Ο αρχαίος ναός Kailasa στην Ινδία είναι η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο

Ο αρχαίος ναός Kailasa στην Ινδία είναι η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο

Μπορεί να μην έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως ένα από τα θαύματα του κόσμου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το μεγαλείο του ναού Kailasa στις σπηλιές Ellora. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη Aurangabad στο Maharashtra, ο σκαλισμένος ναός σε σπήλαιο της Ellora είναι η μεγαλύτερη μονολιθική κατασκευή στον κόσμο

Πιστεύεται ότι ο ναός Kailasa έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον ναό Virupaksha της βόρειας Karnataka. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία:

Ο ναός Virupaksha στη Καρνατάκα της Ινδίας
Ο ναός Virupaksha στη Καρνατάκα της Ινδίας

Ο Ναός Kailasa βρίσκεται στο δέκατο έκτο σπήλαιο και είναι ένας από τους 34 σπηλαιώδεις ναούς και μοναστήρια που απαρτίζουν τα σπήλαια Ellora. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, χτίστηκε τον 8ο αιώνα  μ.Χ. από τον βασιλιά Κρίσνα τον 1ο, της δυναστείας Rashtrakuta μεταξύ του έτους 756 και 773 μ.Χ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και ναοί κατασκευασμένοι από καλλιτέχνες των δυναστειών των Pallava και Chalukya.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι οι αρχιτέκτονες του ναού Virupaksha συνέβαλαν στην κατασκευή του ναού Kailasa. Και δεδομένου ότι οι αρχιτέκτονες είχαν ήδη έτοιμο το σχέδιο και το μοντέλο, θα χρειάζονταν λιγότερες προσπάθειες για να χτιστεί ένας ναός τέτοιου μεγέθους στη διάρκεια ζωής ενός μονάρχη.

Κάτοψη του ναού Kailasa
Κάτοψη του ναού Kailasa

Η ιστορία αναφέρει ότι οι Rashtrakuta δημιούργησαν το ναό στις σπηλιές Ellora για να τιμήσουν τον θεό Σίβα, και στόχος ήταν να μοιάζει με το όρος Kailasa, τη μυστικιστική κατοικία του. 

Το όρος Kailash (Kailasa), η κατοικία του θεού Σίβα
Το όρος Kailash (Kailasa), η κατοικία του θεού Σίβα

Ο ναός είχε μείνει στην αφάνεια μέχρι που ο ηγεμόνας της Μογγολικής Αυτοκρατορίας της Ινδίας, Aurangzeb έθεσε σκοπό της ζωής του να βανδαλίσει τον ναό, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Οι ζημίες που προκάλεσε ήταν μικρές και δεν αφορούσαν την κυρία δομή του ναού.

Ο ναός έχει 3 ορόφους με συνολικό ύψος τα 81 μέτρα και πλάτος 47 μέτρα, ενώ το σχήμα του ναού μοιάζει με το γράμμα U. Το μέγεθος του ξεπερνάει το μέγεθος του Παρθενώνα. Στη βάση του κεντρικού κτιρίου ένας στρατός από μεγάλους πέτρινους ελέφαντες στηρίζουν τον ναό. 

Πέτρινοι ελέφαντες στηρίζουν τον ναό Kailasa
Πέτρινοι ελέφαντες στηρίζουν τον ναό Kailasa

Τα τεράστια πέτρινα γλυπτά κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων απεικονίζουν διάφορες Ινδουϊστικές θεότητες και οι δύο εσωτερικοί πυλώνες δείχνουν ιστορίες από το έπος του θεού Σίβα και του θεού Βίσνου. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 τόνοι αφαιρέθηκαν απ’ τον βράχο.

Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι θα χρειάζονταν περισσότερα από εκατό χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός τέτοιου ναού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα χρειάστηκαν μόνο 18 χρόνια για να σκαλιστεί. 

Να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί της εποχής μας θεωρούν αδύνατο να τελειώσουν τον ίδιο ναό χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία σε 18 χρόνια!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ