Στην Πορτογαλία, το φράγμα Varosa χτίστηκε σε έναν μικρό παραπόταμο του ποταμού Douro. Ο τσιμεντένιος θόλος είναι περισσότερο γνωστός για την εντυπωσιακή σκάλα του που είναι χτισμένη σε επίπεδα, επιτρέποντας μια ομαλή οπτική συνύπαρξη του φυσικού βράχου και της δομής του φράγματος.
Ο Βαρόσα είναι πορτογαλικός ποταμός μήκους περίπου 45 χιλιομέτρων, ο οποίος πηγάζει από ένα πεδινό χωριό, όχι μακριά από την Ταρούκα. Χύνεται στον Douro, έναν ισπανό-πορτογαλικό ποταμό που περνάει από την πόλη του Πόρτο. Πριν χυθεί στον Douro, ο ποταμός Varosa ακολουθεί μια ξαφνική γεωγραφική καθίζηση στο Sande. Αυτή η βάναυση τοπογραφική κάθοδος έκανε κλικ στις βιομηχανικές εταιρείες που επιθυμούσαν να αντλήσουν ηλεκτρική ενέργεια από το ρεύμα του ποταμού.
Ένα υδροηλεκτρικό φράγμα χωρητικότητας 81.000 κυβικών μέτρων, κατασκευάστηκε το 1976, ονόματι Barragem de Varosa, στα ελληνικά φράγμα Varosa. Πρόκειται για ένα τοξωτό τσιμεντένιο φράγμα με ύψος 76μ πάνω από το έδαφος. Το μήκος του είναι 213 μέτρα μήκος και πλάτος 3,44 μέτρα, καθιστώντας το ένα από τα μικρότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Πορτογαλία.
Αυτό που το κάνει αξιοσημείωτο, ωστόσο, και ο λόγος που ασχολούμαστε μαζί του είναι πιθανώς η μνημειώδης σκάλα για τη συντήρηση του στο δυτικό άκρο του. Τα σκαλοπάτια είναι διατεταγμένα σε μια σειρά από τσιμεντένια επίπεδα που σχηματίζουν ένα διαχωριστικό μεταξύ του φράγματος στα δεξιά του και του φυσικού βράχου στα αριστερά του. Η κατασκευή είναι φτιαγμένη από τραχύ σκυρόδεμα, και εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον, με τον διπλανό βράχο να μοιάζει σαν φυσική συνέχεια.
Οι σκάλες πάντως είναι τόσο απότομες που η επιλογή της αναρρίχησης του βράχου δεν φαίνεται πια και τόσο κακή ιδέα.