Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

To Οχυρό Blunder στα σύνορα ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην αμερικανική ιστορία

Το επίσημο όνομα του οχυρού "Γκάφα" (Fort Blunder) είναι Fort Montgomery (το οχυρό του Montgomery). Ονομάστηκε έτσι λόγω της ιστορίας πίσω από την κατασκευή του.
To Οχυρό Blunder στα σύνορα ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες γκάφες στην αμερικανική ιστορία

Το επίσημο όνομα του οχυρού “Γκάφα” (Fort Blunder) είναι Fort Montgomery (το οχυρό του Montgomery). Ονομάστηκε έτσι λόγω της ιστορίας πίσω από την κατασκευή του. Χτίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μετά τον πόλεμο με τους Βρετανούς το 1812. Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Champlain, λίγο πέρα από τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Το φρούριο χτίστηκε για να οχυρώσει την περιοχή και να αποτρέψει ενδεχόμενη εισβολή των Βρετανών.

Υπήρξε όμως ένα μικρό προβληματάκι. 

Οι Αμερικανοί το έχτισαν στη λάθος πλευρά των συνόρων. Και ανακάλυψαν το λάθος δύο χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής, μέσω μιας κοινής έρευνας που διεξήχθη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξ ου και το υπέροχο όνομα Fort Blunder.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Το οχυρό Montgomery
Εδώ οι καλοί χάρτες: Το οχυρό Montgomery

Αφού ανακαλύφθηκε το λάθος, οι Αμερικανοί σταμάτησαν αμέσως την κατασκευή του οχυρού. Οι όποιες κατασκευές που είχαν ήδη χτιστεί εγκαταλείφθηκαν. Όταν οι Αμερικανοί έφυγαν από την περιοχή, οι κάτοικοι των κοντινών πόλεων άρχισαν να παίρνουν τις πέτρες και τα άλλα οικοδομικά υλικά από το ημιτελές οχυρό και τα χρησιμοποίησαν για να χτίσουν τα δικά τους σπίτια. Μην πάνε και χαμένα!

Το 1842, Αμερικανοί και Βρετανοί συμφώνησαν τελικά να συζητήσουν τι θα απογίνει το φρούριο, μαζί με άλλα ζητήματα που σχετίζονταν με τα μεταξύ τους σύνορα. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τους Βρετανούς να προσαρμόσουν τα σύνορα έτσι ώστε το ημιτελές οχυρό να γίνει επιτέλους αμερικανική ιδιοκτησία. Η προσαρμογή των συνόρων ήταν μία από τις συμφωνίες που επισημοποιήθηκαν από τη Συνθήκη Webster-Ashburton που υπογράφηκε το 1842. Οι ΗΠΑ συνέχισαν την κατασκευή του φρουρίου αμέσως μετά και το ονόμασαν προς τιμή του στρατηγού Ρίτσαρντ Μοντγκόμερι, έναν ήρωα της αμερικανικής επανάστασης που σκοτώθηκε κατά την εισβολή στο Κεμπέκ του Καναδά, το 1775. 

Το φρούριο Montgomery (πηγή: Δημόσια Βιβλιοθήκη Βοστώνης, συλλογή Tichnor Brothers)
Το φρούριο Montgomery (πηγή: Δημόσια Βιβλιοθήκη Βοστώνης, συλλογή Tichnor Brothers)

Δυστυχώς, η ονομασία Fort Blunder ταίριαζε περισσότερο, ειδικά στα άτομα που γνώριζαν την ιστορία του οχυρού.

Όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος στη δεκαετία του 1860, υπήρχαν φήμες ότι οι Βρετανοί ετοίμαζαν να κινηθούν εναντίον της Ένωσης από τον Καναδά. Το πρόβλημα ήταν ότι το Fort Montgomery ήταν ακόμα ημιτελές. Έτσι οι Αμερικανοί επέσπευσαν την ολοκλήρωση του οχυρού. Όταν ολοκληρώθηκε η βασική κατασκευή, το οχυρό είχε ύψος 16 μέτρα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1880, είχε 74 πυροβόλα όπλα και όλα στρέφονταν προς τον Καναδά. Αλλά μέχρι τότε, η πιθανότητα επίθεσης από την καναδική πλευρά ήταν τόσο απομακρυσμένη που δεν υπήρχε λόγος οι ΗΠΑ να οχυρώσουν τα σύνορα. 

Τα επόμενα 50 χρόνια, τα όπλα στο Φορτ Μοντγκόμερι αποσύρθηκαν. Το φρούριο για άλλη μια φορά εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε εκ νέου από ντόπιους. Ένα μεγάλο μέρος του φρουρίου τελικά κατεδαφίστηκε και οι πέτρες από την κατεδάφιση χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας γέφυρας στη λίμνη Champlain. Ό,τι απέμεινε από το Fort Montgomery είναι πλέον ιδιωτική ιδιοκτησία.

Η ιδιοκτησία του Fort Montgomery μεταβιβάζονταν από τον έναν ιδιώτη στον άλλον. Σήμερα, το ακίνητο ανήκει στην οικογένεια του Victor Podd. 

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να ξεφορτωθούν το Fort Montgomery εδώ και δεκαετίες. Πίσω στη δεκαετία του 1980, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, το 2006, το ανέβασαν για 9 εκατομμύρια δολάρια στο eBay. Το 2009, προσπάθησαν ξανά και μείωσαν την τιμή στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, χωρίς να δελεάσουν κάποιον υποψήφιο επενδυτή. Ο κύριος Podd υπολόγιζε ότι με τέτοια σπουδαία ιστορία θα άξιζε τουλάχιστον 20-30 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι δήλωσε δηλαδή μια ημέρα πριν από το κλείσιμο της δημοπρασίας. 

Το ακίνητο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο προς πώληση σε πολλούς ιστότοπους ακινήτων για μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι σήμερα για όποιον θέλει να θυμηθεί μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία της Αμερικής.

Με πληροφορίες από το Atlas Obscura, Unusual Places και Wikipedia

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.