Τα Inselberg της Λευκής Ερήμου στην Αίγυπτο

Τα Inselberg της Λευκής Ερήμου στην Αίγυπτο

Μόλις λίγες ώρες μακριά από το Kάιρο κοντά στην πόλη Al Farafrah, απλώνεται η έρημος Σαχάρα ελ Μπεΐντα, γνωστή και ως Λευκή Έρημος. Όπως καταλαβαίνετε απ’ την ονομασία της, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη έρημο. Σε αντίθεση με την κίτρινη άμμο της υπόλοιπης Δυτικής Ερήμου (σσ. η έρημος Σαχάρα δυτικά του ποταμού Νείλου και ως τα σύνορα με τη Λιβύη), η προστατευόμενη περιοχή της Λευκής Ερήμου έχει εκτυφλωτικά λευκή άμμο και μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς που μας αφήνουν με το στοματάκι ανοικτό.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Λευκή Έρημος
Εδώ οι καλοί χάρτες: Λευκή Έρημος

Το προστατευόμενο εθνικό πάρκο της Λευκής Ερήμου εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 3,010 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Έχει αυτό το χρώμα επειδή οι βράχοι στην περιοχή εκεί αποτελούνται από κιμωλία. Λόγω της «διαφορικής διάβρωσης», όπως την αποκαλούν οι γεωλόγοι, οι άνεμοι και οι αμμοθύελλες έχουν ταλαιπωρήσει αυτούς τους βράχους για χιλιετίες, δίνοντας τους αυτά τα ασυνήθιστα σχήματα. Οι περισσότεροι έχουν ύψος μεταξύ 3 με 5 μέτρα και μερικοί έχουν προκαλέσει με το σχήμα τους τη χρήση ψευδώνυμων με την πάροδο των ετών. Ένας από τους πιο διάσημους διπλούς σχηματισμούς ονομάζεται “κοτόπουλο και μανιτάρι” ή “κοτόπουλο και ατομικό σύννεφο”, για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μοιάζουν με μια κλαίουσα κυρία και μια φάλαινα. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται Inselberg και είναι δανεική λέξη απ’ τα γερμανικά που σημαίνει βουνό-νησί. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον γεωλόγο Wilhelm Bornhardt το 1900 για να περιγράψει την αφθονία τέτοιων σχηματισμών που βρέθηκαν στην ανατολική Αφρική. 

Εκτός από τους βραχώδεις σχηματισμούς, στην περιοχή ευδοκιμούν και είδη άγριας ζωής. Οι αλεπούδες Fennec, τα τσακάλια, οι αμμότραγοι και δύο είδη σπάνιων γαζελών, οι Rhim και οι Dorcas είναι μερικά απ’ αυτά.

Αλεπού Fennec (πηγή: wikipedia)
Αλεπού Fennec (πηγή: wikipedia)
Αμμότραγος (πηγή: wikipedia)
Αμμότραγος (πηγή: wikipedia)

Αναμφισβήτητα, ο καλύτερος τρόπος για να βιώσετε τα θαύματα της Λευκής Ερήμου είναι να κατασκηνώσετε εκεί για μια νύχτα. Επειδή οι σχηματισμοί φαίνονται πιο εντυπωσιακοί κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, μια διανυκτέρευση εκεί είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να τους χαρείτε σε όλες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του φωτός. Βεδουίνοι οδηγοί από την περιοχή αναλαμβάνουν τακτικά, ομάδες τουριστών για ολονύκτια κάμπινγκ και είναι μια δραστηριότητα την οποία μπορείτε να κάνετε και κράτηση. Επειδή πρόκειται για προστατευόμενο εθνικό πάρκο, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται σχετικά με τη διαμονή, καθώς  επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα μονοπάτια. Αν πότε το αποφασίσετε να έχετε υπόψιν σας ότι το βράδυ το κρύο είναι τσουχτερό και θα πρέπει να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα. Σύμφωνα με το Lonely planet, οι διανυκτερεύσεις απαγορεύονται αλλά η τουριστική αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια και δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Στα βόρεια βρίσκονται δύο επίπεδα βουνά γνωστά και ως Twin Peaks (Δίδυμες κορυφές) και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες. Είναι αγαπημένος προορισμός των τοπικών ταξιδιωτικών πρακτόρων, καθώς η θέα από την κορυφή των συμμετρικών λόφων που μοιάζουν με γιγάντιες μυρμηγκοφωλιές, είναι εντυπωσιακή. 

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, το έδαφος της ερήμου αλλάζει και γεμίζει με κρυστάλλους χαλαζία. Αν κοιτάξετε τους βραχώδεις σχηματισμούς σε αυτήν την περιοχή, θα αντιληφθείτε ότι αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από κρυστάλλους. 

Κρύσταλλοι χαλαζία στη Λευκή Έρημο
Κρύσταλλοι χαλαζία στη Λευκή Έρημο (πηγή: geologyin.com)

Ο πιο διάσημος από τους σχηματισμούς είναι το Crystal Mountain, ένας μεγάλος βράχος φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από χαλαζία. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο περίπου 24 χιλιόμετρα βόρεια του Naqb As Sillim (ο δρόμος των σκαλοπατιών που οδηγεί στην Al Farafrah) και είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από τη μεγάλη τρύπα που βρίσκεται στη μέση του.

Crystal Mountain, πηγή: geologyin.com
Crystal Mountain, πηγή: geologyin.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ