Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μία φορά το χρόνο, η θάλασσα Jindo χωρίζει στα δύο και ένα μονοπάτι αποκαλύπτεται που ενώνει δυο κορεάτικα νησιά

Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται στο νότιο άκρο της Νότιας Κορέας για να συμμετάσχουν στο Jindo Miracle Sea Road Festival (σε ελεύθερη μετάφραση το φεστιβάλ του θαυματουργού θαλάσσιου δρόμου στο Jindo). Η εκδήλωση γιορτάζει ένα φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η θάλασσα Jindo αποσύρεται..
Μία φορά το χρόνο, η θάλασσα Jindo χωρίζει στα δύο και ένα μονοπάτι αποκαλύπτεται που ενώνει δυο κορεατικά νησιά

Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται στο νότιο άκρο της Νότιας Κορέας για να συμμετάσχουν στο Jindo Sea Parting Festival (σε ελεύθερη μετάφραση το φεστιβάλ του θαυματουργού θαλάσσιου δρόμου στο Jindo). Η εκδήλωση γιορτάζει ένα φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η θάλασσα Jindo αποσύρεται για να εμφανίσει ένα μονοπάτι από άμμο μήκους 2,9 χιλιομέτρων που συνδέει δύο από τα νησιά της χώρας. Ενώ ο μύθος λέει ότι το εξαιρετικό συμβάν είναι έργο του θεού της θάλασσας, η επιστήμη επικαλείται τις βαρυτικές δυνάμεις. Άκου να δεις!

Για το χρονικό διάστημα που το μονοπάτι είναι ορατό κατά τις ημέρες του φεστιβάλ – όπως και 2-3 φορές ακόμα το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου – οι επισκέπτες του φεστιβάλ απολαμβάνουν χαλαρούς περιπάτους από το νησί Jindo στο νησί Modo, ενώ ψάχνουν για μύδια ή βγάζουν τις πολυπόθητες σέλφις.

Εδώ οι καλοί χάρτες - Νησιά Jindo και Modo
Εδώ οι καλοί χάρτες - Νησιά Jindo και Modo

Είναι ένα γεγονός που έχει γίνει γνωστό πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας, από τη δεκαετία του 1970 από τον Pierre Landy. Ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στη Νότια Κορέα το παρομοίασε με το θαύμα του Μωυσή σε μια γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενος στον βιβλικό χωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας. Αλλά αυτό που φαίνεται ως θαύμα είναι στην πραγματικότητα απλή επιστήμη.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι παλίρροιες – η περιοδική άνοδος και πτώση της στάθμης της θάλασσας – προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

Jindo Sea Parting Festival
Jindo Sea Parting Festival (πηγή: https://gksco83.files.wordpress.com​)

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις παλίρροιες, όπως ο κύκλος της περιστροφής της Γης, ή οι κινήσεις της Γης και του φεγγαριού, οδηγούν σε διαφορετικές αποστάσεις τα δύο σώματα. Κάθε ένας από αυτούς τους συντελεστές παράγει ποικίλες δυνάμεις βαρύτητας, με αποτέλεσμα να συναντάμε αρκετά μοναδικά αλλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα στην παλίρροια με την πάροδο του χρόνου.

Jindo Miracle Sea Road Festival
πηγή φωτογραφίας: Piotrus

Κατά καιρούς, οι βαρυτικές δυνάμεις μπορεί να δημιουργήσουν είτε μια πολύ υψηλή παλίρροια είτε, στην περίπτωση του φαινομένου της θάλασσας Jindo, μια πολύ χαμηλή. Έτσι, αν και φαντάζει ένας βιβλικός χωρισμός των υδάτων, στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μια πτώση της στάθμης ολόκληρης της θάλασσας. Το εμφανιζόμενο μονοπάτι πλάτους 40 έως 60 μέτρων, εν τω μεταξύ, είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της εναπόθεσης ιζημάτων σε ένα σημείο με την πάροδο του χρόνου λόγω των πιο ήρεμων νερών κατά μήκος της γραμμής μεταξύ των νησιών.

Όσο οι μορφές και οι θέσεις των νησιών και του Στενού Myeongnyang στα ανατολικά του Jindo παραμένουν αμετάβλητες, ο χωρισμός της θάλασσας θα συνεχίσει να λαμβάνει χώρα, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Τα παλιά τα χρόνια το γεγονός εξηγήθηκε όχι φυσικά από την επιστήμη αλλά από ένα λαϊκό παραμύθι. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το νησί Jindo κατοικήθηκε κάποτε από τίγρεις. Όταν τα πλάσματα άρχισαν να απειλούν τα τοπικά χωριά, οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να καταφύγουν στο νησί Modo. Αλλά μια γυναίκα ονόματι Bbyong έμεινε ακούσια πίσω.

Απελπισμένη και θέλοντας να είναι με τα αγαπημένα της πρόσωπα, προσευχόταν μέρα με τη μέρα στον Γιονγκγουάνγκ, τον θεό του ωκεανού, μέχρι που τελικά της μίλησε σε ένα όνειρο της και της είπε ότι ένα ουράνιο τόξο θα εμφανιστεί στη θάλασσα και θα μπορέσει να το διασχίσει. Ξύπνησε το επόμενο πρωί και διαπίστωσε ότι η θάλασσα είχε χωρίσει και ένας δρόμος με ουράνιο τόξο την οδήγησε στο νησί όπου την περίμενε η οικογένεια της.

Οι τίγρεις στην κορεάτικη τέχνη (πηγή φωτογραφίας: Cherubino )
Οι τίγρεις στην κορεάτικη τέχνη (πηγή φωτογραφίας: Cherubino )

Απελπισμένη και θέλοντας να είναι με τα αγαπημένα της πρόσωπα, προσευχόταν μέρα με τη μέρα στον Γιονγκγουάνγκ, τον θεό του ωκεανού, μέχρι που τελικά της μίλησε σε ένα όνειρο της και της είπε ότι ένα ουράνιο τόξο θα εμφανιστεί στη θάλασσα και θα μπορέσει να το διασχίσει. Ξύπνησε το επόμενο πρωί και διαπίστωσε ότι η θάλασσα είχε χωρίσει και ένας δρόμος με ουράνιο τόξο την οδήγησε στο νησί όπου την περίμεναν η οικογένεια της.

Ένα είναι σίγουρο: όποια εκδοχή και να διαλέξετε, ο χωρισμός της θάλασσας Jindo είναι ένα απίθανο θέαμα και από σήμερα στο δικό μου bucket list!

Γνωρίζατε ότι η Σρι Λάνκα ήταν κάποτε ενωμένη με την Ινδία με μια φυσική γέφυρα μέχρι το 1480 μ.Χ. όταν ένας πολύ δυνατός κυκλώνας την πλημμύρησε; Η γέφυρα αυτή ονομάζεται Γέφυρα του Αδάμ και αποτέλεσε έμπνευση για τον ποιητή/ναυτικό Νίκο Καββαδία. Διαβάστε για τη λωρίδα γης που ένωνε τις δύο περιοχές εδώ.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.