Η Ισπανία ίσως γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα παρέχει τριήμερη άδεια περιόδου

Η Ισπανία ίσως γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα παρέχει τριήμερη άδεια περιόδου

Το σχέδιο μεταρρύθμισης που υποβλήθηκε στην Ισπανία θα επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν εγγυημένη άδεια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα μπορούν να πάρουν άδεια από την εργασία τους μέχρι και τρεις ημέρες κάθε μήνα, βάσει ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης  αποκαλύφθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, θα καταστήσει την Ισπανία την πρώτη δυτική χώρα που θα προσφέρει το δικαίωμα σε άδεια εμμηνόρροιας.

Επί του παρόντος, μόνο 5 χώρες στον κόσμο χορηγούν άδεια εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες. Οι τέσσερις είναι ασιατικές, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Ινδονησία και ακολουθεί η Ζάμπια στην Αφρική.

Σύμφωνα με την Ισπανική Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από έντονο πόνο γνωστό ως δυσμηνόρροια, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται εάν μετρηθούν και οι προεμμηνορροϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν οξύ κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, διάρροια και πυρετό.

«Εάν κάποιος έχει μια ασθένεια με τέτοια συμπτώματα, του χορηγείται αναρρωτική άδεια, οπότε το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την έμμηνο ρύση – επιτρέποντας σε μια γυναίκα με πολύ επώδυνη περίοδο να μείνει στο σπίτι», δήλωσε στο El Periodico η Angela Rodriguez, υπουργός Εξωτερικών για θέματα ισότητας.

Παροχή σερβιετών από τα σχολεία

Η μεταρρύθμιση, που πρόκειται να ψηφιστεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της επόμενης Τρίτης, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα για τη βελτίωση της εμμηνορροϊκής υγείας, όπως η απαίτηση από τα σχολεία να παρέχουν σερβιέτες στα κορίτσια που τις χρειάζονται.

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν θα παρέχονται επίσης δωρεάν σε γυναίκες που ζουν υπό περιθωριοποιημένες κοινωνικές συνθήκες, ενώ θα αφαιρείται και ο ΦΠΑ από την τιμή πώλησής τους στα σούπερ μάρκετ – μια μακροχρόνια απαίτηση από τις γυναίκες στην Ισπανία.

Στο ίδιο πακέτο μεταρρυθμίσεων, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει τις αμβλώσεις ευρύτερα διαθέσιμες, καταργώντας την απαίτηση γονικής άδειας για παιδιά 16 και 17 ετών και διασφαλίζοντας την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο ίδιο πακέτο μεταρρυθμίσεων, η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει τις αμβλώσεις ευρύτερα διαθέσιμες, καταργώντας την απαίτηση γονικής άδειας για παιδιά 16 και 17 ετών και διασφαλίζοντας την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Το κοινοβούλιο της χώρας πρόσφατα έκρινε ποινικό αδίκημα την παρενόχληση ή τον εκφοβισμό γυναικών με σκοπό την παρεμπόδιση του δικαιώματός τους στην άμβλωση ως απάντηση στις συχνές διαμαρτυρίες έξω από κλινικές αμβλώσεων.

Bonus Facts

  • Μια πολιτική άδειας περιόδου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ορισμένες θέσεις εργασίας στη μεταεπαναστατική Ρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα. Λόγω των διακρίσεων που προέκυψαν κατά των εργαζομένων, η πολιτική καταργήθηκε το 1927.
  • Ένα σχολείο θηλέων στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας είχε χορηγήσει στις μαθήτριες άδειες περιόδου από το 1912.
  • Στην Ιαπωνία της δεκαετίας του 1920, τα εργατικά συνδικάτα άρχισαν να απαιτούν άδεια περιόδου (seiri kyuka) για τις εργάτριές τους. Το 1947, ένας νόμος τέθηκε σε ισχύ από τα Ιαπωνικά Πρότυπα Εργασίας που επέτρεπε στις γυναίκες με έμμηνο ρύση να παίρνουν άδεια από την εργασία τους. Συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν πρόκειται για ιατρική αναγκαιότητα ή για μέτρο που δημιουργεί διακρίσεις.
  • Στη Ζάμπια, από το 2015, οι γυναίκες δικαιούνται νόμιμα μια ημέρα άδειας κάθε μήνα για την έμμηνο ρύση, γνωστή ως «Ημέρα της Μητέρας». Εάν μια εργαζόμενη γυναίκα στερηθεί αυτό το δικαίωμα, μπορεί νόμιμα να καταγγείλει τον εργοδότη της.
  • Στη Νότια Κορέα, οι εργαζόμενες γυναίκες δικαιούνται άδεια περιόδου, ενώ τους εξασφαλίζεται πρόσθετη αμοιβή εάν δεν χρησιμοποιήσουν την άδεια που δικαιούνται.

Πηγές: Guardian, Telegraph, Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ