Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα της Βενετίας που πρέπει να δείτε

Ανακαλύψτε τα αξιοθέατα της Βενετίας και απολαύστε ένα ταξίδι γεμάτο τέχνη και ιταλική αρχιτεκτονική.
Τα κορυφαία αξιοθέατα της Βενετίας που πρέπει να δείτε

Η Βενετία θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στην Ευρώπη και η ιδιομορφία της πόλης, που αποτελείται από νησιά και κανάλια, την καθιστά ολόκληρη σαν αξιοθέατο.

Σίγουρα όμως η Βενετία δεν είναι μόνο αυτό! Φιλοξενεί σπουδαία κτίσματα, εκκλησίες, μνημεία και μουσεία που αποδεικνύουν την υψηλή τέχνη και αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία συμβαδίζει με τα πρότυπα και των άλλων ιταλικών πόλεων.

Ωραίες οι βόλτες στα κανάλια αλλά να δούμε και κανένα αξιοθέατο! 

Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε την πρώτη σας φορά στη Βενετία, ώστε να διαλέξετε αυτά που σας κάνουν ένα κλικ και να τα βάλετε στο πρόγραμμά σας. 

1. Βασιλική και Καμπαναριό Αγίου Μάρκου

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου
Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco), είναι η Καθεδρική Πατριαρχική Βασιλική της Βενετίας. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελιστή Μάρκο και στεγάζει το λείψανό του.

Βρίσκεται στην Piazza San Marco, δίπλα στο Παλάτι των Δόγηδων με το οποίο υπάρχει άμεση σύνδεση. Χρονολογείται από το 1063 και είναι εκθαμβωτική τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Οι μαρμάρινοι τοίχοι, τα αγάλματα, οι πέντε βυζαντινοί χρυσοί θόλοι, τα ψηφιδωτά που φιλοξενεί και το εκλεπτυσμένο έργο βυζαντινού σμάλτου Pala d’Oro της έχουν δώσει δικαίως το ψευδώνυμο “Chiesta d’Oro” που σημαίνει Χρυσή Εκκλησία.

Το Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου
Το Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου

Δίπλα στη Βασιλική, βρίσκεται και το Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου (Campanile di San Marco), που έχει ύψος 98,6 μέτρα, το οποίο ανακατασκευάστηκε το 1912 αφού ο προηγούμενος είχε καταρρεύσει.

👉 Μπορείτε να επισκεφθείτε την Βασιλική του Αγίου Μάρκου καθημερινά από τις 9:30 π.μ. (Κυριακή από τις 2:00 μ.μ.). Η είσοδος στη Βασιλική είναι 3€, η είσοδος για το Pala d’Oro 5€ και για το Μουσείο – Loggia Dei Cavalli 7€.

 

👉 Για το Καμπαναριό κλείστε εισιτήριο με προτεραιότητα εδώ.

2. Παλάτι Δόγηδων και Γέφυρα των Στεναγμών

Palazzo Ducale
Το Παλάτι των Δόγηδων

Το Παλάτι των Δόγηδων (Palazzo Ducale di Venezia), είναι ένα από τα ορόσημα της Βενετίας. Χτίστηκε το 1340 σε βενετσιάνικο γοτθικό ρυθμό δίπλα στην Piazza San Marco.

Από το 1923 λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο διευθύνει η Fondazione Musei Civici di Venezia. Το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο είναι η Sala del Maggior Consiglio, που διακοσμείται με τοιχογραφίες και πίνακες.

Στο πίσω μέρος του παλατιού βρίσκεται η Γέφυρα των Στεναγμών (Ponte dei Sospiri), που συνδέει το παλάτι με την φυλακή. Η διάσημη γέφυρα είναι σκεπαστή και χτίστηκε τον 16ο αιώνα και από εκεί οδηγούνταν οι φυλακισμένοι στο θάλαμο των τριών ιεροεξεταστών του κράτους.

Η Γέφυρα των Στεναγμών
Η Γέφυρα των Στεναγμών

Η ονομασία της γέφυρας δυστυχώς προέρχεται από τους στεναγμούς των φυλακισμένων.

👉 Συμβουλή: Κλείστε ένα ενιαίο εισιτήριο με προτεραιότητα στο Παλάτι των Δόγηδων, στη Γέφυρα των Στεναγμών, στο Οπλοστάσιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη Μαρκιανής εδώ.

3. Γέφυρα του Ριάλτο

Γέφυρα Ριάλτο
Γέφυρα Ριάλτο

Η Γέφυρα του Ριάλτο (Ponte di Rialto) είναι η πιο παλιά από τις τέσσερις γέφυρες που περνούν πάνω από το Μεγάλο Κανάλι στην Βενετία. Ενώνει την περιοχή San Marco και την περιοχή San Polo από το 1173 ενώ η σημερινή της μορφή χρονολογείται από το 1591.

Είναι σκεπαστή γέφυρα που αποτελείται από δύο ράμπες και στη μέση έχει μια στοά. Και στις δύο πλευρές της στοάς υπάρχουν καταστήματα.

Αν θέλετε να την φωτογραφήσετε και να τη διασχίσετε με την ησυχία σας προτιμήστε τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως φαντάζεστε προσελκύει μονίμως κόσμο.

👉 Με το City Pass θα έχετε πρόσβαση σε 11 μουσεία και 16 εκκλησίες, στο Παλάτι των Δόγηδων και μεταφορά με το θαλάσσιο λεωφορείο (βαπορέτο) και το λεωφορείο του δικτύου ACTV.

4. Μεγάλο Κανάλι

Το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας
Το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας

Το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) δεν είναι ένα αξιοθέατο με την έννοια που έχουμε συνηθίσει. Αποτελεί όμως το μεγαλύτερο κανάλι της Βενετίας, το οποίο περνάει από τα πιο κομβικά σημεία της πόλης και είναι το πιο περιζήτητο για διαμονή.

Το σχήμα του θυμίζει ένα ανάποδο S, το μήκος του είναι 3,8 χιλιόμετρα, το πλάτους του είναι από 30 μέχρι 90 μέτρα και το βάθος του περίπου 5 μέτρα.

Οι γέφυρες που το διασχίζουν είναι η Γέφυρα Ριάλτο, η Γέφυρα των ξυπόλητων, η Γέφυρα της Ακαδημίας και η Γέφυρα του Συντάγματος.

👉 Συμβουλή: Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τις ομορφιές και την ιδιαιτερότητα του Μεγάλου Καναλιού είναι να κάνετε μία κρουαζιέρα με γόνδολα. Κλείστε εισιτήριο εδώ.

5. Gallerie dell'Accademia

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gallerie dell’Accademia (@gallerieaccademiavenezia)

Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας της Βενετίας (Gallerie dell’Accademia) στεγάζεται στην Scuola della Carita. Ιδρύθηκε το 1750 και φιλοξενεί έργα βενετσιάνικης ζωγραφικής που χρονολογούνται από τον 14ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Οι πίνακες είναι τοποθετημένοι με χρονολογική κατάταξη, σε 24 δωμάτια και θα δείτε μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακες παγκοσμίως.

Το πιο διάσημο έργο που βρίσκεται στην Πινακοθήκη είναι ο Βιτρούβιος Άνθρωπος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος όμως δεν είναι μόνιμα εκτεθειμένος για λόγους προστασίας από το φως.

👉 Βρείτε εδώ ένα οργανωμένο πρόγραμμα για το τι πρέπει να δείτε και να κάνετε σε ένα 3ήμερο στη Βενετία.

6. Santa Maria della Salute

Santa Maria Salute
Santa Maria della Salute

Μία από τις κορυφαίες εκκλησίες της Βενετίας είναι η Santa Maria della Salute, δηλαδή ο Καθεδρικός της Αγίας Μαρίας της Υγείας.

Ο ναός βρίσκεται κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού και χτίστηκε από την Δημοκρατία της Βενετίας για το καταστροφικό ξέσπασμα της πανώλης που γνώρισε η πόλη το 1630 – πέθανε σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού.

Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν και αξίζει πραγματικά να θαυμάσετε τα έργα τέχνης που είναι αφιερωμένα στον Μαύρο Θάνατο (πανώλη).

7. Συλλογή Peggy Guggenheim

Συλλογή Peggy Guggenheim
Συλλογή Peggy Guggenheim

Ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της Βενετίας είναι το Μουσείο Τέχνης με τη Συλλογή της Peggy Guggenheim. Το μουσείο στεγάζεται στο Palazzo Venier dei Leoni, ένα παλάτι του 18ου αιώνα.

Εκεί κατοικούσε η Peggy Guggenheim για περίπου 30 χρόνια, η οποία γύρω στο 1951 ξεκίνησε να κάνει εκθέσεις με τις προσωπικές της συλλογές από έργα μοντέρνας τέχνης.

Μετά τον θάνατό της (1979) η συλλογή της πέρασε στην κυριότητα του Ιδρύματος Guggenheim και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η έκθεση της συλλογής όλο το χρόνο.

👉 Αποκτήστε εισιτήριο εισόδου με προτεραιότητα στη Συλλογή Peggy Guggenheim εδώ.

8. Teatro La Fenice

Teatro La Fenice
Η οροφή του Teatro La Fenice

Το Teatro La Fenice (σημαίνει Φοίνικας) είναι το ιστορικό θέατρο όπερας στη Βενετία, που ανήκει σε ένα από τα κορυφαία της Ιταλίας.

💡 Ολοκληρώθηκε τον 18ο αιώνα και τον επόμενο αιώνα έγινε το μέρος που διεξήχθησαν διάσημες πρεμιέρες, του Βέρντι, του Μπελλίνι, του Ροδδίνι και του Ντονιτσέττι.

Θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα μπαίνοντας στο εσωτερικό του, βλέποντας όλα αυτα τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα, τους χρυσούς τοίχους και την χρυσή οροφή με τις αγαλμάτινες γοργόνες τριγύρω.

Αν είστε λάτρεις της όπερας κοιτάξτε τις παραστάσεις αρκετό καιρό πριν πάτε για να κλείσετε εισιτήριο. Εναλλακτικά μπορείτε απλά να κάνετε μία περιήγηση στο χώρο με ηχητικό οδηγό.

9. Torre dell'Orologio

Torre dell'Orologio
Torre dell'Orologio / φωτογραφία: wikipedia

Ο Torre dell’Orologio (Πύργος του Ρολογιού) στέκει και αυτός στην Piazza San Marco από τα τέλη του 15ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αναγεννησιακό κτίριο που δημιουργεί μια στοά και ουσιαστικά μπορείτε να περάσετε από κάτω.

Είναι αρκετά εντυπωσιακό, κυρίως λόγω των Μαυριτανών, των δύο χάλκινων μορφών που χτυπούν τις ώρες στην καμπάνα, του λιονταριού του Αγίου Μάρκου που κρατά ένα ανοιχτό βιβλίο και το άγαλμα της Παναγίας με το Βρέφος που στέκουν σε ένα μπαλκονάκι.

💡 Δύο φορές το χρόνο (Θεοφάνεια και ημέρα Αναλήψεως) εμφανίζονται οι τρεις Μάγοι και ένας άγγελος με τρομπέτα και γυρνούν γύρω από το άγαλμα της Παναγίας και του Βρέφους.

10. Μουσείο Ca' Rezzonico

Ca' Rezzonico
Το Μουσείο Ca' Rezzonico / φωτογραφία: wikipedia

To Ca’ Rezzonico είναι ένα μουσείο τέχνης που στεγάζεται σε ένα παλάτι βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής με μπαρόκ και ροκοκό στοιχεία.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Baldassare Longhena, τον μεγαλύτερο αρχιτέκτονα βενετσιάνικου μπαρόκ. Είναι δημόσιο μουσείο και φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής Βενετών ζωγράφων του 18ου αιώνα.

Εκτός από τα έργα μπορείτε να θαυμάσετε την Αίθουσα Χορού, τα σαλόνια και την εσωτερική αυλή.

11. Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco
Scuola Grande di San Rocco / φωτογραφία: wikipedia

H Scuola Grande di San Rocco (Μεγάλη Σχολή του Αγίου Ρόκκου) είναι άλλο ένα κτίριο που αποδεικνύει την υψηλή βενετσιάνικη τέχνη και αρχιτεκτονική. 

💡 Είναι ένα διαμαντάκι που δεν περιλαμβάνεται συχνά στα κορυφαία αξιοθέατα της Βενετίας.

Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και ήταν η έδρα της “Αδελφότητας του Αγίου Ρόκκου” – ο Άγιος Ρόκκος ήταν ο προστάτης κατά της πανώλης.

Μοιάζει κυριολεκτικά με παλάτι, έχει μερικά εκθαμβωτικά δωμάτια, όπως η ολόχρυση Σάλα Ματζόρε και φιλοξενεί πίνακες και τοιχογραφίες του ζωγράφου Τιντορέττο.

12. Libreria Acqua Alta

Libreria Acqua Alta
Libreria Acqua Alta

To Libreria Acqua Alta είναι ένα από τα πιο διάσημα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης. Μπορεί να μην είναι ένα συνηθισμένο αξιοθέατο, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιάσει αρκετούς όπως ενθουσίασε εμένα.

💡 Tο όνομα του βιβλιοπωλείου σημαίνει “Βιβλιοπωλείο Υψηλών Νερών” και είναι εμπνευσμένο από τις ετήσιες πλημμύρες της Βενετίας, που οφείλονται στο φαινόμενο Acqua Alta (εξού και το όνομα!).

Για αυτό και θα δείτε τα βιβλία στιβαγμένα σε μπανιέρες, βάρκες, γόνδολες, ώστε να μην καταστραφούν από τις πλημμύρες.. Εκτός από το να τραβήξετε φωτογραφίες μπορείτε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο βιβλίο ή μία αναμνηστική card postal.

Πού να μείνετε στη Βενετία για τα αξιοθέατα

Οι μετακινήσεις στη Βενετία διαφέρουν πολύ από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη Βενετία θα κινείστε κυρίως με βαπορέτα (θαλάσσια λεωφορεία), οπότε είναι πολύ σημαντικό να μένετε κοντά στο Μεγάλο Κανάλι.

Τα αξιοθέατα είναι διάσπαρτα στην πόλη, ωστόσο αν μένετε κοντά στο Μεγάλο Κανάλι θα μπορείτε να προσεγγίσετε τα περισσότερα εύκολα.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία κοντά στο Μεγάλο Κανάλι

👉 Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τη Βενετία, θα σας βοηθήσει ο σχετικός ταξιδιωτικός οδηγός!

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.