Κάθε μέρα εκ των πραγμάτων έχετε έναν πεπερασμένο αριθμό γευμάτων και έναν πεπερασμένο χώρο στο στομάχι σας, ενώ ο αριθμός των ιταλικών πιάτων που «πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε» φαίνεται να έχει τον ατελείωτο.
Από τοπικές σπεσιαλιτέ έως τις καλύτερες εποχιακές λιχουδιές, θα χρειαστείτε πολλά ταξίδια για να δοκιμάσετε όλα τα καλύτερα ιταλικά φαγητά, και αυτό αφήνοντας έξω τα ιταλικά ποτά και επιδόρπια. Ας ξεκινήσουμε με το αγαπημένο μου.
1. Σπαγγέτι αλά καρμπονάρα
Στην πρώτη θέση της λίστας με τα ιταλικά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε είναι τα Spaghetti alla Carbonara. Οι Ιταλοί είναι πολύ περήφανοι για το πιάτο αυτό και εκτιμούν κάθε μπουκιά του. Αν και υπάρχει η αίσθηση ότι τα ζυμαρικά με καρμπονάρα είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, στην πραγματικότητα είναι μια από τις πιο αειθαλείς αυθεντικές ιταλικές συνταγές που αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ιταλικής κουζίνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παρασκευάζονται με τυρί Pecorino Romano, φρέσκα αυγά, guanciale και πιπέρι και σε καμία περίπτωση με κρέμα γάλακτος.
2. Πίτσα Ναπολιτάνα
Η Νάπολη είναι ένας τουριστικός προορισμός στην Ιταλία που αξίζει να εξετάσετε, καθώς αυτά που μπορείς να δεις, να κάνεις και να δοκιμάσεις στην πόλη είναι αρκετά. Και μιας και το θέμα μας σήμερα είναι η Ιταλική γαστρονομία, ένα εμβληματικό πιάτο στη Νάπολη είναι φυσικά, η pizza Napoletana που θα σας κάνει να ξεχάσετε την αγαπημένο σας delivery στο σπίτι. Μια έμπνευση του δέκατου όγδοου αιώνα που παρασκευάστηκε από τους οικονομικά ασθενέστερους της πόλης, έμελλε να γίνει ένα απ’ τα πιο δημοφιλή φαγητά στη χώρα.
Η διατροφική κουλτούρα της Ιταλίας τιμάει την πρωτοτυπία κάθε πιάτου και συνηθίζεται να ακολουθούνται οι αρχικές συνταγές χωρίς να γίνονται πολλές αλλαγές. Έτσι, μια παραδοσιακή πίτσα Napoletana παρασκευάζεται σε ξυλόφουρνο ισιώνοντας τη ζύμη με το χέρι. Μόνο φρεσκοτριμμένες ντομάτες (San Marzano ή Pomodorino del Piennolo del Vesuvio), Mozzarella di Bufala Campana και μερικά κλωνάρια βασιλικού από πάνω. Η κοιλιά μου αρχίζει να διαμαρτύρεται αγρίως!
3. Ριζότο
Ενώ πιστεύεται ότι το ψωμί προτιμάται από τους Ιταλούς έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής υδατανθράκων, ένα κρεμώδες ριζότο είναι αυτό που κερδίζει τις καρδιές των Ιταλών! Το συγκεκριμένο ιταλικό φαγητό προτιμάται από την ελίτ καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι γενικά υψηλής ποιότητας και …τσιμπημένα. Για παράδειγμα, το Risotto alla Milanese φτιάχνεται με σαφράν που είναι ένα ακριβό προϊόν από μόνο του. Το Risotto al Nero di Sepia παρασκευάζεται με ρύζι arborio, σουπιές και μελάνι καλαμαριού, τα οποία είναι επίσης συστατικά που δεν βρίσκεις σε όλα τα σπίτια. Μια δοκιμή του πιάτου σε fine dining ιταλικό εστιατόριο θα σας αλλάξει τελείως την εικόνα που έχετε για το πιάτο.
4. Αραντσίνι
Θεωρούνται μέρος του πρώτου πιάτου ή του antipasti όπως λένε οι Ιταλοί το πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα. Τα Arancini είναι σφαιρικές ρυζοκροκέτες με ραγού, τυρί μοτσαρέλα και προαιρετικά μελιτζάνα, μπιζέλια κλπ. Το πιάτο θεωρείται το απόλυτο ορεκτικό και θα σας ανοίξει για την καλά την όρεξη για τα επόμενα. Τα Arancini είναι πιάτο της Σικελίας, με ένα γνωστό ξαδερφάκι στη Ρώμη, τα Supplì τα οποία φτιάχνονται μόνο με ρύζι και μοτσαρέλα. Δοκιμάσετε και τις δύο εκδοχές λοιπόν για να έχετε μια πιο σφαιρική άποψη.
5. Μπριζόλα αλά Φιορεντίνα
Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε Ιταλό, που ζει στη χώρα ή στο εξωτερικό, το καλύτερο ιταλικό φαγητό είναι η μπριζόλα Fiorentina. Στα ιταλικά λέγεται Bistecca Fiorentina και έχει αξιοσημείωτη απήχηση στους ντόπιους. Μια μοσχαρίσια μπριζόλα T-bone μαγειρεύεται για πέντε έως επτά λεπτά, έτσι ώστε το εξωτερικό της να ψηθεί αρκετά, αφήνοντας όμως το εσωτερικό με rare ψήσιμο. Οι σκληροπυρηνικοί γνώστες του ιταλικού φαγητού τρώνε αυτήν τη μπριζόλα μόνο εάν το βοδινό κρέας είναι από την Τοσκάνη, ωστόσο, υπάρχουν εξίσου καλές επιλογές στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Σικελία. Η παραγγελία αυτής της μπριζόλας βασίζεται στο βάρος, οπότε αν δεν είστε εξοικειωμένοι, μια κουβέντα με τον σερβιτόρο σας θα βοηθήσει.
6. Πολέντα
Μια βορειοιταλική λιχουδιά που οι ντόπιοι απολαμβάνουν τακτικά είναι η Πολέντα. Βασικά είναι ένας πολτός καλαμποκάλευρου που συνδυάζεται καλά με κρέατα, σαλάτες και σούπες. Αν και είναι απ’ τα απλά φαγητά της Ιταλίας, το βάθος της γεύσης του είναι αξιοσημείωτο. Δοκιμάστε τηγανίτες πολέντα ή ένα στιφάδο με πολέντα. Με τόσα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Ιταλία στις διακοπές σας, μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο το στομαχάκι σας τρώγοντας αυτό το ελαφρύ πιάτο για μεσημεριανό ή δείπνο.
7. Οσομπούκο
Αν και η αίσθηση μας είναι ότι η ιταλική κουζίνα βασίζεται κυρίως στο τυρί και στις ζήμες, τα περισσότερα ιταλικά πιάτα βασίζονται στο κρέας. Το Ossobuco είναι ένα μοσχαρίσιο ποντίκι με κόκαλο και το μεδούλι του που μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά σε ζωμό κρέατος, λαχανικών και λευκό κρασί. Δεδομένου ότι πρόκειται για πολυτελές πιάτο, είναι καλύτερο να το δοκιμάσετε σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων ή συστημένο εστιατόριο.
8. Τρούφες
Η διατροφική κουλτούρα της Ιταλίας είναι ατελής χωρίς τις τρούφες από τα δάση της Ούμπρια, του Πιεμόντε και της Τοσκάνης. Οι σπάνιες είναι λευκού χρώματος με διακριτικό άρωμα ενώ οι μαύρες τρούφες που είναι πιο εύκολα διαθέσιμες και λιγότερο αρωματικές. Ωστόσο, και τα δύο είδη τρούφας που έχουν καλλιεργηθεί στην Ιταλία δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στον πλανήτη Γη. Οι τρούφες αναπτύσσονται μόνο σε μια εποχή με σωστή θερμοκρασία και υγρασία στον αέρα.
9. Λαζάνια
Φτάσαμε ήδη στα 9 και ακόμα συζητάμε για πολύ γνωστά ιταλικά πιάτα παγκοσμίως. Τα λαζάνια είναι από τα πιο διάσημα ιταλικά φαγητά στον κόσμο. Είναι φύλλα ζυμαρικών με ραγού, μπεσαμέλ και τυρί τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο και στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνο. Οι ντόπιοι προτιμούν πάντα το Parmigiano Reggiano πασπαλισμένο πάνω από λαζάνια, επειδή η μοτσαρέλα δεν προσφέρει κάτι το πικάντικο. Μόλις δοκιμάσετε αυτό το πιάτο, δεν υπάρχει επιστροφή.
10. Τζελάτο
Αν και υπέθετα ότι το Gelato είναι το ιταλικό αντίστοιχο του παγωτού, αν ρωτήσετε έναν Ιταλό, θα πάρετε μια διαφορετική απάντηση. Παρασκευάζεται με γάλα, κρέμα γάλακτος, και διάφορα είδη ζάχαρης, με αρώματα που προέρχονται από φρέσκα φρούτα ή πουρέ φρούτων. Γενικά, είναι χαμηλά σε θερμίδες, σε λίπη και σάκχαρα, σε σύγκριση με τα παγωτά.
11. Φοκάτσια
Η Ιταλία είναι γνωστή για το ψωμί της και το πιο νόστιμο είναι κατά γενική ομολογία η Focaccia. Είναι ένα ψωμί που παρασκευάζεται με λαχανικά όπως κρεμμύδια, ντομάτες και ελιές με λίγο ελαιόλαδο και πέστο από πάνω. Αυτό το ψωμί είναι γεμάτο γεύσεις, οπότε δεν χρειάζεται καν να φάτε τίποτα άλλο.
12. Τσικέτι
Παρόμοια με τα ισπανικά τάπας, τα Cicchetti είναι παρασκευάσματα σε μέγεθος μπουκιάς που παρασκευάζονται με μπακαλιάρο, αγκινάρες, θαλασσινά και διάφορα άλλα υλικά. Είναι διαθέσιμα στα βενετσιάνικα μπαρ που ονομάζονται bacaris, όπου πραγματοποιούνται επίσης σε τακτική βάση οι πιο εκλεκτές γευσιγνωσίες κρασιού.
13. Μπουράτα
Το μόνο τυρί που απολαμβάνεται καλύτερα μόνο του είναι ίσως η Burrata. Η γεύση του μοιάζει πολύ με το παραδοσιακό τυρί μοτσαρέλα με τη μόνη διαφορά ότι είναι πολύ πιο κρεμώδες και βουτυρένιο. Μια συνοδευτική σαλάτα με burrata, βασιλικό και ντομάτες είναι κάτι που θα απογειώσει το γεύμα σας.
Θα σταματήσω την περιγραφή κάπου εδώ γιατί η λίστα με το τι τρώνε οι Ιταλοί, είναι ατελείωτη. Δυο τα τεινά: ή θα έχετε αρχίσει να ψάχνετε αεροπορικά εισιτήρια για κάποιον ιταλικό προορισμό ή αν είστε πιο προσγειωμένοι, έχετε ήδη παραγγείλει delivery απ’ το κοντινό σας ιταλικό. Σας καταλαβαίνω σε κάθε περίπτωση.