Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

26 πράγματα που δεν γνώριζες για την Πελοπόννησο

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την μεγαλύτερη χερσόνησο της Ελλάδας.
Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας με το βορειότερο τμήμα της να χωρίζεται από τη Στερεά Ελλάδα με τον Ισθμό της Κορίνθου. Έχει έκταση 21.550 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.086.000 κατοίκους. Η γεωγραφική αυτή περιοχή χωρίζεται διοικητικά σε επτά νομούς: Αργολίδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια για την Πελοπόννησο:

1) Η Πελοπόννησος, μετά τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και τεχνητό νησί καθώς είναι προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης. Παρόλα αυτά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας απεφάνθη ότι η Πελοπόννησος είναι χερσόνησος από γεωγραφικής άποψης. Θα ήταν πάντως το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο πίσω από το Ακρωτήρι Κοντ στις ΗΠΑ αν θεωρούνταν κι αυτό νησί. Συνεχίζοντας τις υποθέσεις, η Πελοπόννησος θα ήταν και το 3ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία

2) Η Πελοπόννησος καλύπτει το 1/6 της ελληνικής επικράτειας (131,957 τ.χλμ.) με περίπου τo 10% του πληθυσμού της χώρας να ζει εκεί.

Πόσες «πελοπόννησες» χωράνε σε κάθε κράτος της Ευρώπης
Πόσες «πελοπόννησες» χωράνε σε κάθε κράτος της Ευρώπης

3) Το ακρωτήρι Ταίναρο είναι το νοτιότερο ακρωτήρι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και Ανατολική Ευρώπη. Το χωριό Κοκκινόγεια είναι το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ η Νεάπολη η νοτιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας με τον πληθυσμό της να ξεπερνά τους 2.000 κατοίκους.

Ακρωτήρι Ταίναρο (πηγή: wikipedia)

4) Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή «Νεραϊδόραχη» του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μ.

5) Η έκταση του Ισραήλ είναι ίδια περίπου με αυτής της Πελοποννήσου, ωστόσο το Ισραήλ έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό με αυτό της Πελοποννήσου με το 30% της χώρας να ζει στο Τελ Αβίβ και στα πέριξ όπως ακριβώς συμβαίνει στην Πελοπόννησο με το Νομό Αχαΐας!

6) Το 60% του ελληνικού ελαιόλαδου παράγεται στην Πελοπόννησο. Η Μεσσηνία έχει 14.453.620 ελαιόδεντρα, τον μεγαλύτερο αριθμό ελαιόδεντρων σε όλη την Πελοπόννησο.

7) Το Άργος θεωρείται η 2η αρχαιότερη πόλη στην Ηπειρωτική Ευρώπη λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού και μια από τις παλαιότερες στον Ελλαδικό χώρο. Η πόλη κατοικείται συνεχώς τουλάχιστον στην μορφή χωριού κατά τα τελευταία 7.000 χρόνια. Η αρχαιότερη πόλη στην Ευρώπη θεωρείται η Φιλιππούπολη (γνωστή και ως Πλόβντιβ) στη σημερινή Βουλγαρία, με ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία π.Χ.

Θέα του Άργους από το αρχαίο θέατρο (πηγή: wikipedia)
Θέα του Άργους από το αρχαίο θέατρο (πηγή: wikipedia)

8) Πάνω από 800 πετρόχτιστοι πύργοι έχουν μετρηθεί στη Μάνη. Ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή θα συναντήσετε πάρα πολλές βυζαντινές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα!

9) Το δρυοδάσος της Φολόης στην Ορεινή Ηλεία θεωρείται το μεγαλύτερο δρυοδάσος της Ανατολικής Ευρώπης. Το αυτοφυές δάσος πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή.

Το δρυόδασος της Φολόης (πηγή: Eustatius Papadopoulos)
Το δρυόδασος της Φολόης (πηγή: Eustatius Papadopoulos)

8) Η Πελοπόννησος έχει το πιο περίεργο σχήμα χερσονήσου στον κόσμο αφού μοιάζει με παλάμη. Το σχήμα της οφείλεται στην έντονη σεισμικότητα της περιοχής.

9) Στο παρελθόν η Πελοπόννησος ενώνονταν με την Κρήτη δημιουργώντας ένα τόξο! Οι σεισμοί που προκάλεσαν ένα τσουνάμι, χώρισαν τις δύο περιοχές αφήνοντας στη μέση τα Κύθηρα.

10) Ο Ψαθόπυργος Αχαΐας είναι το βορειότερο χωριό της Πελοποννήσου, η Σαρωνίδα Τροιζήνας το ανατολικότερο, το Αρκούδι Ηλείας το δυτικότερο και τα Κοκκινόγεια Λακωνίας το νοτιότερο.

11) Τα Μαγουλιανά Αρκαδίας είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου σε υψόμετρο 1365 μέτρων και ένα από τα πιο υψηλά στην Ελλάδα.

Μαγουλιανά Αρκαδίας

12) Στη Βάστα Αρκαδίας συναντάμε τον ιδιαίτερο Ναό της Αγίας Θεοδώρας. Χαρακτηρίζεται ως θαύμα της φύσης καθώς πάνω στο μικρό βυζαντινό εκκλησάκι αναπτύσσονται 17 βελανιδιές οι ρίζες των οποίων δεν φαίνονται πουθενά, ενώ από τα θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Πώς έγινε αυτό; Πιθανότατα, η λάσπη που χρησιμοποίησαν οι εργάτες μέσα στα τούβλα ευνόησε την ανάπτυξη των δέντρων.

Ο Ναός Αγίας Θεοδώρας του νομού Αρκαδίας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστας σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές.
Ο Ναός Αγίας Θεοδώρας του νομού Αρκαδίας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστας σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές.

13) Στην Κυνουρία της Ανατολικής Αρκαδίας ομιλείται μέχρι και σήμερα μια διαφορετική γλώσσα, τα τσακώνικα. Η εν λόγω γλώσσα είναι γλώσσα προς εξαφάνιση αφού μόνο 300 άτομα την ομιλούν. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να κρατηθεί ζωντανή με τη διδασκαλία της σε σχολείο του Λεωνίδιου. Η γλώσσα έχει ίδια χαρακτηριστικά με την αρχαία Ελληνική. 

Χάρτης Τσακωνιάς
Χάρτης Τσακωνιάς

14) Στην πολιτεία του Μισισιπή στις Η.Π.Α υπάρχει πόλη με το όνομα Κόρινθος. Ο λόγος που δόθηκε το όνομα ήταν επειδή η πόλη αποτελούσε σιδηροδρομικό σταυροδρόμι όπως και η Κόρινθος στην Πελοπόννησο. Ενώ στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α υπάρχει πόλη Ολυμπία από την Ολυμπία της Ηλείας.  Στις Βρυξέλλες του Βελγίου υπάρχει οδός Πελοποννήσου (Rue du Peloponnes).

15) Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος στην Ηλεία-Μεσσηνία (υπάρχει ασάφεια προς αυτό, αλλά βρίσκεται στο όρος Μίνθη) είναι ο δίδυμος αδερφός του Παρθενώνα αφού μοιάζουν υπερβολικά πολύ! Έχει χτιστεί με πέτρα όμως για να προστατευτεί και έχει καλυφθεί με τέντα.

16) Το Φρέαρ των Οινουσσών, είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με βάθος τα 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου και πιο συγκεκριμένα, νότια ενός συμπλέγματος μικρών νησιών που ονομάζονται Μεσσηνιακές Οινούσσες.

17) Η Ανδραβίδα στην Ηλεία, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1205 – 1460) υπήρξε πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας (Μοριάς) και έδρα του επισκόπου Ωλένης. Υπήρξε η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πόλη της Ηλείας καθώς ήταν η έδρα των Φράγκων πριγκήπων Βιλλεαρδουίνων. Από το ένδοξο παρελθόν της το μόνο που σώζεται σήμερα είναι το γοτθικό μέρος του χώρου του Ναού της Αγίας Σοφίας και δύο παρεκκλήσια. Η εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1230 από το μοναχικό τάγμα των Δομινικανών!

18) Στην Μαντινεία Αρκαδίας, λίγο πιο έξω από την Τρίπολη θα βρείτε τον πιο παράξενη εκκλησία με αρχαϊκή αρχιτεκτονική!

Αγία Φωτεινή Μαντινείας
Αγία Φωτεινή Μαντινείας (πηγή: Apostolos Papageorgiou)

19) Το 40% του πληθυσμού της Αθήνας έχει καταγωγή από την Πελοπόννησο ενώ οι δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Περιστερίου, Κορυδαλλού συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στον Πειραιά υπάρχει συνοικία Μανιάτικα όπου ζουν περισσότεροι Μανιάτες από ότι στη Μάνη και στην Κηφισιά υπάρχει ο Οικισμός των Πελοποννήσιων με οδούς από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου!

20) Η πεδιάδα Ηλείας-Αχαΐας είναι η 3η μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας μετά τη Θεσσαλική και της Θεσσαλονίκης!

21) Το 1920 ο Νομός Μεσσηνίας είχε πληθυσμό 300 χιλιάδες κατοίκους και ήταν ο 4ος μεγαλύτερος νομός στη χώρα σε πληθυσμό. Όμως η αστικοποίηση άλλαξε τα δεδομένα και σήμερα αριθμεί 150 χιλιάδες κατοίκους.

22) Η Πελοπόννησος έχει 3 ανενεργά ηφαίστεια με το πιο γνωστό να βρίσκεται στην χερσόνησο των Μεθάνων! Υπάρχουν επίσης το ηφαίστειο στο Σουσάκι Κορίνθου στη βορειοδυτική ακτή του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου και το ηφαίστειο Καλάθι στην Καλαμάτα.

23) Περίπου το 70% του πληθυσμού της Αρκαδίας ζει σε χωριά.

24) Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού, η γέφυρα της Καζάρμας ή γέφυρα Αρκαδικού ορθώνεται επιβλητική και χρονολογείται από την Εποχή του χαλκού το 1300 π.χ. Το γεγονός αυτό την καθιστά την αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και την αρχαιότερη που βρίσκεται μέχρι σήμερα σε χρήση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

25) Μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, συναντάται ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, ο οποίος εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια, μέχρι την Κυπαρισσία στα νότια. Σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η αχανής ακτογραμμή του και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραλία της Ανατολικής Μεσογείου.

Παραλία Ζαχάρω στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (πηγή: shutterstock)
Παραλία Ζαχάρω στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (πηγή: shutterstock)

26) Ο Πύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά Μεσσηνίας είναι ένα παράξενο μεταλλικό αρχιτεκτόνημα που θυμίζει έντονα τον αντίστοιχο παρισινό πύργο. Κατασκευάστηκε το 1960, με δωρεά του Ελληνοαμερικανού Χαράλαμπου Φουρναράκη ή αλλιώς Χάρυ Φουρνιέ, και έχει ύψος 26 μέτρα.

πηγή: Αντώνης Ρωμανός (facebook: Πελοπόννησος is Awesome, instagram: peloponnese_gr)

7 Απαντήσεις

  1. Δεν ξέρω γιατί είναι ενδιαφέρον το ότι το Γεράκι κατοικείτε εδώ και 2500 χρόνια αλλά όχι ότι το Άργος κατοικείτε πάνω από 5000 χρόνια

  2. 1ο) Η Πελοπόννησος δεν σταματάει γεωγραφικά και διοικητικά στον Ισθμό αλλά στους Αγίους Θεοδώρους.! Από εκεί και πάνω αρχίζει η Στερεά Ελλάδα. 2ο) Γεωγραφικά έχει 7 νομούς, ( Περιφερειακές ενότητες) αλλά διοικητικά έχει 5 νομούς (Περιφερειακές ενότητες) διότι η Ηλεία και η Αχαία δεν ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με την Αιτολωακαρνανία.! 3ο) Επίσης ένα τμήμα της Αργολίδας η Τροιζηνία ανήκει στο Νομό Πειραιώς Περιφέρεια Αττικής.

    1. Και είναι λογικό να ανήκει η Ηλεία και η αχαία στην δυτική Ελλάδα ενώ γεωγραφικά είναι Πελοπόννησος;ποιος καρεκλοκενταυρος τα έκανε έτσι;και τα Κύθηρα και η Τροιζηνία στο Πειραιά!και η Σητεία έπρεπε να ανήκει στην Ρόδο🤪

  3. Τούβλα στην Αγία Θεοδώρα!!!!!!!
    Ο ναός είναι πετρόκτιστος και πάνω του υπάρχουν 17 μεγάλα πουρνάρια. Μέσα στον ναό δεν φαίνεται καμία ρίζα από αυτά τα δενδρα.
    Στα θεμέλια του ναού υπάρχει πηγή πόσιμου νερού.
    wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.