Φαγητό στην Βενετία: Τι να φάω και πού

Φαγητό στην Βενετία: Τι να φάω και πού
Αχ, Βενετία! Γόνδολες, ανάκτορα, πλατεία του Αγίου Μάρκου, γέφυρα των Στεναγμών… Ξεχάσατε κάτι; Τι γίνεται με το φαγητό; Μπορεί το φαγητό να μην είναι το μεγάλου ατού της Βενετίας, αλλά δεν γίνεται να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα.

Τόσα ταξίδια που έχουμε κάνει στην Βενετία, στο τέλος θα μας δώσουν το κλειδί της πόλης.. Στο ένα από αυτά είχαμε μια ειδική αποστολή: να ανακαλύψουμε τα καλύτερα ντόπια πιάτα. Μιλήσαμε με ντόπιους, χαθήκαμε σε στενάκια, μπήκαμε σε βραβευμένα εστιατόρια και παλέψαμε με τα κύματα για να βρούμε τελικά τα καλύτερα ντόπια φαγητά στην Βενετία. Η κοιλιά σας θα μας ευχαριστεί για την λίστα που ετοιμάσαμε.

Spaghetti al Nero di Seppia

Πρώτο στη λίστα μας είναι το περίφημο Spaghetti al Nero di Seppia, ένα πιάτο πιο σκούρο και από εκείνο τον φίλο που επιμένει να φοράει γυαλιά ηλίου σε εσωτερικούς χώρους. Όπως λέει και το όνομα του, πρόκειται για σπαγγέτι με μελάνι σουπιάς!

Καλά το παραδεχόμαστε – δεν ακούγεται πολύ δελεαστικό. Είναι όμως ένα χαρακτηριστικό πιάτο της βενετσιάνικης κουζίνας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Στο μαγείρεμα προστίθενται τρυφερά κομμάτια σουπιάς, λευκό κρασί και μαϊντανός. Τώρα ίσως και να ακούγεται καλύτερο.

Αντί για σπαγγέτι, το πιάτο αυτό μπορείτε να το συναντήσετε με λιγκουίνι ή με bigoli (χοντρά ζυμαρικά). 

Για να το απολαύσετε κατευθυνθείτε στην ιστορική Trattoria Alla Rivetta, που λειτουργεί από το 1970!

Spaghetti al Nero di Seppia στην Trattoria Alla Rivetta

Cicchetti

Νιώθετε κάπως πεινασμένοι αλλά δεν θέλετε να δεσμευτείτε σε ένα πλήρες γεύμα; Υποδεχτείτε τα Cicchetti – τη βενετσιάνικη εκδοχή των τάπας! Αυτές οι απολαυστικές μικρές μπουκιές είναι τέλειες για όταν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι θα φάτε, πράγμα που συμβαίνει σίγουρα συχνά αν είστε Ζυγός.

Από μαριναρισμένα ψάρια μέχρι τηγανητά καλούδια, τα cicchetti θα τα βρείτε σε ευφάνταστους συνδυασμούς στα bacari. Το μπαρ Vino Vero είναι ο απόλυτος προορισμός για cicchetti. Συνοδέψτε τα με ένα ντόπιο λευκό κρασί ή ένα aperol spritz!

Αν δε βρείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια δίπλα στο κανάλι, μην σας απασχολεί. Πάρτε το πιάτο σας και φτιάξτε το δικό σας stand κοντά στην γέφυρα. Άλλη καλή επιλογή είναι το All’Arco.

Μπορείτε να ξεναγηθείτε σε μια γευστική εμπειρία με cicchetti εδώ και εδώ.

Ποικιλία από Cichetti στο Vino e Vero

Baccalà Mantecato

Θυμίζει λευκό ταραμά, αλλά δεν είναι. Το Baccalà Mantecato είναι ένας κρεμώδες άλειμμα μπακαλιάρου τόσο απροσδόκητα καλό που πρέπει να συνοδεύεται από μια προειδοποιητική ετικέτα. Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται παστός μπακαλιάρος (baccalà), σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Το Baccalà Mantecato θα το βρείτε στα bacari πάνω σε κροστίνι (λεπτό φρυγανιστό ψωμί). Αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή κατά τις ώρες του aperitivo. Το καλύτερο το δοκιμάσαμε στην Enoteca Al Volto.

Baccalà Mantecato στην Enoteca Al Volto.

Sarde in Saor

Το Sarde in Saor είναι ουσιαστικά σαρδέλες σε γλυκόξινη σάλτσα. Τηγανητές σαρδέλες από την θάλασσα της Βενετίας μαρινάρονται για ώρες μέσα σε μια σάλτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ξύδι, κουκουνάρι και σταφίδες. Ναι, καλά διαβάσατε – σταφίδες! Είναι σαν ο σεφ να αποφάσισε να κάνει μια συνταγή με ό,τι υλικά βρήκε στο ντουλάπι.  

Το αποτέλεσμα είναι μια φανταστική ισορροπία γλυκού, ξινού και αλμυρού. Την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε, ίσως σκεφτείτε, «Τι στο καλό συμβαίνει εδώ;». Καθώς μασάτε, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι γλυκό! Αλλά και ξινό! Είναι κάτι περίπλοκο.

Το Sarde in Saor σερβίρεται είτε μόνο του είτε πάνω σε ψωμί ως cicchetto. Μπορείτε να το βρείτε σε τοπικές τρατορίες και στα bacari (ενετικά wine bars). Επισκεφτείτε την Cantina Do Spade για μια δοκιμή.

Sarde in Saor στην Cantina Do Spade

Polenta e Schie

Το Polenta e Schie συγχωνεύει δύο ντόπια υλικά: τις βενετσιάνικες γαρίδες και την πολέντα (πουρές από καλαμποκάλευρο- βασικό στοιχείο της βόρειας ιταλικής κουζίνας). Φανταστείτε απαλή, κρεμώδη πολέντα ντυμένη με αγάπη με μικροσκοπικές γλυκιές γαρίδες. Στο σερβίρισμα, προστίθεται μαϊντανός, ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού.

Τα παλιά τα χρόνια, το Polenta e Schie ήταν το πιο διάσημο φαγητό για τους φτωχούς βενετσιάνους. Σήμερα το πιάτο αυτό δεν θα το βρείτε εύκολα λόγω της σχετικής έλλειψης αυτών των μικροσκοπικών γαρίδων που υπάρχουν μόνο στην Βενετία (γι’ αυτό άλλωστε λέγονται «βενετσιάνικες γαρίδες»)! Εμείς ψάξαμε και το βρήκαμε στην Antica Τrattoria Ρoste Vecie.

Το Polenta e Schie στην Antica Trattoria Poste Vecie

Fegato alla Veneziana

To Fegato alla Veneziana είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με τηγανητό συκώτι μοσχαριού και κρεμμύδια. Χαρακτηριστικό του είναι η πιτσιλιά ξιδιού που προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος δίνοντας μια τσαχπίνικη πικάντικη νότα.

Μην έχοντας τίποτα φάνσι, το πιάτο αυτό σας καλεί να εκτιμήσετε τα απλά πράγματα στη ζωή: λίγο συκώτι, λίγο κρεμμύδι και λίγο ξύδι. Συνήθως συνοδεύεται με πολέντα.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, επισκεφθείτε την Trattoria Antiche Carampane. Αυτό το μέρος είναι πραγματικό διαμάντι και προτείνεται από τον οδηγό Michelin! Είναι μια όμορφη τρατορία γεμάτη αναμνήσεις που προσφέρει βέρα τοπική κουζίνα. Όλα της τα προϊόντα είναι προσεκτικά επιλεγμένα από την ψαραγορά του Ριάλτο. Mια πιο οικονομική επιλογή και εξίσου καλή είναι στην τρατορία Osottoosopra.

Fegato alla Veneziana στην τρατορία Osottoosopra

Fritto misto di pesce

Περπατάτε στην Βενετία και σας πιάνει μια λιγούρα; Ξέρουμε πολύ καλά αυτό το αίσθημα. Και σας έχουμε τη λύση! Τηγανητά θαλασσινά! Σνακ πρωτότυπο και πεντανόστιμο. Μακάρι να είχαμε και στην Ελλάδα τέτοια λιχουδιά.

Mικρά ψάρια, γαρίδες και καλαμάρια, καλύπτονται σε ένα αφράτο κουρκούτι και έπειτα τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά.

Στο Frito In θα απολαύσετε φρέσκα τηγανιτά θαλασσινά στο χέρι, σερβιρισμένα μέσα σε έναν χάρτινο κώνο. Προτιμήστε την επιλογή «ανάμεικτα»: μικρές σαρδέλες, γαρίδες και καλαμαράκια. Προσοχή στους ντόπιους γλάρους! Γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και είναι έτοιμοι να βουτήξουν για σας κλέψουν ένα ψαράκι.

Τiramisu

Δεν γινόταν να αφήσουμε έξω από τη λίστα μας το τιραμισού. Αυτό το επιδόρπιο με γεύση καφέ είναι το γαστρονομικό ισοδύναμο μιας ζεστής αγκαλιάς μετά από μια κουραστική μέρα.

Με μπισκότα βουτηγμένα στον καφέ, στρώματα μαλακού μασκαρπόνε από πάνω και ξεσκονισμένο κακάο στην κορυφή, το τιραμισού είναι το είδος του πιάτου που θα σας κάνει να φωνάξετε: «Γιατί δεν έχω τιραμισού για πρωινό κάθε μέρα;»

Το καλύτερο τιραμισού στην Βενετία θα το βρείτε στο I Tre Mercanti (οι τρεις έμποροι). Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τιραμισού σε διάφορες εκδοχές: κλασικό, φιστίκι, αμαρέττο, νουτέλα, μπανάνα, καραμέλα. Αυτοί δεν είναι έμποροι, είναι οι τρεις μάγοι με τα δώρα!

Όποια γεύση και να επιλέξετε, θα αναρωτηθείτε «Αυτή άραγε είναι η γεύση του παραδείσου;». Δεν λέγεται τυχαία «tira- mi- su» (= πέταξε με ψηλά). Απλά προσέξτε μην πετάξτε πολύ και σας κλέψουν καμιά μπουκιά.  

Τιραμισού στο χέρι από το I Tre Mercanti

Τα καλύτερα εστιατόρια στη Βενετία

Θα κλείσουμε τη λίστα μας προτάσεις εστιατορίων στη Βενετία που αξίζουν μια στάση. Σ’ αυτά τα βρείτε «πειραγμένη» βενετσιάνικη κουζίνα με φρέσκες ντόπιες πρώτες ύλες.

Ξεχωρίσαμε το Estro Vino e Cucina, το Ristorante da Ivo, το εστιατόριο Al Covo και το κρυμμένο διαμαντάκι Osteria Alle Testiere. Αν προτιμάτε κάτι σε κρέας, φροντίστε να επισκεφτείτε το Al Timon που μας το πρότεινε ένας ντόπιος φίλος! Στο Al Timon, εκτός από φανταστικά cicchetti, θα απολαύσετε ζουμερές μπριζόλες δίπλα στο κανάλι. Επιλέξτε την μπριζόλα Lombatello! Αν είστε τυχεροί, ίσως έχετε την ευκαιρία να την χαρείτε μέσα σε μια γόνδολα!

Για τους λάτρεις της μπριζόλας υπάρχει το Al Timon

Τέλος, σας αφήσαμε την βραβευμένη με αστέρι Michelin, Trattoria Al Gatto Nero. Το μαγαζί βρίσκεται στο Burano και θα φτάσετε με το Vaporetto 12 από το Fondamenta Nove. Στο Al Gatto Nero θα βρείτε το διάσημο risotto alla buranella, που θεωρείται από τα καλύτερα ριζότο στον κόσμο! Θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση! Τα σερβίτσια τους είναι επίσης υπέροχα!

Risotto alla buranella στην Trattoria Al Gatto Nero

Το φαγητό στην Βενετία δεν είναι μόνο γεμάτο ιστορία. Είναι γεμάτο προσωπικότητα. Οι περισσότερες γεύσεις θα λέγαμε πως είναι…complicated – αυτή η λέξη εκτός από σχέσεις κυκλοφορεί και σε πιάτα. Ετοιμάστε λοιπόν το πιρούνι σας και βουτήξτε σε μια γαστρονομική πρωτοτυπία. Προσοχή στα κανάλια! Για τη σχέση σας θυμηθείτε το «πρωτότυπο» φιλί κάτω από τη γέφυρα των Στεναγμών! Παρακαλούμε!

Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι είναι τα antipasti, τα primi και τα secondi πoυ βλέπουμε σε ένα βενετσιάνικο μενού;

Στα εστιατόρια στην Βενετία, το μενού είναι συχνά δομημένο με τρόπο που αντικατοπτρίζει τα παραδοσιακά ιταλικά έθιμα φαγητού. Θα βρείτε γραμμένες τις λέξεις antipasti, primi, secondi, contorni και dolci.

Τα Antipasti είναι ορεκτικά που σερβίρονται πριν από το κυρίως γεύμα. Συνήθως περιλαμβάνουν κάποιο καρπάτσιο, σαλάτα καπρέζε, πoικιλία τυριών ή αλλαντικών ή cicchetti.

Primi σημαίνει πρώτα πιάτα, και συνήθως περιέχουν ζυμαρικά ή κάποιο ριζότο. Συχνές επιλογές για primo piatto στην Βενετία είναι τα Bigoli in salsa (χοντρά σπαγγέτι με σάλτσα από κρεμμύδια και σαρδέλες), το Risotto al Nero di Seppia, το Pasta e Fagioli (σούπα με φασόλια και κοφτό μακαρόνι), τα Gnocchi di Patate, τα Spaghetti alle Vongole (σπαγγέτι με θαλασσινά από τη θάλασσα της Βενετίας) και τα Lasagna al Forno.

Στα Secondi, θα βρείτε πιάτα με κρέας ή ψάρι. Αυτά τα πιάτα είναι πιο χορταστικά από τα primi. Mερικά κλασικά παραδείγματα είναι το Fegato alla Veneziana, το Branzino al Sale (λαβράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού),το Sgombro alla Griglia (σκουμπρί στη σχάρα), το Spezzatino di Manzo (μοσχαρίσιο στιφάδο) και το Scampi alla Griglia (γαρίδες ψητές).

Τα Contorni συνοδεύουν τα secondi. Είναι συνήθως λαχανικά ή σαλάτες. Τα παραγγέλνετε ξεχωριστά. Στα contorni θα βρείτε Verdure Grigliate (λαχανικά σχάρας), Insalata Mista (ανάμεικτη φρέσκια σαλάτα) και Polenta.

Τέλος, τα Dolci είναι τα επιδόρπια, όπως τιραμισού και πανακότα. 

2. Τι είναι το coperto;

To coperto είναι μια χρέωση που προσθέτουν τα βενετσιάνικα εστιατόρια αυτόματα στον λογαριασμό σας στο τέλος. Καλύπτει το ψωμί και το service. Είναι ένας τρόπος να σας πουν «δώσε ένα φιλοδώρημα φίλος».

Συνήθως το coperto κυμαίνεται από 1€ έως 3€ ανά άτομο. Όταν κοιτάτε τα μενού, θα βρείτε το coperto να αναγράφεται στην πρώτη ή την τελευταία  σελίδα.

Picture of Ελένη Τσαλκιτζή
Ελένη Τσαλκιτζή
Έγινα ψυχολόγος για να διερευνήσω τις ψυχολογικές επιπτώσεις των ταξιδιών και του φαγητού αλλά κατέληξα ότι ο δρόμος προς την ψυχική υγεία θέλει μια βαλίτσα και ένα οικογενειακό παγωτό με μεγάλο κουτάλι.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.