18 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την Βουλγαρία

18 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την Βουλγαρία
Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης και ταυτόχρονα αποτελεί μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης και ταυτόχρονα αποτελεί μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Γύρω από τη Βουλγαρία βρίσκεται η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία στα δυτικά, η Ρουμανία στα βόρεια, η Τουρκία και η Ελλάδα στα νότια, καθώς και η Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά της σύνορα.

Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας είναι η Σόφια, η οποία φιλοξενεί περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι η Φιλιππούπολη (Plovdiv), η οποία βρίσκεται στην κεντρική Βουλγαρία και έχει πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκους.

Άλλες σημαντικές πόλεις της Βουλγαρίας είναι η Βάρνα και το Μπουργκάς στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές πληροφορίες για τη γείτονα χώρα ώστε να κατανοήσετε καλύτερα την κουλτούρα και τους ανθρώπους της:

Η Σόφια ονομαζόταν αρχικά Σερδική

Άποψη της Σόφιας, με το Λάργκο, τον Καθεδρικό Ναό Αλέξανδρου Νιέφσκι, την Εθνοσυνέλευση, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, το κτίριο της BNT, τη Λίμνη Αριάνα και τους κήπους του Βόριδα. (πηγή: wikipedia)
Άποψη της Σόφιας, με το Λάργκο, τον Καθεδρικό Ναό Αλέξανδρου Νιέφσκι, την Εθνοσυνέλευση, το Πανεπιστήμιο της Σόφιας, το κτίριο της BNT, τη Λίμνη Αριάνα και τους κήπους του Βόριδα. (πηγή: wikipedia)

Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που χρονολογείται από το 7000 π.Χ. όταν πρωτοκατοικήθηκε από θρακικά φύλα.

Η Σόφια αρχικά ονομαζόταν Σερδική αλλά αργότερα έγινε γνωστή με το σύνθετο όνομα ως Ουλπία Σερδική. Η μετονομασία σε Σόφια έγινε τον 14ο αιώνα και προέρχεται από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας. Το σλόγκαν της πόλης είναι “μεγαλώνει αλλά δεν γερνά”!

Το παλαιότερο κτίριο στη Σόφια είναι μία εκκλησία

Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου
Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (πηγή: wikipedia)

Το παλαιότερο κτήριο στη Βουλγαρία είναι η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, η οποία χτίστηκε πριν από 2000 χρόνια κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Η εκκλησία αποτέλεσε ορόσημο για αιώνες κι επιβίωσε από σεισμούς και πολέμους!

Το πιο δημοφιλές άθλημα στη Βουλγαρία είναι το ποδόσφαιρο

Από τις αρχές του 1900 το ποδόσφαιρο κέρδισε τις καρδιές των Βουλγάρων. Η Εθνική Βουλγαρίας έχει προκριθεί σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα (1962, 1966, 1986, 1994 και 1998) και έχει κερδίσει πολλά μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η Βουλγαρία έχει επίσης πλούσια ιστορία στους Ολυμπιακούς αγώνες, με περισσότερα από 50 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (200 στο σύνολο).

Το ύψος των Βουλγάρων

Ενώ οι Ευρωπαίοι είναι γενικά από τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο βουλγαρικός πληθυσμός βρίσκεται αρκετά κάτω από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το μέσο ύψος των ανδρών είναι 174,2 εκατοστά (43η θέση) και των γυναικών στα 164 εκατοστά (27η θέση). Παρολαυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο οι Βούλγαροι στέκονται καλύτερα στο ύψος τους.

Τα «μαρτάκια» των Βουλγάρων

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. 

Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού σαν φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Ο Εθνικός χορός της Βουλγαρίας ονομάζεται χορός

Ο παραδοσιακός βουλγαρικός χορός horo (βουλγαρικά: хоро) έρχεται σε πολλές παραλλαγές. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι σε κύκλο, αρκεί και μια καμπυλωτή σειρά χορευτών. Τα βήματα του χορού κυμαίνονται από τρία έως επτά ή οκτώ προς τα εμπρός και ένα έως πέντε ή έξι βήματα πίσω, ανάλογα με την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Στο παρελθόν, ο χορός είχε κοινωνικό ρόλο στη βουλγαρική κοινωνία. Ήταν κυρίως για διασκέδαση, ως διαγωνισμός δεξιοτήτων ή για επίδειξη, γεγονός που οδήγησε και στην δημιουργία τόσων παραλλαγών.

Η βουλγαρική σημαία σχεδιάστηκε από έναν ποιητή

Σημαία Βουλγαρίας

Το 1878, η Βουλγαρία έγινε ανεξάρτητο κράτος και χρειαζόταν μια σημαία για να την αντιπροσωπεύει. Το σχέδιο δημιουργήθηκε από τον ποιητή Petko Slaveykov, ο οποίος έγραψε και τον εθνικό ύμνο της Βουλγαρίας.

Η βουλγαρική σημαία έχει τρία χρώματα: το λευκό συμβολίζει την ειρήνη και την αγάπη, το πράσινο για την ελευθερία και την ελπίδα και το κόκκινο για τη γενναιότητα και τη δύναμη.

Η Βουλγαρία φιλοξενεί έναν από τους παλαιότερους θησαυρούς της Ευρώπης σε χρυσό

Ο θησαυρός Παναγιουρίστε (Panagyurishte) είναι μια συλλογή από εννέα χρυσά αγγεία που βρέθηκαν στην ομώνυμη πόλη στο άνω άκρο του ποταμού Έβρου. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν γύρω στο 470-463 π.Χ. επί βασιλείας του βασιλιά Περδίκκα Β’ (βασιλιάς της Μακεδονίας από το 448 έως το 413 π.Χ.).

Η Βουλγαρία έχει πάνω από 250 ιαματικές πηγές

Υπάρχουν περισσότερες από 250 φυσικές ιαματικές πηγές σε όλη τη Βουλγαρία που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως θεραπεία για τα πάντα. Σήμερα, τα νερά τους εμφιαλώνονται και πωλούνται κανονικά στο εμπόριο.

Η Βουλγαρία έχει περισσότερα από 350 μοναστήρια

Η αυλή του μοναστηριού του Άγιου Ιωάννη στη Ρίλα/Sveti Ivan Rilski (πηγή: wikipedia)
Η αυλή του μοναστηριού του Άγιου Ιωάννη στη Ρίλα/Sveti Ivan Rilski (πηγή: wikipedia)

Υπάρχουν πάνω από 350 μοναστήρια στη Βουλγαρία, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον ένατο αιώνα. Οι ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές και περιβάλλονται από όμορφη φύση. Γεγονός που δεν μας κάνει καμία εντύπωση εδώ στην Ελλάδα.

Το Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη της Ρίλα βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, περίπου 120 χλμ νότια της Σόφιας. Είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο μοναστήρι της χώρας, με ιστορία που χρονολογείται από τον δέκατο αιώνα. Θεωρείται ένα απ’ τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βουλγαρίας.

Η Κοιλάδα των Ρόδων

Καλλιέργειες τριαντάφυλλων στην κοιλάδα
Καλλιέργειες τριαντάφυλλων στην κοιλάδα

Η Κοιλάδα των Ρόδων είναι περιοχή στην κεντρική Βουλγαρία στους νότιους πρόποδες του Αίμου. Η περιοχή είναι διάσημη για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων, και συγκεκριμένα της τριανταφυλλιάς Δαμασκού, από τα οποία παράγεται το ροδέλαιο.

Η Σωζόπολη είναι η παλαιότερη πόλη στη Βουλγαρία

Η Σωζόπολη είναι η παλαιότερη πόλη στη Βουλγαρία

Η Σωζόπολη είναι μια παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα περίπου 30 χλμ νότια του Μπουργκάς. Πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πρώτους οικισμούς στη Βουλγαρία και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο το 480 π.Χ.

Το βουλγαρικό νόμισμα είναι το λεβ

1 λεβ, νόμισμα βουλγαρίας

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη Βουλγαρία που πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες πριν ταξιδέψουν στη χώρα είναι το νόμισμα. Τα ευρώ δεν είναι ευρέως αποδεκτά και πρέπει να χρησιμοποιήσετε το τοπικό νόμισμα. Η Βουλγαρία χρησιμοποιεί το λεβ ως επίσημο νόμισμά της από το 1881. Το λεβ διαιρείται σε 100 stotinki. Στην πρωτοβουλγαρική γλώσσα, η λέξη λεβ σήμαινε το λιοντάρι.

Οι Βούλγαροι είναι γνωστοί για τη χορταστική τους κουζίνα

Η σαλάτα σόπτσκα όπως σερβίρεται στη Βουλγαρία (πηγή: wikipedia)
Η σαλάτα σόπσκα όπως σερβίρεται στη Βουλγαρία (πηγή: wikipedia)

Το βουλγαρικό φαγητό περιγράφεται συχνά ως ρουστίκ, απλό και υγιεινό. Τα πιο δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν η ταρατόρ (μια κρύα σούπα αγγουριού), τη σαλάτα σόπσκα (μια σαλάτα από ντομάτες, αγγούρια και κρεμμύδια), τη μπανίτσα (ένα τυρί ζαχαροπλαστικής) και την κεμπαπτσέτα (σουβλάκια από κιμά).

Το γιαούρτι στη Βουλγαρία είναι από τα καλύτερα του κόσμου

Οι Βούλγαροι φημίζονται για το γιαούρτι τους, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Συχνά αναφέρονται στο γιαούρτι ως «λευκό χρυσό», καθώς είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους. Η χώρα φιλοξενεί πολλές δημοφιλείς μάρκες γιαουρτιού, όπως τα Biofresh, Danone και Muller.

Bonus fact: Το Lactobacillus bulgaricus, είναι ένα βακτήριο και το κύριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του γιαουρτιού. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Βούλγαρο γιατρό Stamen Grigorov, ο οποίος το ονόμασε Bacillus bulgaricus.

Το Εθνικό Ποτό της Βουλγαρίας είναι η Ρακιά

Χάρτης αλκοολούχων ποτών ανά οικογένειες
Χάρτης αλκοολούχων ποτών ανά οικογένειες

Η ρακιά είναι το αλκοολούχο ποτό που προέρχεται από ζύμωση φρούτων (παρόμοιο με την ελληνική ρακή, τσικουδιά και τσίπουρο), συνήθως σταφύλια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αχλάδια, κεράσια και μήλα. Η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ είναι περίπου 40%.

Το Μουσαλά, η ψηλότερη βουνοκορφή της Βαλκανικής Χερσονήσου, βρίσκεται στη Βουλγαρία

Η κορυφή Μουσαλά

Έχουμε καλά νέα για όλους τους λάτρεις του βουνού – η Βουλγαρία έχει μερικά από τα ψηλότερα βουνά στη Βαλκανική Χερσόνησο και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ακριβώς έξω από το Μπλαγκόεβγκραντ (στα ελληνικά Άνω Τζουμαγιά). Η ψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια, το Μουσαλά του όρους Ρίλα με ύψος 2.925 μέτρα και το διάσημο χιονοδρομικό θέρετρο Μπάνσκο στο όρος Πιρίν βρίσκονται και τα δύο σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Μπλαγκόεβγκραντ.

Σχεδόν το ένα τρίτο της Βουλγαρίας καλύπτεται από δάση

Παρθένο δάσος στην Προστατευόμενη Περιοχή Κάμτσια
Παρθένο δάσος στην Προστατευόμενη Περιοχή Κάμτσια

Η Βουλγαρία είναι μια από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό δασών στην Ευρώπη. Καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας και φιλοξενούν 43 είδη ζώων και φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα βουλγαρικά δάση προσφέρονται για σπορ, πεζοπορία ή απλά μια χαλαρή βόλτα στη φύση.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.