Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Φαράγγια και καταρράκτες: η ορεινή Εύβοια στα καλύτερά της!

Η Εύβοια εκτός από την μεγάλη ακτογραμμή με τις ατελείωτες και πανέμορφες παραλίες, διαθέτει και μια εξίσου -αν όχι περισσότερο- συναρπαστική ενδοχώρα.
Φαράγγια και καταρράκτες: η ορεινή Εύβοια στα καλύτερά της!

Η Εύβοια, αυτό το μεγάλο μακρόστενο νησί στη μέση του Αιγαίου, εκτός από την μεγάλη ακτογραμμή με τις ατελείωτες και πανέμορφες παραλίες, διαθέτει και μια εξίσου -αν όχι περισσότερο- συναρπαστική ενδοχώρα. Αυτό οφείλεται στο έντονο ανάγλυφο και την πλουσιότατη βλάστηση του νησιού που το κατατάσσουν στους κορυφαίους προορισμούς για τους φυσιολάτρες. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα φαράγγια και τους καταρράκτες που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Εύβοια και είναι βέβαιο ότι θα σας ενθουσιάσουν με την ανόθευτη φυσική τους ομορφιά.

Φαράγγι Αγάλης

Το όρος Δίρφυς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού τμήματος της Εύβοιας. Η ψηλότερη του κορυφή ονομάζεται Δέλφι και βρίσκεται στα 1.743 μέτρα. Το βουνό -ουσιαστικά είναι οροσειρά- έχει υπέροχα δάση με πεύκα, έλατα, καστανιές, δρυς και πλατάνια, άφθονα τρεχούμενα νερά και πλούσια πανίδα.

Στη δυτική πλευρά του βουνού, κοντά στο χωριό Άγιος Αθανάσιος, βρίσκεται το φαράγγι της Αγάλης. Έχει συνολικό μήκος γύρω στα 5 χιλιόμετρα και η πεζοπορική του διαδρομή που ακολουθεί τη ρεματιά είναι σηματοδοτημένη. Περπατώντας θα δείτε αρκετά μεταλλικά γεφυράκια που πιθανότατα αντικατέστησαν τα παλιότερα ξύλινα. Σταδιακά το φαράγγι στενεύει και στα δεξιά και αριστερά του υψώνονται εντυπωσιακά βράχια. Στο διάβα σας θα συναντήσετε μικρούς καταρράκτες, πέτρινες βρύσες και ξύλινα τραπεζάκια για στιγμές χαλάρωσης. Το φαράγγι καταλήγει μέσα στο ελατόδασος στην πηγή Κράτια, σε υψόμετρο 730 μέτρων, απ’ όπου μπορείτε να κινηθείτε είτε προς το ορειβατικό καταφύγιο της Δίρφυος είτε προς το χωριό Γλυφάδα.

Φαράγγι Αγάλης

Φαράγγι Χάβου

Παραμένοντας στην κεντρική Εύβοια μετακινούμαστε λίγο ανατολικότερα προς το χωριό Καμπιά, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Το χωριό διαρρέεται από το ρέμα του Παλιόμυλου που πηγάζει από το γειτονικό Ξηροβούνι και κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Η κοίτη του ρέματος, αμέσως μετά το χωριό, περνάει μέσα από το φαράγγι του Χάβου. Έχει κάθετα και στενά τοιχώματα και σε αρκετά σημεία το νερό ρέει ορμητικό και σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Στα δεξιά θα εντοπίσετε μια ανεξερεύνητη ακόμα σπηλιά.

Το φαράγγι είναι ιδιαίτερα απότομο σε κάποια σημεία και προσφέρει μια καλή ευκαιρία για canyoning, αρκεί να απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο οδηγό. Ωστόσο, ένα τμήμα του είναι αρκετά βατό και μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του στη σκιά που σχηματίζουν τα πλατάνια και να απολαύσετε το θαυμάσιο τοπίο. Το φαράγγι καταλήγει περίπου 200 μέτρα χαμηλότερα στην Αγία Κυριακή, ένα πανέμορφο εκκλησάκι λαξευμένο μέσα στον φυσικό βράχο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Φαράγγι Χάβου

Καταρράκτης Μανικιάτης

Ακόμα πιο ανατολικά στην κεντρική Εύβοια, στον δρόμο από την Αμάρυνθο προς την Κύμη, βρίσκεται το χωριό Μανίκια, χτισμένο πάνω στον ορμητικό ποταμό Μανικιάτη. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι από το χωριό και περπατώντας περίπου για 1 ώρα (σε αρκετά σημεία δεν υπάρχει καθόλου σκιά οπότε να είστε προετοιμασμένοι…) φτάνετε στο ποτάμι, το οποίο θα πρέπει να διασχίσετε αρκετές φορές. Το τοπίο γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον, ώσπου καταλήγει σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη ύψους 25 μέτρων που δημιουργείται σε έναν γκρεμό κατά μήκος του ποταμού. Το νερό πέφτοντας καταλήγει σε μια εντυπωσιακή βάθρα, όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο και να απολαύσετε ένα φυσικό υδρομασάζ!

Καταρράκτης Μανικιάτης

Φαράγγι Δημοσάρη

Ήρθε η στιγμή να κατέβουμε νοτιότερα, στο πανέμορφο βουνό της Νότιας Εύβοιας, την Όχη. Στο βορειοανατολικό της τμήμα, σε υψόμετρο γύρω στα 1300 μέτρα, βρίσκεται το φαράγγι του Δημοσάρη, το γνωστότερο ίσως φαράγγι ολόκληρου του νησιού και μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές. Είναι σχεδόν 10 χιλιόμετρα σε μήκος και θα χρειαστείτε γύρω στις 4 ώρες για να το διασχίσετε, ανάλογα βέβαια με την ταχύτητα και τις αντοχές σας…

Από το ψηλότερο άκρο του μέχρι τον οικισμό των Λενοσαίων είναι άγριο και δύσβατο, όμως το μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με πλατάνια και καστανιές θα σας αποζημιώσει. Στους Λενοσαίους, στο μέσο περίπου της διαδρομής, το ρέμα του Δημοσάρη σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και φυσικές πισίνες, ιδανικό μέρος για μια βουτιά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Από εκεί και μέχρι τη θάλασσα το φαράγγι ακολουθεί το ρέμα και γίνεται πιο βατό, ενώ καλύπτεται από τη σκιά των πλατάνων. Λέγεται ότι προς την παραλία του Καλλιανού (ή Καλλιανών) -όπου καταλήγει στην αρχαιότητα υπήρχαν μεταλλεία, λόγω των σκουριών που έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε αρκετά σημεία. Επίσης, είναι ορατά κατάλοιπα από παλιά καλντερίμια και δρακόσπιτα, δηλαδή αρχαία μεγαλιθικά κτίσματα με άγνωστη χρήση που σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Φαράγγι Αγίου Δημητρίου

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Άγιος Δημήτριος υπάρχει το ομώνυμο φαράγγι, μια νοητή προέκταση του φαραγγιού του Δημοσάρη. Διαρρέεται από τον ποταμό Πόρφυρα και καταλήγει στην παραλία της Σχοινοδαύλειας. Το φαράγγι έχει ψηλούς γκρεμούς, αλλά ένα πλακόστρωτο μονοπάτι κατά μήκος του προσφέρει εύκολη πρόσβαση και υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.

Φαράγγι Αγίου Δημητρίου

Καταρράκτης Πλατανιστού

Περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά από την Κάρυστο, στο δρόμο προς το Κάβο Ντόρο, μέσα στο καταπράσινο τοπίο της νότιας Όχης, βρίσκεται το φαράγγι του Πλατανιστού. Σε όλο το μήκος του κυλάει το ομώνυμο ρέμα, το οποίο πηγάζει κοντά στον οικισμό Πανοχώρι. Στα πρώτα του χιλιόμετρα είναι αρκετά απότομο, αφού περάσει όμως από το χωριό Πλατανιστός γίνεται πιο ομαλό και σχηματίζει μια μικρή κοιλάδα. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι σαφώς ο μεγάλος καταρράκτης που, όταν το νερό είναι άφθονο, σχηματίζει μια μεγάλη φυσική πισίνα, ιδανική για όσους αντέχουν το κολύμπι σε παγωμένο νερό. Εκτός από τα τρεχούμενα νερά -όπου κολυμπούν βατράχια- θα σας εντυπωσιάσουν τα μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα, κυρίως πλατάνια, καθώς και τα δύο πέτρινα γεφύρια και ο νερόμυλος που θα συναντήσετε. Το φαράγγι καταλήγει στο Αιγαίο στην πανέμορφη παραλία Ποτάμι, όπου υπάρχουν μικρές λιμνούλες, έλη και αμμοθίνες.

Καταρράκτης Πλατανιστού

Φαράγγι Αρχάμπολης

Περίπου 7 χιλιόμετρα από το Κάβο Ντόρο υπάρχει και το μικρό φαράγγι της Αρχάμπολης, με κατακόρυφα βράχια και μικρές σπηλιές. Κατά μήκος του μπορείτε να δείτε ερείπια από μια αρχαία πόλη, από την οποία πήρε το όνομά του το φαράγγι. Στην κατάληξή του θα βρείτε μια όμορφη και ήσυχη παραλία.

Για το τέλος άφησα δύο μαγευτικές τοποθεσίες στη βόρεια Εύβοια, πνιγμένες κάποτε μέσα στο πυκνό δάσος. Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2021 βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταστροφικών πυρκαγιών, υποθέτω λοιπόν ότι η ζημιά που έχουν υποστεί θα είναι πολύ σοβαρή. Ωστόσο, αποφάσισα ότι θα έπρεπε να τις αναφέρω, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανακτήσουν την ιδιαίτερη ομορφιά τους. 

Φαράγγι Νηλέα

Στην βορειοανατολική Εύβοια, ανάμεσα στα χωριά Κεραμεία και Αγία Άννα, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Νηλέα. Η εναλλακτική του ονομασία είναι «Αράπης», από το μαύρο χρώμα της κοίτης του ποταμού. Έχει συνολικό μήκος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως δύσβατο. Κι αυτό γιατί εκτός από την πεζοπορία σε ορισμένα σημεία θα χρειαστεί να κολυμπήσετε! Χαρακτηριστικά του είναι τα στενά περάσματα και οι ψηλοί βράχοι που το περιβάλλουν και φτάνουν σε ύψος τα 80 μέτρα!

Μια σπηλιά που υπάρχει σε κάποιο σημείο έχει χρησιμοποιηθεί σε δύσκολους καιρούς ως καταφύγιο από τους ντόπιους. Μάλιστα, έχει συνδεθεί με την ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης Μπολοβίναινα, η οποία προτίμησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο φαράγγι για να μην παραδοθεί στον εχθρό…

Φαράγγι Νηλέα

Καταρράκτες Δρυμώνα

Μετακινούμαστε λίγο δυτικότερα, ανάμεσα στα χωριά Κερασιά και Δρυμώνας, όπου θα συναντήσουμε τους διασημότερους ίσως καταρράκτες της Εύβοιας. Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία που διασχίζει ο ποταμός Σηπιάς, σε υψόμετρο 620 μέτρων, βρίσκονται οι καταρράκτες του Δρυμώνα. Στην τοποθεσία έχουν κατασκευαστεί ξύλινα γεφυράκια και σηματοδοτημένα μονοπάτια που κάνουν την πρόσβαση ιδιαίτερα βατή. Τα νερά του καταρράκτη πέφτουν από ύψος 15 μέτρων σε μια λιμνούλα και δημιουργούν ένα αναζωογονητικό σκηνικό. Μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, ιδιαίτερα πολυσύχναστο ειδικά το καλοκαίρι.

Καταρράκτες Δρυμώνα
Καταρράκτες Δρυμώνα (πηγή:wikipedia)
Picture of Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.