Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα στην Πράγα που πρέπει να δείτε

Η Πράγα , η πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας , είναι μια πόλη-μουσείο που θα σας εντυπωσιάσει με το που φτάσετε. Δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
axiotheatapragas

Η Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας και άλλοτε πρωτεύουσα της ιστορικής Βοημίας, είναι μια πόλη-μουσείο. Με το που πατάς το πόδι σου στα λιθόστρωτα στενά της πόλης καταλαβαίνεις ότι παντού γύρω σου τα αξιοθέατα είναι αμέτρητα. Για αυτό όπως είναι λογικό το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Εαν καταφέρετε να διαθέσετε 5 μέρες για το ταξίδι σας στην Πράγα ο χρόνος είναι αρκετός για να δείτε τα περισσότερα από τα αξιοθέατα χωρίς άγχος και τρέξιμο.

Η Πράγα είναι ένας πάρα πολύ δημοφιλής προορισμός και δικαίως, καθώς η ατμόσφαιρα και η αίσθηση που σου αφήνει αυτή η πόλη είναι μοναδική. Ο συνδυασμός των μπαρόκ, γοτθικών και αναγεννησιακών κτιρίων, οι γέφυρες πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό που θα σας εντυπωσιάσει. 

 

Μιας και τα ιστορικά κτίρια, παλάτια και μουσεία είναι πολλά αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε αρκετά από αυτά σας προτείνω την Κάρτα της πόλης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η μετακίνηση με τα ΜΜΜ.

1. Κάστρο της Πράγας

Κάστρο της Πράγας-golden lane
Κάστρο της Πράγας-golden lane

Το μεγαλοπρεπές Κάστρο της Πράγας έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες και είναι μνημείο της Unesco. Είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων  διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων, που μετράει τουλάχιστον 1000 χρόνια και απλώνεται σε μια έκταση 70.000τ.μ. Μέσα στο κάστρο υπάρχει το παλάτι των βασιλιάδων της Βοημίας, ο φημισμένος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου ακόμα και κατοικίες, κήποι και γραφεία. Πλέον στο κάστρο έχει την έδρα του ο Προέδρος της Τσεχίας. 

Ενδιαφέρον επίσης έχει στην άκρη των τειχών του κάστρου, ένας πολύ ιδιαίτερος δρόμος με χαμηλά πολύχρωμα σπιτάκια που χτίστηκαν τον 16o αιώνα για να στεγαστούν υπηρέτες του κάστρου, μεταλλουργοί και άλλοι. Την περίοδο 1916-1917 έζησε στο “Χρυσό σοκάκι” όπως ονομάζεται, ο Franz Kafka.

Μπορείτε να περπατήσετε γύρω και μέσα στο κάστρο χωρίς να πληρώσετε είσοδο, αλλά εάν θέλετε να επισκεφθείτε κάποιο κτίριο στο εσωτερικό του σας προτείνω να πάτε το πρωί γιατί κλείνουν στις 16:00 ή 17:00 ανάλογα την εποχή.

2. Εθνικό Μουσείο

Εθνικό Μουσείο
Εθνικό Μουσείο

Περπατώντας στην πλατεία Wenceslas θα δείτε το εντυπωσιακό κτίριο αναγεννησιακού ρυθμού του Εθνικού Μουσείου, με την χαρακτηριστική πράσινη οροφή. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Τσεχία και το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1885-1891. Πρόκειται για μουσείο με πολλές διαφορετικές εκθέσεις, οπότε σας προτείνω να αφιερώσετε τουλάχιστον 3 ώρες εκεί. Ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η έκθεση αφιέρωμα στον 20ο αιώνα της χώρας αλλά και η έκθεση με τα εντυπωσιακά πετρώματα. 

Εαν ταξιδεύετε με παιδιά θα  βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες κατα τη γνώμη μου κυρίως τις μόνιμες εκθέσεις φυσικής ιστορίας. Θα συναντήσετε  απολιθώματα, προΐστορικά ζώα και διαδραστικά εκθέματα για τα παιδιά.

3. Εβραΐκή Συνοικία - Josefov

Ισπανική Συναγωγή
Ισπανική Συναγωγή

Η παρουσία των Εβραίων στην Πράγα μετράει πάρα πολλά χρόνια και ηδη η πρώτη κοινότητα εμφανίστηκε τον 11ο αιώνα. Το κυριότερο ιστορικό σημείο είναι το Εβραικό νεκροταφείο, ένα από τα παλαιότερα διασωζόμενα στον κόσμο. Ο παλαιότερος τάφος βρίσκεται εκεί από το 1439 και για πάρα πολλά χρόνια ήταν το μόνο μέρος που επιτρεπόταν να θάβονται οι Εβραίοι.

Στην συνοικία υπάρχουν ακόμα οι έξι συναγωγές που μετράνε εκατοντάδες χρόνια ζωής με πιο παλιά την συναγωγή Old-New (Staronová synagoga) από το 1270! Η συναγωγή Pinkas (1479) μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μετατράπηκε σε μνημείο για τα χιλιάδες θύματα Εβραίων από την Τσεχοσλοβακία, τα ονόματα των οποίων είναι γραμμένα στους τοίχους. Υπάρχει επίσης έκθεση με ζωγραφιές παιδιών από το στρατόπεδο Terezin.

Μην την πατήσετε σαν εμένα και επισκεφθείτε την περιοχή το Σάββατο (ιερή εβραΐκη μέρα) γιατί θα τα βρείτε όλα κλειστά.

4. Γέφυρα του Καρόλου

Γέφυρα του Καρόλου
Γέφυρα του Καρόλου

Το σήμα κατατεθέν της Πράγας, η γέφυρα του Καρόλου, ονομάστηκε έτσι από τον Βασιλιά Κάρολο που αποφάσισε την κατασκευή της το 1357 η οποία ολοκληρώθηκε το 1402. Για πολλά χρόνια ήταν η μόνη γέφυρα στον Μολδάβα και ο μόνος τρόπος να διασχίσουν οι κάτοικοι το ποτάμι για να περάσουν από την Παλιά Πόλη προς την περιοχή του κάστρου.

Η γέφυρα έχει μήκος περίπου 500μ. και έχει 16 αψίδες. Δεξιά και αριστερά βρίσκονται δύο επιβλητικοί πύργοι, ο ένας σε αναγεννησιακό στυλ και ο άλλος σε γοτθικό από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την θέα όλης της πόλης. Δεξιά και αριστερά κατά μήκος της γέφυρας θα δείτε μπαρόκ αγάλματα να στολίζουν τη γέφυρα. Προτείνω να επισκεφθείτε την γέφυρα και πρωί αλλά και βράδυ για μια τελείως διαφορετική ρομαντική εικόνα.

5. Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική Πινακοθήκη-Μέγαρο Εμπορίου
Εθνική Πινακοθήκη-Μέγαρο Εμπορίου

Η Εθνική Πινακοθήκη στην Πράγα έχει μια ιδιαιτερότητα. Οι συλλογές της δεν βρίσκονται μαζεμένες μόνο σε ένα κτίριο αλλά σε 5 διάφορα σημαντικά κτίρια μέσα στην πόλη. Δημιουργήθηκε το 1796 και είναι από τις πιο παλιές εθνικές πινακοθήκες του κόσμου. Τα κτίρια που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι τα: Trade Fair Palace, Sternberg Palace, Schwarzenberg Palace,Convent of St Agnes of Bohemia, Kinsky Palace (κλειστό προσωρινά).

Θα σταθώ στην μεγαλύτερη από ολες τις εκθέσεις γιατί ειναι αυτή που με εντυπωσίασε περισσότερο. Στους 4 ορόφους του ογκώδους Μεγάρου Εμπορίου (Trade Fair Palace) του 1928 βρίσκονται οι εκθέσεις μοντέρνας τέχνης. Είναι το μόνο από τα κτίρια που βρίσκονται εκτός του ιστορικού κέντρου αλλή η συγκοινωνία είναι πολύ εύκολη και θα σας προτείνω να το βάλετε στο πρόγραμμα σας. Θα δείτε έργα των Κλιμτ, Πικάσο, Ρενουαρ, Σίλε και πάρα πολλών άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.

6. Εθνικό Τεχνικό Μουσείο

Εθνικό Τεχνικό Μουσείο
Εθνικό Τεχνικό Μουσείο

Σε έναν λόφο , δίπλα στο πάρκο Letna βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Τεχνολογίας της Πράγας (NTM). Δημιουργήθηκε το 1908 και μέσα από τις 16 εκθέσεις του μπορεί ο επισκέπτης να δει την εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών με ενδιαφέροντα τρόπο.

Ανάμεσα στα εκθέματα μπορείτε να δείτε παλιά αμάξια, ποδήλατα, μηχανές ακόμα και τρένο ένα καλάθι αερόστατου και αεροπλάνα! Ενδιαφέρον επίσης έχει η ρεαλιστική αναπαράσταση του ορυχείου με ήχους και φώτα, που θα φανεί διασκεδαστική και στα παιδια. Μπορείτε να κλείσετε μαζί με το εισιτήριο σας μια σύντομη ξενάγηση πριν την είσοδο σας στο μουσείο εδώ .

7.Καλοκαιρινό Ανάκτορο της Βασίλισσας Άννας - Belvedere

Καλοκαιρινό Ανάκτορο της Βασίλισσας Άννας
Καλοκαιρινό Ανάκτορο της Βασίλισσας Άννας

Μέσα στους καταπράσινους Βασιλικούς κήπους, βρίσκεται το καλοκαιρινό παλάτι της Βασίλισσας Άννας. Ενα κτίριο αναγεννησιακού ρυθμού του 1560 που άλλαξε χρήσεις ανά τα χρόνια και χρησιμοποιήθηκε και ως αστρονομικό παρατηρητήριο από τον Βασιλιά Ροδόλφο Β’. Στο εσωτερικό του οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με τοιχογραφίες και στη μέση του κήπου θα δείτε το “συντριβάνι που τραγουδάει” που βρίσκεται εκεί από το 1573. 

Η είσοδος στις εγκαταστάσεις των κήπων και του παλατιού είναι δωρεάν , αν θέλετε να δείτε τις εκθέσεις που φιλοξενούνται μέσα στους χώρους του παλατιού θα πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο.

8. Powder Tower

Powder Tower
Powder Tower

Αυτο το γοτθικό μνημείο του 1475 πήρε το όνομα του από την πυρίτιδα που αποθηκευόταν εκεί. Χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη μιας και βρίσκεται στα τείχη του κάστρου και αποτελεί μια από τις 13 εισόδους. Κατά την τελετή της στέψης οι βασιλιάδες περνούσαν από αυτό το σημείο καθώς κατευθυνόντουσαν προς τον Καθεδρικό Ναου του Αγίου Βίτου. Ο Πύργος των 65 μέτρων ενδείκνυται για να απολαύσετε απο ψηλά την πανοραμική θέα της πόλης ανεβαίνοντας τα 186 σκαλιά. Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο σας από εδώ για να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό του πύργου.

9. Πλατεία της Παλιάς Πόλης - Αστρονομικό Ρολόι

Αστρονομικό Ρολόι στην Παλιά Πόλη
Αστρονομικό Ρολόι στην Παλιά Πόλη

Στο πιο πολυσύχναστο και ζωντανό μέρος της πόλης ακόμα από τον Μεσαίωνα, στην πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας, θα δείτε ότι είστε περιτριγυρισμένοι από εντυπωσιακά ιστορικά κτίρια. Υπάρχουν αναφορές από τον 11ο αιώνα για την ύπαρξη αγοράς στην πλατεία αυτή. 

Ξεχωρίζει αμέσως το Αστρονομικό Ρολόι στον πύργο του παλιού δημαρχείου το οποίο κατασκευάστηκε το 1410 και είναι το πιο διάσημο μεσαιωνικό ρολόι στον κόσμο. Δεν είναι ένα απλό ρολόι αλλά η περίτεχνη κατασκευή δείχνει τη θέση του ήλιου, την κίνηση της σελήνης και τη θέση του ζωδιακού κύκλου. Έχετε επίσης την δυνατότητα να ανεβείτε στον πύργο που έχει μια μοναδική θέα στην πλατεία.

Μπορείτε εδώ να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την λειτουργία του ρολογιού.

10. Clementinum - Εθνική Βιβλιοθήκη

Εθνική Βιβλιοθήκη στο Clementinum
Εθνική Βιβλιοθήκη στο Clementinum

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Πράγας είναι ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία. Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο Clementinum από τον 18ο αιώνα, ένα κτίριο που από τον 16ο αιώνα  ήταν ιησουιτικό κολλέγιο και αργότερα μεταφέρθηκε εκεί η βιβλιοθήκη από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Εκτός από την εντυπωσιακή μπαρόκ Βιβλιοθήκη με τις τοιχογραφίες στην οροφή, υπάρχει και ο Αστρονομικός Πύργος. Εκεί επίσης θα δείτε τον παλιότερο μετεωρολογικό σταθμό της χώρας που λειτουργεί συνεχόμενα από το 1775. Μπορείτε να κλείσετε μια ξενάγηση στο Clementinum διάρκειας 45′.

11. Μνημείο Terezin

Στρατόπεδο συγκέντρωσης Terezin
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Terezin

Στην περιοχή Terezin σε απόσταση μιας ώρας από την Πράγα , υπάρχει ένα φρούριο του 18ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία ως “γκέτο” των Εβραίων.  Δημιουργήθηκε το 1941 ως “χώρος αναμονής”, ουσιάστικά στρατόπεδο συγκέντρωσης των Εβραίων πριν να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση τους.

 Εκεί στάλθηκαν κυρίως Εβραίοι από την Τσεχοσλοβακία αλλά και από την Αυστρία και τη Γερμανία. Συνολικά πέρασαν από το στρατόπεδο πάνω από 150.000 Εβραίοι ανάμεσα στους οποίους 15.000 παιδια. Αν και δεν επρόκειτο για στρατόπεδο θανάτωσης των κρατουμένων, έχασαν την ζωή τους στο Τερεζίν 33.000 Εβραίοι κυρίως λόγω των άθλιων συνθηκών και της πείνας. Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε τους χώρους που βρισκόταν το στρατόπεδο, το Μουσείο του Γκέτο και το Εθνικό κοιμητήριο των 10.000 θυμάτων από το Ολοκαύτωμα.

12. Karlovy Vary

Karlovy Vary
Karlovy Vary

Εάν στο ταξίδι σας έχετε τη διάθεση και το χρόνο για ημερήσια εκδρομή τότε σας προτείνω να επισκεφθείτε το Karlovy Vary. Με ένα λεωφορείο θα είστε σε λιγότερο από 3 ώρες εκεί. Πρόκειται για ένα φημισμένο θέρετρο, διάσημο για τα ιαματικά λουτρά του αλλά και για το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, από τα παλαιότερα στον κόσμο που γίνεται κάθε Ιούλιο.

Στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 13 βασικές θερμές πηγές και το 2021 χαρακτηρίστηκε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Μπορείτε να κλείσετε ενα σπα σε ένα από τα ιστορικά κτίρια της πόλης και να περάσετε κάποιες ώρες εκεί. Εδώ μπορείτε να κλείσετε μια οργανωμένη εκδρομή από την Πράγα με λεωφορείο.

Που να μείνετε κοντά στα αξιοθέατα της Πράγας

Εαν θέλετε να κινείστε άνετα προς τα βασικά αξιοθέατα της πόλης και σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Μολδάβα για τις βραδινές σας βόλτες, τότε η καλύτερη περιοχή πιστεύω ειναι η Παλιά Πόλη (Stare Mesto). 

Προτεινόμενα ξενοδοχεία

  • (€€€) Quentin Prague Hotel : Ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο 4 αστέρων με μοντέρνα δωμάτια, δίπλα στο σταθμό του μετρό και σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Μολδάβα.
  • (€€) Grand Hotel Praha : Ένα κλασσικό ξενοδοχείο 4 αστέρων στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, με θέα τον Πύργο με το αστρονομικό ρολόι.
  • (€) Prague Golden Age : Το ξενοδοχείο αυτό σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο του 15ου αιώνα θα σας βάλει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο σταθμός του μετρό.

Δείτε επίσης πιο αναλυτικά το άρθρο για τη διαμονή στην Πράγα.

Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.