Μπορώ να πληρώσω με ευρώ στην Ουγγαρία;

Μπορώ να πληρώσω με ευρώ στην Ουγγαρία;

Θα θέλατε να πληρώνετε με ευρώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Βουδαπέστη; Η Ουγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ είναι και το επίσημο νόμισμα για πληρωμές στην Ουγγαρία; Η απάντηση είναι όχι!

Όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, όλοι περίμεναν ότι η χώρα θα εισαγάγει γρήγορα το ευρώ. Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, η οικονομία της χώρας χειροτέρεψε και η τρέχουσα πολιτική κατεύθυνση δείχνει περισσότερο προς την απομάκρυνση από την Ευρώπη.

Τι σημαίνει αυτό για τους επισκέπτες της Βουδαπέστης και των άλλων τουριστικών προορισμών της Ουγγαρίας; 

Παρόλο που το ουγγρικό φιορίνι είναι το επίσημο νόμισμα της Ουγγαρίας, τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια δέχονται πληρωμές ΚΑΙ σε ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι πληρωμές σε ευρώ γίνονται συνήθως δεκτές εάν πληρώνετε με μετρητά και κατά προτίμηση χαρτονομίσματα. Ωστόσο, αν θέλετε να κρατήσετε το budget σας χαμηλό, δεν είναι και η πιο σοφή κίνηση.

Τα περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα στην Βουδαπέστη υπολογίζουν την ισοτιμία με καθόλου συμφέρουσες τιμές. Αν και η ισοτιμία του 1 ευρώ είναι 395.69 φιορίνια τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, θα παρατηρήσετε συχνά ότι τα καταστήματα υπολογίζουν με πολύ χαμηλότερη ισοτιμία, που μπορεί να φτάνει και το 10%. Έτσι πληρώνοντας σε ευρώ στην ουσία πληρώνετε τα αγαθά και τις υπηρεσίες πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι αν πληρώνατε στο τοπικό νόμισμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Μπορείτε είτε να πάτε σε ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος και να αλλάξετε το Ευρώ σας σε φιορίνια, είτε μπορείτε να κάνετε ανάληψη από ένα ΑΤΜ. 

Εάν πληρώνετε με την VISA ή την MasterCard, η τράπεζά σας θα κάνει την απαραίτητη μετατροπή συναλλάγματος. Παράλληλα, πολλά τερματικά πιστωτικών καρτών θα σας ρωτήσουν κατά τη διαδικασία πληρωμής εάν θέλετε να πληρώσετε με ευρώ ή με το τοπικό νόμισμα. Η συμβουλή μας πάλι είναι να επιλέξετε με το τοπικό νόμισμα.

Η αξία του ουγγρικού φιορινιού έχει πέσει πολύ σε σύγκριση με το Ευρώ και το αμερικανικό Δολάριο. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές στην Ουγγαρία έχουν πάρει την ανιούσα. Για να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ορίζουν πλέον τις τιμές τους σε ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να πληρώσετε σε ευρώ ούτως ή άλλως. Αν όμως υπάρχει η επιλογή, πάντα να επιλέγετε σε φιορίνια.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ηungary Today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ