Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ισπανική Κουζίνα – Τα 15 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις

Αγαπάτε τα ταξίδια, αλλά λατρεύετε και το καλό φαγητό; Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρείτε τα 15 καλύτερα φαγητά της Ισπανικής κουζίνας που πρέπει να δοκιμάσετε αν ταξιδέψετε στην Ισπανία.
Ισπανική Κουζίνα - Τα 15 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις

Το φαγητό στην Ισπανία δεν αποτελεί μόνο μια βιολογική ανάγκη, αλλά και μια κοινωνική διαδικασία. Είναι τρόπος ζωής θα λέγαμε, καθώς τα ισπανικά φαγητά, είτε αλμυρά είτε γλυκά, φέρνουν κοντά την οικογένεια, τους φίλους, τα ζευγάρια.

Η Ισπανία έχει καταπληκτικό φαγητό σε όλη την έκταση της, από τις ορεινές περιοχές του βορρά μέχρι τις παραθαλάσσιες περιοχές του νότου, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

H ισπανική κουζίνα αποτελείται από παραδοσιακές μαγειρικές και πρακτικές και έχει ως βάση της το ελαιόλαδο, μιας και στην Ισπανία παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες λαδιού. Το σκόρδο και διάφορα μπαχαρικά, όπως θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο αλλά και μαϊντανός είναι μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά.

Αν λοιπόν, σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ισπανία, προτείνω τα παρακάτω 15 καλύτερα φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

1. Paella

Paella
Paella (ρύζι, θαλασσινά, λαχανικά)

Η Paella είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Ισπανίας, που προέρχεται από την όμορφη Βαλένθια. Το πιάτο αποτελείται από ρύζι με σαφράν, το οποίο συνδυάζεται πιο συχνά με θαλασσινά και λαχανικά, αλλά και με χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, κουνέλι, ακόμα και με σαλιγκάρια. Η Paella μαγειρεύεται σε στρογγυλό ρηχό τηγάνι, στο οποίο μπαίνει το ελαιόλαδο που χαρίζει μια χρυσαφένια όψη στο ρύζι. Το πιο φημισμένο πιάτο είναι η «Παέγια της Βαλένθια», η οποία περιέχει ρύζι-σαφράν, λαχανικά, κοτόπουλο και σαλιγκάρια. Η γεύση του είναι υπέροχη και μιας που κάτι παρόμοιο  θα μπορούσαμε να πούμε ότι φτιάχνουμε κι εμείς στην Ελλάδα, η γεύση θα σας είναι αρκετά οικεία και γνώριμη.

2. Tapas

Tapas
Tapas (ορεκτικά)

Τα Tapas είναι αρκετά γνωστά και τελευταία τα βρίσκουμε όλο και πιο συχνά και στα εστιατόρια στην χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ισπανία υπάρχουν tapas bar, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και επισκέψιμα. Τί είναι όμως τα tapas; Πρόκειται για μια ποικιλία από μικρά σνακ και ορεκτικά, τα οποία μπορεί να είναι από ελιές και τυρί μέχρι κεφτεδάκια και χτυπημένα καλαμάρια. Σε ένα tapas bar έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πόσα και ποια πιάτα θα σας σερβίρουν. Το σίγουρο είναι ένα, ότι αυτές οι μικρές λιχουδιές είναι υπέροχες και δεν θα σταματάτε να ζητάτε και άλλα πιάτα.

3. Jamón Ibérico

Jamon-Iberico
Jamon Iberico (ωριμασμένο ζαμπόν από είδος χοίρου)

Το Jamon Iberico ή αλλιώς ζαμπόν Ιβηρικής, είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Πρόκειται για ωριμασμένο ζαμπόν με βαθύ ροζ χρώμα και απαλή υφή, το οποίο προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος χοίρου που εκτρέφεται στην Ιβηρική. Η διαδικασία ωρίμανσης είναι μεγάλη, καθώς οι κρεοπώλες πρέπει να αλατίζουν το κρέας και στη συνέχεια να το αφήσουν να στεγνώσει για αρκετές εβδομάδες. Ύστερα, το ξεπλένουν καλά και το αφήνουν να στεγνώσει και πάλι για μερικές εβδομάδες και μετά περιμένουν μέχρι να σκληρύνει. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 χρόνια, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο νόστιμο. Εσείς μπορείτε να το απολαύσετε μέσα σε ένα σάντουιτς ή μέχρι σε περίτεχνα tapas.

4. Patatas Bravas

Patatas Bravas
Patatas Bravas (τηγανιτές πατάτες με πικάντικη σάλτσα)

Patatas bravas σημαίνει πικάντικες πατάτες και ενώ είναι ένα απλό πιάτο είναι εξαιρετικά νόστιμο και συχνό. Συνήθως, σερβίρεται ως πιάτο σε tapas bar και είναι λευκές πατάτες κομμένες σε κυβάκια που τηγανίζονται λάδι. Μετά περιχύνεται από πάνω μια πικάντικη σάλτσα. Η τραγανή υφή σε συνδυασμό με την πικάντικη γεύση της σάλτσας θα κάνουν τον ουρανίσκο σας χαρούμενο.

5. Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón
Pimientos de Padrón (τηγανιτές πιπεριές)

Το Pimientos de Padrón είναι μια άλλη ισπανική λιχουδιά και εξαιρετικά συναρπαστικό πιάτο, που σερβίρεται ως tapas. Οι πιπεριές Padrón είναι μια τοπική ποικιλία πιπεριών από τον δήμο Padrón στη βορειοδυτική Ισπανία και το μέγεθός του δεν ξεπερνά τα 5εκ. Η γεύση τους είναι συνήθως ήπια, μόνο το 1/4 του είδους τους μπορεί να έχουν έντονη και καυτερή γεύση. Η συνταγή είναι ως εξής: οι πιπεριές τηγανίζονται σε καυτό ελαιόλαδο μαζί με το κοτσάνι τους. Μετά περιχύνονται με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

6. Spanish Tortilla

Spanish Tortilla
Spanish Tortilla (αυγό, πατάτες, κρεμμύδι)

Η ισπανική τορτίγια θυμίζει όσο τίποτα άλλο την δική μας ομελέτα. Ας δούμε όμως τις διαφορές.. Οι Ισπανοί τσιγαρίζουν πατάτες κομμένες σε κυβάκια – το συνηθίζουν να κόβουν έτσι τις πατάτες οι Ισπανοί φαίνεται – σε ελαιόλαδο μαζί με κρεμμυδάκι. Μόλις στραγγίξει το μείγμα το χτυπάνε μαζί με τα αυγά σε ένα μπολ. Στη συνέχεια τοποθετούν όλα το μείγμα σε ένα ταψί και το ψήνουν σε χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Μπορεί να σερβιριστεί κρύα ή ζεστή και είτε ως ορεκτικό (tapas) είτε ως κυρίως πιάτο.

7. Gazpacho

Gazpacho
Gazpacho (κρύα σούπα λαχανικών)

Το Gazpacho είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ισπανίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Gazpacho είναι μια κρύα σούπα που φτιάχνεται από ωμά λαχανικά που προέρχονται από την χώρα. Η παρασκευή του είναι αρκετά απλή, αφού αρχικά περιλαμβάνει το κόψιμο των ωμών λαχανικών σε κύβους και ύστερα την ανάμειξη τους στο μπλέντερ και την αποστράγγιση των υγρών. Συνήθως τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο και ξύδι, αλλά και αγγούρι, αβοκάντο, καρπούζι και άλλα φρούτα. Είναι ένα πολύ δροσιστικό και αναζωογονητικό γεύμα για το καλοκαίρι.

8. Salmorejo

Salmorejo
Salmorejo (ισπανική σούπα από ντομάτα και ψωμί)

Το salmorejo είναι μια άλλη παραδοσιακή σούπα της Ισπανικής κουζίνας, προερχόμενη από την περιοχή της Ανδαλουσίας. Μιας και οι ντομάτες είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα ισπανικά φαγητά, δεν λείπει και από αυτή τη συνταγή. Μάλιστα είναι το βασικό συστατικό. Η διαφορά από το gazpacho είναι ότι το salmorejo είναι πιο πηχτό, ουσιαστικά είναι πουρές ντομάτας και ψωμιού. Αρχικά οι ντομάτες ξεφλουδίζονται και ύστερα αναμειγνύονται με το ψωμί, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Οι Ισπανοί συνηθίζουν να γαρνιτάρουν τη σούπα με ζαμπόν, βραστό αυγό ή τόνο.

9. Croquetas

Croquetas
Croquetas (Κροκέτες)

Ένα ακόμα δημοφιλές φαγητό των Ισπανών είναι οι κροκέτες, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνονται στο μενού των tapas. Έχουν τραγανή υφή και νόστιμη γέμιση. Η ζύμη μπορεί να περιέχει διάφορες γεύσεις, από ζαμπόν, τυρί Serrano ή μείγμα λαχανικών. Αφού προσθέσουν κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά στη ζύμη, την αφήνουν να κρυώσει. Ύστερα φτιάχνουν μικρά μπαλάκια – σαν κεφτεδάκια – από τη ζύμη και τα αλείφουν με αλεύρι, αυγό και τριμμένη φρυγανιά. Στη συνέχεια τα τηγανίζουν σε καυτό λάδι και οι κροκέτες είναι έτοιμες!

10. Bocadillo

Bocadillo
Bocadillo (ψωμί γεμισμένο με διάφορα υλικά)

Το bocadillo ήταν ένα από τα φθηνά φαγητά που συνήθιζαν να τρώνε οι φτωχότεροι της χώρας. Με το πέρασμα των χρόνων όμως απέκτησε σημαντική θέση στην ισπανική κουζίνα. Όλη η ουσία στο bocadillo είναι στο ψωμί, το οποίο θυμίζει τη γαλλική μπαγκέτα και κόβεται κατά μήκος σαν σάντουιτς. Τώρα όσον αφορά το τι περιέχει, οι επιλογές μπορεί να μην έχουν τελειωμό. Συνήθως, περιέχει αλλαντικά αλλά θα βρείτε και με μαρμελάδα ξηρής ωρίμανσης ή με σαλάμι και τυρί.

11. Chorizo

Chorizo
Λουκάνικα Chorizo

Το ισπανικό chorizo είναι ένα από τα πιο γευστικά στον κόσμο. Πρόκειται για λουκάνικο φτιαγμένο από ψιλοκομμένο χοιρινό κρέας και λίπος. Εννοείται περιλαμβάνει σκόρδο, αλάτι, καπνιστή πάπρικα και πιπεριές. Ο τύπος του πιπεριού καθορίζει αν το chorizo θα είναι γλυκό ή πικάντικο. Η διαδικασία σκλήρυνσης του chorizo είναι ιδιαίτερη και σε αυτήν οφείλεται η νόστιμη γεύση του. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καπνιστό ή μη καπνιστό και θα το βρείτε μαγειρεμένο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πχ μπορεί να το δείτε και μέσα σε bocadillo ή σαν tapas.

12. Pulpo a la Gallega (Polbo á feira)

Pulpo a la Gallega (Polbo á feira)
Pulpo a la Gallega ή Polbo á feira (βραστό χταπόδι)

To Pulpo a la gallega είναι σαν το γαλικιανό πιάτο Polbo á feira. Είναι χταπόδι βρασμένο σε χάλκινη κατσαρόλα ή καζάνι. Προτού βραστεί το χταπόδι, το κρατούν από το κεφάλι και βυθίζουν τα πλοκάμια μέσα και έξω από το βραστό νερό τρεις φορές για να πάρουν ένα ανάλαφρο σχήμα. Ο χρόνος βρασμού θέλει προσοχή, γιατί αν δεν βραστεί καλά θα γίνει σαν λάστιχο και αν βράσει πολύ θα παραψηθεί. Αφού βράσει κόβουν τα πλοκάμια, τα αλείφουν με χοντρό αλάτι και γλυκιά πάπρικα και βάζουν από πάνω ελαιόλαδο. Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο και ταιριάζει πολύ με έναν κόκκινο κρασί.

13. Leche Frita

Leche frita
Leche frita (με γάλα, αλεύρι, αυγό, ζάχαρη)

Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά από το μενού των Ισπανών. Αρχικά, θα σας πω για το ισπανική leche frita που είναι ένα τυπικο γλυκό της χώρας. Είναι εξαιρετικά απλό και όμως τόσο νόστιμο. Μοιάζει με πουτίγκα, έχει βάση το γάλα και είναι επικαλυμμένο με αλεύρι και αυγό. Συνήθως προσθέτουν από πάνω κανέλα και ζάχαρη και το απολαυστικό επιδόρπιο είναι έτοιμο. Θα το βρείτε παντού, σε αρτοποιεία, καφετέριες και εστιατόρια.

14. Natillas de Leche (Custard)

Natillas-de-Leche
Natillas de Leche (κρέμα αυγών)

Η προέλευση αυτού του γλυκού μπορεί να έρχεται αιώνες πριν και λατρεύεται από όλες τις γενιές της Ισπανίας. Το natillas ουσιαστικά είναι η ισπανική κρέμα αυγών. Έχει κρεμμώδη υφή και περιέχει βανίλια, η οποία δίνει ένα όμορφο κίτρινο χρώμα στο γλυκό, κανέλα και λεμόνι. Είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό που θα το βρείτε παντού και σε διάφορα μεγέθη.

15. Churros

Churros
Churros (λωρίδες τηγανισμένης ζύμης)

Μπορεί να το άφησα για το τέλος, αλλά πραγματικά είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά. Πρόκειται για λωρίδες τηγανισμένης ζύμης, οι οποίες συνηθίζονται να τρώγονται για πρωινό. Τι είναι; Μα τα Churros (τσούρος) φυσικά. Δεν τρώγονται μόνο σκέτα, αλλά και βουτηγμένα σε ζεστή σοκολάτα, μαρμελάδα ή σε καραμελωμένο γάλα. Θα τα δείτε σε διάφορα σχήματα, από κοντά και ίσια μέχρι σπειροειδή. Γιάμι, γιάμι..

Αν αγαπάτε κι εσείς το φαγητό και σας άνοιξε η όρεξη, διαβάστε και το άρθρο για τα καλύτερα φαγητά της Ιταλικής κουζίνας!

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.