Οι πολύχρωμοι γιγάντιοι σκίουροι Μαλαμπάρ της Ινδίας

Οι πολύχρωμοι γιγάντιοι σκίουροι Μαλαμπάρ της Ινδίας

Οι πολύχρωμοι γιγάντιοι σκίουροι μήκους 1 μέτρου έχουν κατακτήσει τη φιλοζωική πλευρά του διαδικτύου τα τελευταία 2 χρόνια, και όχι δεν είναι μυθικά πλάσματα βγαλμένα από το Photoshop.

Όπως αναφέρει ο Jason Bittel για το National Geographic, αυτά τα πολύχρωμα πλασματάκια βάρους 2 κιλών απολαμβάνουν την προσοχή μας χάριν των στιγμιότυπων που δημοσιεύτηκαν στο instagram του ερασιτέχνη φωτογράφου Kaushi Vijayan. Επιπλέον, ο βιολόγος John Koprowski επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτών των υπέροχων χρωμάτων (πορτοκαλί, μωβ, καστανό) των σκίουρων αν και επισημαίνει ότι ίσως έχουν λίγο τονωθεί πειράζοντας τις ρυθμίσεις του Vibrance (σσ. κατεργάρη Kaushi)

Οι πολύχρωμοι σκίουροι επίσημα ονομάζονται Ratufa indica ή γιγαντιαίοι σκίουροι Μαλαμπάρ (Malabar). Είναι ένα από τα τέσσερα σχετικά μπαμπάτσικα τρωκτικά της οικογένειας των σκίουρων.

Τα τέσσερα είδη που απαρτίζουν αυτήν την ομάδα είναι συναρπαστικά λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, τον λαμπρό χρωματισμό τους και την τάση να τρέφονται με μερικούς από τους τεράστιους τροπικούς καρπούς σε κουβούκλια δέντρων.

Αν και τα άλλα είδη ταιριάζουν με τον σκίουρο Malabar όσον αφορά το μέγεθος, έχουν σίγουρα λιγότερα ζωντανά χρώματα: Οι σκίουροι Ratufa affinis, που τους συναντάμε στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία, έχουν καφέ ή μαύρο χρώμα, ενώ τα δίχρωμα Ratufa, όπως καταλαβαίνετε έχουν 2 χρώματα, το μαύρο και το λευκό. Τέλος οι σκίουροι Ratufa macroura, γνωστοί και ως γιγάντιοι σκίουροι της Σρι Λάνκα, φέρουν δύο τόνους μαύρου και γκρι.

Πίσω στους δικούς μας, οι γιγάντιοι σκίουροι Malabar έχουν μέγεθος κοντά 1 μέτρο, από το κεφάλι μέχρι την ουρά ενώ το σώμα τους είναι κοντά στα 36 εκατοστά. Μεταξύ μας πάντα έβρισκα ελκυστικά τα punk κουρέματα που έδιναν ύψος. Οι πιο γνωστοί γκρι, κόκκινοι και μαύροι συγγενείς τους (όπως τα φιλικά γκρίζα σκιουράκια της Βόρειας Αμερικής) έχουν περίπου το μισό τους μέγεθος.

Τα γιγάντια τρωκτικά μπορούν και κάνουν εντυπωσιακούς πήδους έως και 6 μέτρα και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους σκίουρους που αποθηκεύουν τις τροφές τους σε υπόγεια σημεία, οι Μαλαμπάρ προτιμούν τις κορυφές των δέντρων.

Οι σκίουροι Malabar αναφέρονται ως ευάλωτο είδος εδώ και περίπου 20 χρόνια, αλλά ο αριθμός τους έχει σταθεροποιηθεί έκτοτε. Αντίθετα, το 2016, μια αύξηση του πληθυσμού τους κατά 8% στις ινδικές περιοχές Pune και Thane.

Παραμένει πάντως ασαφές γιατί τα γιγάντια πλάσματα καμαρώνουν τόσο ζωντανά χρώματα. Παρόλο που αυτές οι αποχρώσεις προσφέρουν απλόχερα υλικό στους φωτογράφους της φύσης, θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπεύθυνες για ατυχές καταλήξεις. 

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη ότι τα χρώματα τους επιτρέπουν στους σκίουρους να κάνουν blend με τα χρώματα κάποιων σημείων των δασών και έτσι να προστατεύονται. Ενδεχομένως να είναι και λόγος για να τραβάει την προσοχή όταν αναζητάει ταίρι. Και έχει μια λογική καθώς σπάνια παρατηρούνται σε ζεύγη, παρά μόνο κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αναπαραγωγής τους, για την οποία οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πολλές πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ