Ο ποταμός Hualai, στην Κίνα, είναι απ’ ότι φαίνεται ο στενότερος ποταμός στον κόσμο, μετρώντας μόνο μερικές δεκάδες εκατοστά στο φαρδύτερο σημείο του.
Στο άλλο άκρο τώρα για τις απαραίτητες συγκρίσεις, ο πιο φαρδύς ποταμός στον κόσμο, ο Αμαζόνιος έχει πλάτος πάνω από 9 χιλιόμετρα κατά την ξηρή περίοδο και 38 χιλιόμετρα πλάτος κατά την υγρή περίοδο. Είναι μακράν ο πλατύτερος ποταμός στον κόσμο, αν δεν λάβουμε υπόψη μας τις εκβολές του Ρίο ντε Λα Πλάτα που μετράνε 290 χιλιόμετρα πλάτος γερές να ‘ναι. Πάντως το πλάτος δεν θεωρείται απ’ τα καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός ποταμού.
Πίσω στον ποταμό Hualai, στο οροπέδιο της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα, ο οποίος έχει μήκος πάνω από 17 χιλιόμετρα μεν, αλλά έχει μέσο πλάτος μόλις 15 εκατοστά. Στο πιο στενό του σημείο, έχει πλάτος μόλις 4 εκατοστά.
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας ποταμός όπως ο Hualai αν και τόσο στενός, εκτείνεται για τόσα πολλά χιλιόμετρα! Σύμφωνα με Κινέζους ειδικούς, ο ποταμός ρέει μέσα από το λιβάδι του Γκονγκέρ για τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Προφανώς, πηγάζει από μια υπόγεια πηγή και ρέει στη λίμνη Dalai Nur στο φυσικό καταφύγιο Hexigten.
Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα υποστηρίξουν ότι ο Hualai ποταμός είναι πολύ στενός για να θεωρηθεί ακόμη και ποτάμι, αλλά το μέγεθος δεν υπήρξε πότε διακριτικός παράγοντας ανάμεσα σε ποτάμια, ρέματα και κολπίσκους. Ο Hualai έχει μόνιμα νερό, που ρέει σταθερά όλο το χρόνο και έχει όλα τα στοιχεία ενός ποταμού, όπως μια σαφώς καθορισμένη λεκάνη, εποχιακές πλημμύρες κ.λπ.
Ο ποταμός Hualai είναι επίσης γνωστός ως η «Γέφυρα του βιβλίου», λόγω ενός λαϊκού θρύλου που αφορά ένα αγόρι που σκόνταψε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει το ποτάμι, ρίχνοντας το βιβλίο του ακριβώς πάνω σε ένα από τα στενότερα σημεία του ποταμού. Το βιβλίο έγινε μια χρήσιμη γέφυρα για κάτι μυρμήγκια που προσπαθούσαν να περάσουν στην άλλη πλευρά, και η ονομασία Γέφυρα του βιβλίου (Book Bridge River) μόλις γεννήθηκε.
Πηγές: Oddity Central, Sohu, Ethnos