω στην αμμουδιά υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και τριγύρω θα βρείτε δύο ταβερνάκι. Είναι αμμώδης και είναι από τις παραλίες που είναι ιδανικές για παιδιά σχετικά κοντά στο Γύθειο (19 χλμ.)

13. Μαυροβούνι

Παραλία Μαυροβουνίου Μάνη
Παραλία Μαυροβουνίου

Η παραλία Μαυροβουνίου είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες σε ολόκληρη τη Μάνη. Ανήκει στην ανατολική Μάνη και βρέχεται από τα νερά του Λακωνικού κόλπου. Απέχει περίπου 2 χλμ. από το Γύθειο και ξεπερνά τα 5 χλμ. σε μήκος. Είναι αμμώδης με πεντακάθαρα νερά και θα βρείτε σε αρκετά σημεία ξαπλώστρες και ομπρέλες. Επίσης, είναι spot για τους λάτρεις του windsurfing και του kitesurfing. Αν επισκεφθείτε την παραλία την άνοιξη και είστε τυχεροί μπορεί να δείτε χελώνες καρέτα-καρέτα να βγαίνουν για να γεννήσουν.

Σίγουρα θα βρείτε κι άλλους κρυμμένους παραθαλάσσιους θησαυρούς στην ακτογραμμή της Μάνης, ωστόσο αυτές που ανέφερα είναι μερικές από τις πιο must παραλίες που πρέπει να εξερευνήσετε και να κολυμπήσετε.

Πού να μείνετε στη Μάνη το καλοκαίρι

Η Μάνη έχει περισσότερους από 100 παραδοσιακούς και μη οικισμούς, μερικοί από τους οποίους και είναι παραθαλάσσιοι και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ήσυχες και χαλαρωτικές καλοκαιρινές διακοπές. 

Οι περιοχές Στούπα και Κότρωνας είναι ιδανικές αν ταξιδεύετε με τα παιδιά και την οικογένεια, ενώ οι οικισμοί Αρεόπολη, Λιμένα, Γερολιμένας είναι περιοχές με εξαιρετική αρχιτεκτονική και είναι κατάλληλοι για πιο ήρεμες διακοπές.

Περισσότερο θα σας βοηθήσει ο οδηγός με τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Μάνη.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία στη Μάνη για το καλοκαίρι

Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *