Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

16 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Λετονία

Η Λετονία (αγγλικά: Latvia, λετονικά: Latvijas Republika) είναι μια από τις τρεις Βαλτικές Χώρες - οι άλλες δύο είναι οι Εσθονία και Λιθουανία- που δηλαδή βρέχονται από την Βαλτική Θάλασσα.
15 που πρέπει να γνωρίζετε για την Λετονία

Η Λετονία (αγγλικά: Latvia, λετονικά: Latvijas Republika) είναι μια από τις τρεις Βαλτικές Χώρες – οι άλλες δύο είναι οι Εσθονία και Λιθουανία– που δηλαδή βρέχονται από την Βαλτική Θάλασσα. Εκτός από την Εσθονία και την Λιθουανία συνορεύει και με τη Ρωσία και την Λευκορωσία.

συνορα Λετονίας

Η αλήθεια είναι ότι η Λετονία δεν είναι πολύ “διάσημη” χώρα στην Ευρώπη και συνειδητοποιήσαμε ότι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτήν. Και είναι άδικο γιατί έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Ας δούμε 16 συναρπαστικά στοιχεία για την Λετονία λοιπόν.

Ο καταρράκτης Venta (Ventas rumba) είναι ο πιο πλατύς καταρράκτης στην Ευρώπη

venta rapid

Ο καταρράκτης Venta Rumba ή Venta Rapid έχει πλάτος 249 μέτρα και βρίσκεται στο Kuldiga. Ένα ενδιαφέρον φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί κοντά στον καταρράκτη την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν τα ψάρια που πρόκειται να αναπαραχθούν προσπαθούν να πηδήξουν πάνω από τα ορμητικά νερά. Ιπτάμενα ψάρια δηλαδή!

Η λετονική είναι μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές γλώσσες

Η λετονική είναι μια από τις πιο αρχαϊκές/παλαιότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και έχει διατηρήσει πολλά χαρακτηριστικά της πρωτοϊνδοευρωπαϊκής ηλικίας άνω των 5.000 ετών, η οποία είναι η προγονική γλώσσα όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών. Υπάρχει επίσης ισχυρή ομοιότητα μεταξύ πολλών λέξεων στα λετονικά και στα σανσκριτικά (η ιερή γλώσσα του Ινδουισμού και του Βουδισμού).

Η Λετονία είναι μεταξύ των πιο πράσινων χωρών στον κόσμο

Gauja Park Latvia
Εθνικό Πάρκο Gauja στην Λετονία

Η μισή έκταση της Λετονίας καλύπτεται από δάση και το 1/5 της χώρας περιλαμβάνει προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Στην Λετονία υπάρχουν τέσσερα εθνικά πάρκα, 42 φυσικά πάρκα και 260 φυσικά καταφύγια. Συν ότι έχει ακτογραμμή 500 χιλιομέτρων με λευκή άμμο, 12.000 ποταμούς και πάνω από 2.000 λίμνες. Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε γιατί είναι δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της φύσης.

Η Λετονία είναι ο παράδεισος του WiFi

Η Λετονία έχει από τις υψηλότερες ταχύτητες στην Ευρώπη, με πάνω από 800 δωρεάν σημεία σύνδεσης στη Ρίγα που δεν χρειάζεται καν να πληρώσετε για αυτό. Λετονία σου ερχόμαστεεε..

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στη Λετονία

Ρίγα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο

O Christmas tree, O Christmas tree… Tο πρώτο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο που καταγράφηκε ήταν στη Ρίγα το 1510. Οι άνθρωποι το στόλιζαν με ψάθινα στολίδια, κορδέλες, αποξηραμένα λουλούδια και υφάσματα, τραγουδούσαν και χόρευαν και έκαιγαν το δέντρο στη συνέχεια για καλή τύχη. Αργότερα αυτή η παράδοση εξαπλώθηκε στη Γερμανία από όπου κατέκτησε τον υπόλοιπο κόσμο. 

Οι Λετονοί λατρεύουν να τραγουδούν και να χορεύουν

Οι Λετονοί είναι γλετζέδες και τους αρέσει να χορεύουν και να τραγουδούν. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι χορωδιών, λαϊκών χορών, ορχηστρών και θεατρικών σε όλη τη μικρή χώρα. Κάθε πέντε χρόνια οι καλύτεροι 40.000 ερασιτεχνικοί σύλλογοι συγκεντρώνονται για το Εθνικό Φεστιβάλ Τραγουδιού και Χορού. Αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό γεγονός αναγνωρίζεται από την UNESCO.

Minox Photo Camera - η "κάμερα κατασκοπείας" κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Λετονία

Το 1937 στο Κρατικό Ηλεκτροτεχνικό Εργοστάσιο της Λετονίας ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης μίνι φωτογραφικής μηχανής. Εκτός από το ότι ήταν η πρώτη μικρή κάμερα, ήταν και η πρώτη στον κόσμο με την οποία ήταν δυνατή η λήψη καθαρών και ευκρινών φωτογραφιών σε απόσταση ξεκινώντας από 20 cm. Η καθαρή εικόνα και το μέγεθός της έκαναν την κάμερα ελκυστική ακόμα και για διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Εξού και το όνομα «κάμερα κατασκοπείας».

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου

Jani Holidays in Latvia
Ένας άντρας με στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς ανάβει φωτιά

Στην Λετονία το θερινό ηλιοστάσιο είναι μεγάάάλη γιορτή και οι Λετονοί ξεχύνονται στην ύπαιθρο για να γιορτάσουν τη μικρότερη νύχτα του χρόνου. Μένουν ξύπνιοι μέχρι τα ξημερώματα, ανάβουν φωτιές, φτιάχνουν στεφάνια από αγριολούλουδα, τρώνε και πίνουν, τραγουδούν και χορεύουν. Ονομάζεται «Jāņi» ή «Līgo» και γιορτάζεται τη νύχτα από τις 23 έως τις 24 Ιουνίου παρόλο που κανονικά το θερινό ηλιοστάσιο είναι 21-22 Ιουνίου.

Ο θρυλικός ζωγράφος Mark Rothko ήταν Λετονός

Νο.6 (Violet, Green and Red)
Πίνακας Νο.6 (Violet, Green and Red) του Μαρκ Ρόθκο (πηγή: Wikipedia)

Ο Mark Rothko γεννήθηκε στο Daugavpils, στη νοτιοανατολική Λετονία. Ο πίνακας Νο. 6 του (Βιολετί, πράσινο και κόκκινο) πουλήθηκε το 2014 για 140 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας έναν από τους πιο ακριβούς πίνακες όλων των εποχών.

Ένα από τα αξιοθέατα του λιμανιού Liepaja είναι μια νύχτα στη φυλακή!

Φυλακή Karosta-Μουσείο

Στην πόλη Liepaja, μπορείτε να επισκεφτείτε την παλιά φυλακή της Karosta, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο… Μπορείτε να ζήσετε τη ζωή ενός κρατούμενου με πραγματικές σωματικές και ηθικές πρακτικές. Δεν ακούγεται και πολύ δελεαστικό..

Το τζιν εφευρέθηκε από Λετονό ράφτη

Jacob Davis
Ο Jacob Davis & σχέδιο του (πηγή: Wikipedia)

Ο Jakobs Jufess (Jacob William Davis) , ένας Λετονο-Εβραίος ράφτης που μετανάστευσε στις ΗΠΑ είναι ο δημιουργός του διαχρονικού παντελονιού Jeans. Σε συνεργασία με τον γνωστό έμπορο υφασμάτων Levi Strauss έκανε μια περιουσία. Και γέμισε την ντουλάπα μας!

(Και) Οι Λετονοί αγαπούν την μπύρα

Μαζεύοντας 78 λίτρα μπύρας ανά κάτοικο κάθε χρόνο, οι Λετονοί λατρεύουν μια κρύα μπύρα το βράδυ του καλοκαιριού. Μάλιστα στη Ρίγα γίνεται ένα φεστιβάλ μπίρας από το 2012. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στη Βαλτική, σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε πάνω από 200 είδη μπύρας.

Ο στρατός της χώρας, από το 2007 είναι πλήρως επαγγελματικός

Η Λετονία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αφού εντάχθηκε στο NATO το 2007. Από τότε, ο στρατός της χώρας αποτελείται μόνο από επαγγελματίες και εθελοντές της Εθνικής Φρουράς. Αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει, λόγω της κατάστασης μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς αποφασίστηκε να επανέλθει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από το 2023.

Η Σημαία της Λετονίας είναι από τις παλαιότερες

Σημαία Λετονίας

Παρόλο που το κράτος της Λετονίας ιδρύθηκε μόλις το 1918, η σημαία του χρονολογείται από το 1279 και είναι μία από τις τρεις παλαιότερες στον κόσμο. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Το χόκεϊ επί πάγου είναι το εθνικό άθλημα στη Λετονία

Ice Hockey Latvia

Οι Λετονοί υπερηφανεύονται ότι είναι οι καλύτεροι οπαδοί του χόκεϋ στον κόσμο και το αποκαλούν απλώς «χόκεϊ» επειδή οι άλλοι τύποι απλά δεν έχουν σημασία εδώ -πως στην Ελλάδα αποκαλούν μπάλα μόνο το ποδόσφαιρο; Ε κάπως έτσι. Εκτός από την εθνική ομάδα και ένα τοπικό πρωτάθλημα, υπάρχει ένα παγοδρόμιο σε κάθε μικρή πόλη, που επιτρέπει σε όλους να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.