Το Καλίνινγκραντ βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Αποκόπηκε από τη Μόσχα όταν η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και οι κάτοικοι του έκτοτε πρέπει να περάσουν από το έδαφος της ΕΕ για να φτάσουν στην υπόλοιπη Ρωσία μέσω ξηράς.
Με έκταση 15.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα το εξκλάβιο έχει 2 φορές το μέγεθος της Κρήτης. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 940.000 κατοίκους, μειωμένος κατά 500.000 από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και είναι κυρίως Ρώσοι. 87,4% Ρώσοι, 3,8% Λευκορώσοι και 4% Ουκρανοί, 0,7% Αρμένιοι και 0,5% Τατάροι.
Ο Immanuel Kant ζούσε στο Καλίνινγκραντ
Ο πιο διάσημος κάτοικος του Καλίνινγκραντ, μακράν όμως, ήταν ο Ιμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος του Διαφωτισμού και ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της σύγχρονης φιλοσοφίας. Φήμες λένε ότι ο Καντ είχε τη συνήθεια να πηγαίνει μια μεγάλη βόλτα την ίδια ώρα κάθε απόγευμα. Ήταν τόσο ακριβής που οι ντόπιοι πίστευαν ότι μπορούσαν να ρυθμίσουν τα ρολόγια τους στη ρουτίνα του. Ο τάφος του Καντ βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Königsberg, κάτι που πρέπει να δει κάθε λάτρης της φιλοσοφίας.
Παλαιότερα το Καλίνινγκραντ ονομαζόταν Königsberg
Η πόλη ιδρύθηκε από τους Τεύτονες Ιππότες τον 13ο αιώνα, και όταν ονομάστηκε Κένιγκσμπεργκ (ή Καινιξβέργη) άνηκε είτε στην Πρωσία, είτε στη Γερμανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια μέρος της Ρωσίας τη δεκαετία του 1990. Περπατώντας στο Καλίνινγκραντ, μπορείτε να δείτε κυριολεκτικά την ιστορία της πόλης, καθώς οι διάφορες επιρροές είναι ακόμα ορατές στην αρχιτεκτονική της πόλης.
Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ στα λιθουανικά
Τον 16ο αιώνα, το Königsberg έγινε σημαντικό κέντρο της λιθουανικής κουλτούρας, καθώς το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ στα λιθουανικά, η Κατήχηση, που συντάχθηκε από τον Martynas Mažvydas, τυπώθηκε εδώ. Από τα 200 αντίτυπα που τυπώθηκαν, μόνο δύο έχουν διασωθεί. Το ένα είναι αποθηκευμένο στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Βίλνιους στη Λιθουανία και το άλλο στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Nicolaus Copernicus στο Τορούν της Πολωνίας.
Κάποια στιγμή υπήρχαν δύο πόλεις με το όνομα Καλίνινγκραντ
Το Königsberg ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1945. Το 1946, μετά τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους Σοβιετικούς ακτιβιστές, του Μιχαήλ Καλίνιν, η πόλη μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ, αν και ο ίδιος δεν είχε επισκεφτεί την πόλη ποτέ. Το συνθετικό grad της λέξης σημαίνει «πόλη». Ωστόσο, υπήρχε ήδη μια πόλη με το ίδιο όνομα στην ΕΣΣΔ στην Περιφέρεια της Μόσχας και αυτό το μπερδεματάκι προκάλεσε πολλά προβλήματα στις αλληλογραφίες. Επιστολές που προορίζονταν για το πρώην Königsberg, παραδίδονταν συνεχώς στην πόλη κοντά στη Μόσχα. Το πρόβλημα επιλύθηκε μόλις το 1996, όταν το Καλίνινγκραντ κοντά στη Μόσχα μετονομάστηκε σε Κορολιόφ.
Η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ κατέχει πάνω από το 90% του κεχριμπαριού όλου του κόσμου
Ένα άψογο κομμάτι απολιθωμένης ρητίνης, αλλιώς γνωστή ως «ηλιακή λίθος» μπορεί να φτάσει η τιμή της ανάλογη με του χρυσού. Εάν δε η πολύτιμη λίθος έχει ένα έντομο ή μια σαύρα παγιδευμένη μέσα της, η τιμή μπορεί να εκτοξευτεί έως και τα έξι ψηφία. Με μια μικρή έρευνα το ένα γραμμάριο απλού κεχριμπαριού κοστίζει 8 ευρώ.
Λίγοι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ έχουν καταγωγή από εκεί
Η πόλη έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Γερμανοί που επέζησαν του πολέμου μεταφέρθηκαν αναγκαστικά. Στη συνέχεια, η πόλη ξανακατοικήθηκε από Σοβιετικούς από άλλα μέρη της χώρας. Η πρώην σύζυγος του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, Lyudmila Aleksandrovna Ocheretnaya, κατάγεται από το Καλίνινγκραντ.
Είναι γνωστό και ως η «Μικρή Ρωσία»
Οι κάτοικοι του Καλίνινγκραντ συχνά αποκαλούν το κύριο μέρος της χώρας «Μεγάλη Ρωσία» και τον θύλακα τους «Μικρή Ρωσία». Η Μεγάλη Ρωσία έχει πολλά να ζηλέψει από τη Μικρή. Το Καλίνινγκραντ ψηφίζεται τακτικά ως η πιο φιλική πόλη της χώρας προς τις επιχειρήσεις, καθώς και το πιο άνετο μέρος για να ζεις.
Οι θύλακες ή αλλιώς τα εξκλάβια μας έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά εμάς τους γεωγραφικούς. Μάθετε τα πιο σημαντικά αποσπασμένα εδάφη στον κόσμο εδώ.
Πηγές: Isolated Traveller, Reuters, The Culture Trip, Wikipedia