Η γέφυρα της Καζάρμας, η αρχαιότερη γέφυρα της Ευρώπης

Η γέφυρα της Καζάρμας

γράφει ο Σπύρος Προύντζος

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Μυκηναϊκού πολιτισμού , η γέφυρα της Καζάρμας (γνωστή και ως γέφυρα του Αρκαδικού και Μυκηναϊκή Γέφυρα Α’) ορθώνεται επιβλητική και χρονολογείται από την Εποχή του χαλκού το 1300 π.χ. Το γεγονός αυτό την καθιστά την αρχαιότερη διατηρημένη γέφυρα της Ευρώπης και την αρχαιότερη που βρίσκεται μέχρι σήμερα σε χρήση. Βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Ναυπλίου-Επιδαύρου στο 15ο χλμ., στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας, στην Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Χάρτης Γέφυρας της Καζάρμας

Η μονότοξη γέφυρα έχει μήκος 22 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Το άνοιγμα και το ύψος του τόξου είναι στα 2 μέτρα. Το μήκος του καταστρώματος είναι 10,40 μέτρα ενώ το πλάτος 5,70 μέτρα. Η κατασκευή της χρησίμευε στο να συνδέει το Ασκληπιείο θεραπευτικό κέντρο και την Επίδαυρο με τις Μυκήνες και την Αρχαία Τίρυνθα, το Άργος και την Ασίνη.

Η περιοχή είχε αναπτύξει ένα οδικό δίκτυο που εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και την διέλευση στρατευμάτων. Παράλληλα η γέφυρα, λειτουργούσε ως φράγμα για ορμητικά νερά των χειμάρρων.

Οι ακατέργαστοι ασβεστόλιθοι χωρίς να χρησιμοποιηθεί μάλιστα συνδετικό υλικό ήταν ένας τρόπος κατασκευής που χρησιμοποιούσαν συνήθως οι Μυκηναίοι. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της γέφυρας της Καζάρμας είναι η λοξή σφήνα που συγκρατούσε τα τοιχώματα της τριγωνικής διόδου στην θέση τους. Η συμμετρική τοποθέτηση των ασβεστόλιθων σε συνδυασμό με το βάρος τους ως προς τον άξονα της γέφυρας έδιναν και την απαιτούμενη σταθερότητα στο κτίσμα.

Οι συγκεκριμένες κατασκευές ονομάζονταν και Κυκλώπειες επειδή ήταν κτισμένες με πελώριους λίθους. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν σύμφωνα με την μυθολογία ότι ήταν έργο των Κυκλώπων. Η συγκεκριμένη τεχνική κατασκευής γεφυρών με εκφορικά τόξα και σφηνόλιθο περιορίστηκε στην περιοχή της Αργολίδας και δεν εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τέσσερις ακόμα γέφυρες υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή με το συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής.

Δεν εμπόδισε όμως το συγκεκριμένο γεγονός τις Μυκηναϊκές γέφυρες να μπουν στο βιβλίο Γκίνες αφού είναι ηλικίας 3.400 ετών. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν τουλάχιστον 17 γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. Αναφορά και από τον Όμηρο για το σπουδαίο οδικό δίκτυο που υπήρχε στις Μυκήνες. “Τώρα τρεις χώρες έχω εγώ πολύ πιο λατρεμένες, τ’ Άργος, την πλατύδρομη Μυκήνα, και τη Σπάρτη” ήταν η δήλωση της Ήρας.

Bonus Facts

  • Σε κοντινή απόσταση με τη γέφυρα βρίσκεται η Ακρόπολη της Καζάρμας. Κατασκευάστηκε μάλλον από Αργείους και υπήρξε το σύνορο μεταξύ των πόλεων κρατών Άργους και Επιδαύρου. Χτισμένη σε λόφο ύψους 28 μέτρων η οχυρωματική αυτή κατασκευή έχει διατάσσεις 85χ75 μέτρα. Αποτελείται από 4 κυκλικούς πύργους με την κύρια πύλη να βρίσκεται στα δυτικά.
  • Οι Βυζαντινοί επίσης χρησιμοποίησαν την ακρόπολη και μάλιστα υπάρχουν ίχνη ανοικοδόμησης την συγκεκριμένη περίοδο. Οι Φράγκοι με τη σειρά τους ενίσχυσαν την οχύρωση του κάστρου της Ακρόπολης και πρόσθεσαν και άλλα κτίσματα.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram