Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η χαριποτερική οδογέφυρα Glenfinnan στα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας

Δεν πρόκειται για κάποια πρόχειρη κατασκευή της Warner Bros Entertainment σε κάποιο φανταστικό στούντιο γυρισμάτων, ούτε και για εξωπραγματικά εφέ. Η περίφημη γέφυρα που έγινε γνωστή μέσα από τις ταινίες του Harry Potter δεν είναι άλλη από την, απολύτως πραγματική, σιδηροδρομική οδογέφυρα του Glenfinnan, της γραμμής West Highlands και βρίσκεται στα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας.
Η χαριποτερική οδογέφυρα Glenfinnan στα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας

Οδογέφυρα Glenfinnan, κάπου σε έχω ξαναδεί…

Δεν πρόκειται για κάποια πρόχειρη κατασκευή της Warner Bros Entertainment σε κάποιο φανταστικό στούντιο γυρισμάτων, ούτε και για εξωπραγματικά εφέ. Η περίφημη γέφυρα που έγινε γνωστή μέσα από τις ταινίες του Harry Potter δεν είναι άλλη από την, απολύτως πραγματική, σιδηροδρομική οδογέφυρα του Glenfinnan (Glenfinnan Viaduct), της γραμμής West Highlands και βρίσκεται στα Δυτικά Χάιλαντς της Σκωτίας.

Φημίζεται, εκτός από τη μαγική της διαδρομή προς το Hogwarts, για τη μαγευτική θέα που προσφέρει στα νερά της λίμνης του Loch Shiel, αλλά και για το πανέμορφο φυσικό τοπίο που μπορούν να απολαύσουν οι επιβάτες του τρένου που διασχίζει την οδογέφυρα. Έχει μήκος 380 μέτρα και σχηματίζει 21 γραφικότατες τοξωτές καμάρες, ενώ διασχίζει τον ποταμό Finnan σε ύψος 30 μέτρων.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Η γέφυρα Glenfinnan στα Δυτικά Χάιλαντς (πηγή: britain-visitor.com)

Μέσα από την προβολή της στις ταινίες μετατράπηκε αμέσως σε πόλο έλξης χιλιάδων φανατικών που έσπευσαν –και σπεύδουν ακόμη– να επισκεφτούν τη «μαγική» γέφυρα και να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του τοπίου τριγύρω. Δικαίως αποτελεί το πιο διάσημο αξιοθέατο της διαδρομής και είναι μάλιστα μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες γέφυρες στη Σκωτία, αλλά και όχι μόνο.

Την κατασκευή της ανέλαβε το 1897 η βρετανική εταιρεία Robert McAlpine & Sons, με επικεφαλής τον Sir Robert McAlpine, έναν πρωτοπόρο για την εποχή του Σκωτσέζο επιχειρηματία, που χρησιμοποίησε ολοκληρωτικά τσιμέντο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έναν χρόνο αργότερα και αρχικά η γέφυρα χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη μεταφορά υλικών, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή τέθηκε σε λειτουργία την 1η Απριλίου 1901.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γέφυρας ένα άλογο έπεσε στο κενό παρασύροντας του και ένα κάρο με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία. Παρά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αργότερα ώστε να διαπιστωθεί η αλήθεια γύρω από τον μύθο, δεν βρέθηκε καμία ένδειξη από τα απομεινάρια του ζώου ή του κάρου, παρότι χρησιμοποιήθηκε ακόμη και μια ειδική κάμερα υπεδάφους.

Το Howgarts Express και το Ιπτάμενο Αυτοκίνητο στην δεύτερη ταινία του Χάρι Πότερ (Η Κάμαρα με τα Μυστικά).
Το Howgarts Express και το Ιπτάμενο Αυτοκίνητο στην δεύτερη ταινία του Χάρι Πότερ (Η Κάμαρα με τα Μυστικά).

Στην πραγματικότητα όμως το περιστατικό είχε συμβεί σε μία άλλη γέφυρα της ίδιας διαδρομής, στην Loch nan Uamh, όπου με τη με τη χρήση και τη βοήθεια ενός ραντάρ σάρωσης τα λείψανα του αλόγου εντοπίστηκαν τελικά το 2001 και μάλιστα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το φορτωμένο με διάφορα υλικά κάρο ήταν αυτό που έσυρε μαζί του στο γκρεμό το δύσμοιρο άλογο!

Το μόνο που λείπει μέχρι αυτό το σημείο της ανάγνωσης από την γραφική οδογέφυρα είναι το πέρασμα ενός τρένου, πόσο μάλλον ενός ατμοκίνητου. Το Hogwarts Express είναι στην πραγματικότητα το, ίσως πιο διάσημο ατμοκίνητο τρένο, θρυλικό Jacobite που από το 1984 εκτελεί τουριστικά δρομολόγια μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου από το Fort William έως το Mallaig και πίσω (και δυστυχώς, όχι από την πλατφόρμα 9 ¾ έως τη Σχολή Howgarts). Οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη σκωτσέζικη φύση που προσφέρει αυτή η ειδυλλιακή διαδρομή, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο όμορφων που μπορεί να πραγματοποιήσει κανείς με τρένο.

Το πέρασμα του ατμοκίνητου Jacobite από την οδογέφυρα, το πιο διάσημο και εντυπωσιακό σημείο του δρομολογίου Fort William-Mallaig.
Το πέρασμα του ατμοκίνητου Jacobite από την οδογέφυρα, το πιο διάσημο και εντυπωσιακό σημείο του δρομολογίου Fort William-Mallaig.

Η διαδρομή των περίπου 66 χιλιομέτρων έως το Mallaig δίνει στους επιβάτες την ευκαιρία να θαυμάσουν, έστω και από μακριά, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του δρομολογίου, το Μνημείο του Glenfinnan, το οποίο διακρίνεται στο βάθος μπροστά από τη λίμνη του Loch Shiel. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το εν λόγω μνημείο είναι σημαδιακή, διότι από εκεί ξεκίνησε η Εξέγερση των Ιακωβιτών το 1745, ένα αρκετά σημαντικό ιστορικό γεγονός της χώρας. Το ύψους 18 μέτρων μνημείο στην κορυφή του οποίου στέκει καμαρωτός ο Άγνωστος Χαϊλάντερ, αγναντεύοντας θαρρείς το επιβλητικό τοπίο γύρω του, είναι αφιερωμένο σε όσους πήραν μέρος στην Εξέγερση και έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκειά της.

Το Μνημείο Glenfinnan, σημαντικό αξιοθέατο για την ιστορία της χώρας, αφιερωμένο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την Εξέγερση των Ιακωβιτών το 1745.
Το Μνημείο Glenfinnan, σημαντικό αξιοθέατο για την ιστορία της χώρας, αφιερωμένο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους κατά την Εξέγερση των Ιακωβιτών το 1745.

Η οδογέφυρα είναι επίσης προσιτή με τα πόδια και δεν είναι λίγοι αυτοί που την προσεγγίζουν με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να θαυμάσουν τόσο το σκηνικό και τη γέφυρα, αλλά, με το σωστό τάιμινγκ, και το πέρασμα του Jacobite. Τα μόνο σίγουρο είναι ότι στο δρόμο θα συναντήσει κανείς και άλλους… Χαριποτερικούς!

Η γέφυρα και το μνημείο Glenfinnan σε σκωτσέζικο χαρτονόμισμα των 10 λιρών.

Χαριποτερικά bonus facts:

  • Μεταξύ άλλων αναμνηστικών, μπορεί κανείς να αγοράσει τα περίφημα σοκολατένια βατράχια προφέροντας ταυτόχρονα και το “we’ll take the lot!” για μια άκρως ρεαλιστική αναπαράσταση της σκηνής από την πρώτη ταινία!
  • Το τρένο περνάει και από τη λίμνη Loch Elit όπου διακρίνεται το μικρό νησάκι με τα δέντρα, ο τόπος της τελευταίας κατοικίας του καθηγητή Dumbledore. Η συγκεκριμένη λίμνη εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τρίτη ταινία, όταν ο Χάρι έρχεται αντιμέτωπος με τους Παράφρονες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.