Η ινδουιστική παράδοση είχε από καιρό την πεποίθηση ότι αυτή η λωρίδα γης μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα ήταν μια γέφυρα που χτίστηκε από την αγαπημένη τους θεότητα Ράμα, όπως περιγράφεται στο ινδουιστικό έπος Ραμαγιάνα, γνωστή και ως Γέφυρα του Ράμα ή Ράμα Σέτου. To 2008 κυκλοφόρησαν δορυφορικές εικόνες της “γέφυρας” από τη NASA και παρεξηγήθηκαν από αρκετούς ότι μπορεί πράγματι να είναι τα υπολείμματα μιας κατασκευασμένης δομής.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ινδίας, χωρίζει τον κόλπο του Μανάρ από τον κόλπο του Παλκ και αποτελεί μια αλυσίδα από συσσωρευμένα ιζήματα. Τέτοιου είδους σχηματισμοί αποτελούνται συνήθως από άμμο, λάσπη και μικρά βότσαλα που έχουν εναποτεθεί με την πάροδο του χρόνου.
Αυτή η λωρίδα γης πιστεύεται, κατά γενική ομολογία, ότι πρόκειται για ένα φυσικό σχηματισμό, ωστόσο, οι εικόνες που λήφθηκαν από έναν δορυφόρο της NASA αναζωπύρωσαν την πεποίθηση ότι αυτός ο σχηματισμός ξηράς ίσως να είναι μια μακριά διαλυμένη γέφυρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Η λωρίδα γης αυτή, εκτείνεται 48 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ινδία έως τη σύγχρονη Σρι Λάνκα.

Ορισμένα τμήματα του σχηματισμού είναι ακόμα και πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας ενώ και η θάλασσα στην περιοχή σπάνια υπερβαίνει το 1 μέτρο σε βάθος, εμποδίζοντας έτσι τη ναυσιπλοΐα. Μέχρι τον 15ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες πως ήταν δυνατόν να διασχισθεί με τα πόδια και υπάρχουν αναφορές ότι η Γέφυρα του Αδάμ ήταν εντελώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι που ξέσπασε ένας κυκλώνας το 1480.
Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή η απίστευτη δομή; Ο Dr. S. Badrinarayanan, πρώην διευθυντής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Ινδίας, και η ομάδα του πραγματοποίησαν μια έρευνα αυτής της δομής και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν τεχνητή.
Άνοιξαν 10 τρύπες κατά μήκος της Γέφυρας του Αδάμ και αυτό που ανακάλυψαν ήταν συγκλονιστικό. Περίπου 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια βρήκαν ένα σταθερό στρώμα από ασβεστολιθική άμμο και κοράλλια ενώ σε ακόμα βαθύτερο σημείο βρήκαν ένα στρώμα χαλαρής άμμου πάνω από σχηματισμούς σκληρών βράχων.
Ακολούθησε μελέτη των δειγμάτων του πυρήνα της γέφυρας, και η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν φυσικό σχηματισμό –όπως προτείνουν οι περισσότερες επιστήμονες– αλλά μια ανθρωπογενή κατασκευή, που «κατασκευάστηκε» πριν από από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Προφανώς, υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με τον Δρ. Badrinarayanan. Ένας από αυτούς είναι ο Suvrat Kher, ένας γεωλόγος με ειδίκευση στους θαλάσσιους σχηματισμούς, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα ότι η δομή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας φυσικός σχηματισμός.
Γράφοντας για την υποτιθέμενη γέφυρα, ο Δρ. Kher είπε: «Κατά την περίοδο της «εποχής των παγετώνων» του Πλειστόκαινου, η συσσώρευση παγετώνων και η τήξη των αναγκαστικών διακυμάνσεων της στάθμης της θάλασσας κατά δεκάδες μέτρα, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία κοραλλιογενών υφάλων και ιζηματοειδών σχηματισμών. Κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλων πτώσεων της στάθμης της θάλασσας στο Πλειστόκαινο, θα υπήρχε μια χερσαία σύνδεση μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα. Αλλά στο τέλος του τελευταίου παγετώνα Ουισκόνσιν, η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει παγκοσμίως».
Bonus Facts
- Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή η φυσικό σχηματισμό, η Γέφυρα του Αδάμ αποτέλεσε σημείο έμπνευσης για τους ναυτικούς. Έτσι λοιπόν τη συναντάμε και σε ποίημα του Ναυτικού/ποιητή Νίκου Καββαδία με τίτλο ”Kuro Siwo”( Πούσι 1947) το οποίο αργότερα μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο με γνωστότερους ερμηνευτές τους Γιάννη Κούτρα και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ταξίδια του Νίκου Καββαδία; Δείτε τον διαδραστικό χάρτη.
- Σύμφωνα με το έπος Ραμαγιάνα, η γέφυρα δημιουργήθηκε από τον στρατό πιθήκων του Ράμα, τους Βανάρα, για να φτάσει στην πόλη Λάνκα, όπου αναζητούσε την σύζυγό του Σίτα. Στη Δύση έγινε για πρώτη φορά γνωστή από το βιβλίο του Πέρση γεωγράφου Ιμπν Κορνταντμπέχ του 9ου αιώνα, στο Βιβλίο των Οδών και των Βασιλείων. Από τη Γέφυρα έχει πάρει και το όνομά της η θάλασσα μεταξύ της Ινδίας και της Σρι Λάνκα, που ονομάζεται Sethusamudram (Θάλασσα της Γέφυρας).
- Η αναφορά της ως Γέφυρα του Αδάμ γίνεται από νεότερους χάρτες, των αρχών του 19ου αιώνα. Το όνομα προέρχεται από μια ισλαμική παράδοση που θέλει τον Αδάμ να χρησιμοποιεί το πέρασμα αυτό για να προσεγγίσει την περιοχή του ομώνυμου όρους Αδάμ, (ή Κορυφή του Αδάμ), στη Σρι Λάνκα, μετά την έξωσή του από τον Παράδεισο.
Μία Απάντηση
Πολύ καλή δουλειά κάνετε με ευχάριστη αφήγηση.
Καλή συνέχεια !