Ελβετία και συνάλλαγμα: Μπορώ να πληρώσω με ευρώ στην Ελβετία;

Ένα ταξίδι στην Ελβετία θα φέρει στην επιφάνεια αναπόφευκτα μερικά εύλογα ερωτήματα: Μπορώ να πληρώσω στην Ελβετία με ευρώ; Μήπως μια πιστωτική κάρτα θα είναι το μόνο που θα χρειαστώ; Πρέπει να πάρω ελβετικό νόμισμα πριν φύγω; Ή μήπως υπάρχει καλύτερη επιλογή;

Θα προσπαθήσω να καλύψω τους διαφορετικούς τρόπους πραγματοποίησης αγορών ενώ βρίσκομαι στην Ελβετία (Γενεύη συγκεκριμένα) και τι λειτούργησε καλύτερα για μένα.

Αλλά πρώτα, μερικές πληροφορίες για το ελβετικό νόμισμα.

Το επίσημο νόμισμα της Ελβετίας είναι το ελβετικό φράγκο και ενώ το ευρώ γίνεται δεκτό σε ορισμένες περιπτώσεις, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιθανό να είναι πολύ συμφέρουσα.

Έχετε επίσης υπόψη ότι εάν πληρώσετε σε ευρώ, τα ρέστα θα σας επιστραφούν σε ελβετικά φράγκα.

Συνιστάται επομένως κατά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών στην Ελβετία, να χρησιμοποιείτε το ελβετικό φράγκο.

Οι τιμές εμφανίζονται συνήθως πριν από τον κωδικό νομίσματος τριών γραμμάτων CHF.

Φυσικά υπάρχουν και οι ανέπαφες συναλλαγές με τις περισσότερες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και συνήθως απαιτείται PIN για συναλλαγές άνω των 100 CHF.

Για καλού και για κακού, πριν το ταξίδι σας στην Ελβετία ενημερώσετε την τράπεζα της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας για το επικείμενο ταξίδι ώστε να μην μπλοκάρουν τις συναλλαγές που προσπαθείτε να κάνετε ενώ βρίσκεστε στο εξωτερικό. Δεν το έκανα εγώ και δεν χρειάστηκε αλλά αν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο…

Ας δούμε λοιπόν τους διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς των χρημάτων σας στην Ελβετία.

Οι καλύτεροι τρόποι πληρωμής στην Ελβετία

Πιστωτικές κάρτες

Οι πιστωτικές κάρτες Mastercard, Visa και American Express είναι ευρέως αποδεκτές στην Ελβετία και καλό θα ήταν η κάρτα σας να έχει και τσιπ.

Σας συμβουλεύω επίσης όταν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα για να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή, να ζητάτε να διεκπεραιωθεί η συναλλαγή σε ελβετικά φράγκα – όχι στο νόμισμα της χώρας σας – καθώς με αυτόν τον τρόπο (στην πλειονότητα των περιπτώσεων), θα επωφεληθείτε από μια καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία.

Δεν είναι απαραίτητο ότι η τραπεζά σας σας προσφέρει την καλύτερη ισοτιμία. Ορισμένες τράπεζες και πάροχοι πιστωτικών καρτών χρεώνουν τέλη περίπου 3% για διεθνείς συναλλαγές και πολλές χρεώνουν επίσης τέλη για ανάληψη μετρητών σε ΑΤΜ.

Χρεωστικές κάρτες

«Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα στην Ελβετία;» Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά, όπως ελέγχετε ότι λαμβάνετε την καλύτερη προσφορά από τον πάροχο της πιστωτικής σας κάρτας, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι η χρεωστική σας κάρτα δεν έχει συνημμένες χρεώσεις. Αυτό ισχύει τόσο για διεθνείς συναλλαγές με κάρτα όσο και για αναλήψεις από ATM.

Εγώ χρησιμοποιώ κατά κόρον την  χρεωστική κάρτα Revolut (τι είναι η Revolut) και τη συνιστώ με κλειστά μάτια. Δεν έχει χρεώσεις ATM*, χρεώσεις συναλλαγών, μηνιαίες χρεώσεις λογαριασμού, ελάχιστες συναλλαγές ανά μήνα και τις πιο ανταγωνιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες που έχω συναντήσει.

Σημείωση: κατά την ανάληψη μετρητών από ένα ΑΤΜ, η τοπική τράπεζα από την οποία κάνετε ανάληψη των μετρητών ενδέχεται να χρεώσει ένα πόσο για την ενέργεια.

Η δημιουργία λογαριασμού Revolut online είναι πολύ απλή και επίσης μου αρέσει που υπάρχει μια εφαρμογή για να μπορώ να παρακολουθώ τις δαπάνες μου ανά πάσα στιγμή όσο ταξιδεύω και να προσθέτω περισσότερα χρήματα όταν αυτό χρειάζεται.

Μετρητά

“Χρειάζεται να κρατάω μετρητά στην Ελβετία;” Η απλή απάντηση είναι όχι, ωστόσο πιστεύω ότι είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα μικρό ποσό μετρητών για μικροαγορές όπως ένα καφέ ή ένα παγωτό.

Αν επισκεφτείτε μικρότερες πόλεις οι κάρτες ενδέχεται να μην γίνονται δεκτές και σε ορισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς υπάρχει μια μικρή χρέωση (συνήθως 1 CHF) για τη χρήση των δημόσιων τουαλετών, επομένως είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε κάποια λίγα μετρητά μαζί σας.

Τα μετρητά είναι επίσης χρήσιμα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θα μπορούσατε να τα βγάλετε πέρα ​​στο ατυχές σενάριο που χάσετε την κάρτα σας ή αν γίνει μια διακοπή ρεύματος και τα μηχανήματα πιστωτικών καρτών είναι εκτός λειτουργίας;

Πάντως το να μετατρέπετε συνάλλαγμα απ’ την Ελλάδα σε κάποια τράπεζα ή σε ένα κατάστημα συναλλάγματος συνήθως θα επωμιστείτε κάποιες χρεώσεις.

Γι’ αυτό χρησιμοποιώ όπως είπα την κάρτα Revolut όταν ταξιδεύω. Θα κάνω μια ανάληψη από ένα ATM της χώρας που επισκέφτηκα με το συγκεκριμένο ποσό που χρειάζομαι.

Πού να αγοράσετε συνάλλαγμα στην Ελβετία;

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, η Ελβετία έχει πολλές επιλογές.

Εάν σκοπεύετε να πάρετε μετρητά στην Ελβετία, θα έχετε τις καλύτερες συναλλαγματικές ισοτιμίες για ξένο νόμισμα σε οποιαδήποτε από τις ελβετικές τράπεζες (ανταλλάσσουν μόνο χαρτονομίσματα και όχι κέρματα).

Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε ξένα χαρτονομίσματα σε γραφεία συναλλάγματος στα μεγάλα αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ορισμένα ξενοδοχεία, αλλά ενδέχεται να χρεωθούν τέλη υπηρεσιών, όποτε καλύτερα να το αποφύγετε αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Σχετικά με το ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό φράγκο είναι η μόνη έκδοση του φράγκου που εκδίδεται ακόμα στην Ευρώπη. Το όνομά του στις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας είναι Franken (γερμανικά), Franc (γαλλικά και ραιτο-ρωμανικά) και Franco (ιταλικά). 

Η μικρότερη υποδιαίρεση, που αξίζει ένα εκατοστό ενός φράγκου, καλείται ράπεν (Rappen – Rp.) στα γερμανικά, σαντίμ (centime – c.) στα γαλλικά, τσεντεσίμο (centesimo – CT.) στα ιταλικά.

Κέρματα – 5, 10, 20, 50 σεντ και 1, 2, 5 φράγκα

Χαρτονομίσματα – 10, 20, 50, 100, 200, 1000 φράγκα

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.