Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

11 πράγματα που δεν γνώριζες για την Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική.
12 πράγματα που δεν γνώριζες για την Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, το οποίο είναι και έδρα της περιφέρειας Κρήτης που συμπεριλαμβάνει γειτονικά νησιά και νησίδες. Με πληθυσμό 623.065 κατοίκων και πυκνότητα 75 άτομα ανά τετρ.χλμ είναι το πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας. Απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα της ηπειρωτικής χώρας και 305 χιλιόμετρα από την Αφρικανική ήπειρο. Πάμε να δούμε όμως μερικά πιο ενδιαφέροντα πραγματάκια για την Κρήτη:

Οι "Πυραμίδες" της Κρήτης

Δεν πρόκειται για πυραμίδες φτιαγμένες από ανθρώπους, αλλά γεωλογικά μνημεία ηλικίας μόλις 7,2 εκατομμυρίων ετών. Ονομάζονται Κωμόλιθοι ή Κομόλιθοι και αποτελούνται κυρίως από μαλακό άργιλο που με την πάροδο του χρόνου διαβρώθηκε και έδωσε αυτά τα κωνικά σχήματα. Βρίσκονται 35 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων, στον Κίσσαμο και μπορείς να συναντήσεις παρόμοια γεωλογικά θαυματάκια στο Κουφονήσι Σητείας.

Το υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων

Το σπήλαιο των Ελεφάντων μήκους 160 μέτρων βρίσκεται 500 μέτρα από το ακρωτήρι Δρέπανο σε βάθος 10 μέτρων, στον νομό των Χανίων. Η ονομασία του προέρχεται από τα ευρήματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του από 3 ενήλικες ελέφαντες και έναν ανήλικο. Έχουν βρεθεί και πολλά απολιθώματα ελαφιών που υποδηλώνουν τον αυξημένο πληθυσμό τους και ενδεχομένως αυτό το γεγονός να οδήγησε στην εξαφάνιση των ελεφάντων από την περιοχή λόγω έλλειψης τροφής.

Η νεραϊδοσπηλιά με τους ανθρωπόμορφους σταλαγμίτες

Σπήλαιο Ειλειθυίας

Το σπήλαιο της Ειλειθύιας ήταν ιερό σπήλαιο αφιερωμένο στη συνονόματη θεά του τοκετού στο νησί της Κρήτης, που χρησιμοποιήθηκε από τη νεολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, με τη λατρεία προς αυτή να ακμάζει στην ύστερη μινωική περίοδο. Οι βραχώδεις σχηματισμοί μέσα στο σπήλαιο μοιάζουν με γυναικείες μορφές, ειδικά όσον αφορά τον σταλαγμίτη στο κέντρο του σπηλαίου που εμφανίζεται ως όρθια γυναίκα. Το σπήλαιο βρίσκεται στην έξοδο των φαραγγιών του Μίντρη και του Τσούτσουρα. Υπάρχει και άλλο σπήλαιο αφιερωμένο στην ίδια Θεά, στην Αμνισό, 7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.

Κάραβος, ένα καλά κρυμμένο πειρατικό φιόρδ στο Ρέθυμνο

Σίγουρα δεν είναι ένας γεωγραφικός όρος που συναντάμε συχνά στην Ελλάδα, αλλά στον κόλπο του Κάραβου, νότια του Ρεθύμνου και ανάμεσα στον Πλακιά και την Πρέβελη, κρύβεται ένα φυσικό απάνεμο λιμανάκι ανάμεσα σε τεράστιους βράχους. Τον κόλπο του Κάραβου τον αποκαλούν οι Κρητικοί και πειρατικό φιόρδ, μιας και κατά τα βυζαντινά χρόνια, οι πειρατές έβρισκαν καταφύγιο εκεί. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Οδυσσέας έμεινε εκεί για 7 χρόνια μαγεμένος από τη φυσική ομορφιά του τοπίου αλλά και της βασίλισσας Καλυψούς πριν επιστρέψει στην Ιθάκη.

Η λίμνη Κουρνά στα Χανιά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού του νησιού

Η λίμνη Κουρνά βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Χανίων στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου. (πηγή: wikipedia)
Η λίμνη Κουρνά βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Χανίων στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου. (πηγή: wikipedia)

Ανάμεσα στα Λευκά Όρη και άλλους λόφους εκτείνεται η μοναδική λίμνη γλυκού νερού του νησιού, σε ύψος 20 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Το καλοκαίρι η λίμνη συρρικνώνεται και οι όχθες της μετατρέπονται σε παραλία που κατακλύζεται από επισκέπτες. Κατά την αρχαιότητα, η λίμνη αναφέρεται από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φέρεται στην περιοχή να υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά. Το σημερινό της όνομα τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη και άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει λίμνη και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης κρουνός.

Το Φοινικόδασος του Βάι στο Λασίθι

Η έκταση του δάσους είναι 20 εκτάρια και η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια. Είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων Phoenix theophrastii (σσ. φοίνικες του Θεόφραστου) που υπάρχει στην Κρήτη, αν και απαντώνται σε περίπου ακόμα 10 περιοχές του νησιού μικρές συστάδες ή άλση (Πρέβελη, Άγιος Νικήτας). Το φοινικόδασος σήμερα είναι περιφραγμένο. Ο θρύλος λέει ότι το φοινικόδασος δημιουργήθηκε όταν Άραβες πειρατές αποβιβάστηκαν στο νησί παρέα με χουρμάδες, απ’ τους οποίους φύτρωσαν περίπου 6000 φοίνικες.

Το πρόσωπο του Δία στο όρος Γιούχτα στο Ηράκλειο

Ο Γιούχτας όπως φαίνεται από το Ηράκλειο σε αυτή τη φωτογραφία του 1977 (πηγή: wikipedia)
Ο Γιούχτας όπως φαίνεται από το Ηράκλειο σε αυτή τη φωτογραφία του 1977 (πηγή: wikipedia)

Η κορυφογραμμή του βουνού Γιούχτα, όταν τη βλέπει κανείς από το Ηράκλειο, σχηματίζει το κεφάλι ηλικιωμένου ανθρώπου σε ύπτια θέση. Έχει ύψος 811 μέτρων. Η μυθολογία αναφέρει πως εδώ βρίσκονταν ο τάφος του Θεού Δία και ότι το πρόσωπο είναι δικό του. Υπάρχει ένα παρόμοιο βουνό νότια του Ρεθύμνου που ονομάζεται Βρύσινας.

Το χωριό-φάντασμα στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μονοπάτι στο Φαράγγι της Σαμαριάς
Μονοπάτι στο Φαράγγι της Σαμαριάς (πηγή: wikipedia)

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το 2ο μεγαλύτερο σε μήκος σε ολόκληρη την Ευρώπη (13-16,7 χιλιόμετρα είναι αυτά, ανάλογα μέχρι που μετράς), ενώ είναι και το πιο περπατημένο μονοπάτι στην Ελλάδα πίσω από τον Όλυμπο. Αλλά αυτά λίγο πολύ τα γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι στο 6ο χιλιόμετρο της διαδρομής θα συναντήσετε μια έκπληξη: το εγκαταλελειμμένο χωριό της Σαμαριάς που αναγκάστηκαν να το αφήσουν οι κάτοικοι του το 1962, όταν και το φαράγγι ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Πολλά απ’ τα σπίτια έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε στην επαφή με την παραδοσιακή Κρητική αρχιτεκτονική.

Η βυθισμένη πολιτεία της Ολούς

Με ειδικές μεθόδους έγινε χαρτογράφηση του βυθού της Ελούντας όπου και αποκαλύφθηκε η αρχαία πόλη Ολούς (πηγή: lifo.gr)
Με ειδικές μεθόδους έγινε χαρτογράφηση του βυθού της Ελούντας όπου και αποκαλύφθηκε η αρχαία πόλη Ολούς (πηγή: lifo.gr)

Στη βορειοανατολική Κρήτη, λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται μια πολιτεία βυθισμένη. Όταν ο καιρός είναι καλός και η θάλασσα καθαρή, τα ερείπια της φαίνονται ξεκάθαρα από την επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για την αρχαία ελληνική πόλη Ολούς, η οποία άκμασε τα μινωικά χρόνια και αριθμούσε 30.000 κατοίκους πριν βυθιστεί. Είναι κτισμένη στο στενό κομμάτι γης που ένωνε την Σπιναλόγκα με την Ελούντα. Στην πόλη έχουν αναφερθεί και ο Όμηρος και ο Παυσανίας και ήταν γνωστή στη Μεσόγειο για το εμπόριο πορφύρας.

Η υπόγεια σήραγγα στο Σκαλάνι Ηρακλείου

Η σήραγγα στο Σκαλάνι Ηρακλείου με μήκος 1130 μέτρα (πηγή: cretalive)
Η σήραγγα στο Σκαλάνι Ηρακλείου με μήκος 1130 μέτρα (πηγή: cretalive)

Η εν λόγω σήραγγα στο Σκαλάνι (11 χλμ. μακριά από το Ηράκλειο) υπερβαίνει σε μήκος τα 1.100 μέτρα και υπάρχει η θεωρία ότι εξυπηρετούσε τις ανάγκες υδροδότησης του Χάνδακα, πιθανότατα τη Ρωμαϊκή εποχή, είτε ακόμη και νωρίτερα. Άλλη πηγή αναφέρει ότι χρονολογείται το 1500 μ.Χ. ενώ επαναχρησιμοποιήθηκε σίγουρα την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στο νησί (1830- 1840). Όπως και να έχει, το μνημείο εντυπωσιάζει για την άριστη κατάστασή του αλλά και για το μέγεθος του και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία της Μεσογείου.

Η κοιλάδα των νεκρών στη Σητεία

Το φαράγγι των νεκρών (πηγή: Αθηνολόγιο)
Το φαράγγι των νεκρών (πηγή: Αθηνολόγιο)

Ο λόγος για το φαράγγι που ενώνει το χωριά Ζάκρος και κάτω Ζάκρος με συνολικό μήκος 4 χιλιομέτρων. Αποτελεί ένα απ’ τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα από αρχαιολογικής και γεωλογικής άποψης, φαράγγια της Κρήτης. Οι σπηλιές που ξεχωρίζουν στα κάθετα τοιχώματά του αποτελούν επί της ουσίας σπηλαιώδεις τάφους που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα το 1961. 

Πηγές: Wikipedia, Μηχανή του Χρόνου, Παράξενη Πόλη

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

  1. Είναι η Κίσαμος και όχι ο Κίσαμος και ειναι στην Επαρχία Κισάμου.
    Υπάρχει και δεύτερο σπήλαιο της Ειλειθύιας στον Νομο Ηρακλείου.
    Υπάρχουν λάθη και παραλήψεις στα άρθρα για την Κρήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.