Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι 5+1 πιο εντυπωσιακές «μαύρες» παραλίες της Ισλανδίας

Η Ισλανδία δεν αποκαλείται τυχαία η Γη του Πάγου και της Φωτιάς. Η αφθονία τόσο των παγετώνων όσο και των ηφαιστείων δημιουργεί ένα τοπίο που αξίζει να μελετήσουμε εξονυχιστικά. Το νησί σχηματίστηκε αποκλειστικά από ηφαιστειακές εκρήξεις...
Οι 5+1 πιο εντυπωσιακές «μαύρες» παραλίες της Ισλανδίας

Η Ισλανδία δεν αποκαλείται τυχαία η Γη του Πάγου και της Φωτιάς. Η αφθονία τόσο των παγετώνων όσο και των ηφαιστείων δημιουργεί ένα τοπίο που αξίζει να μελετήσουμε εξονυχιστικά. Το νησί σχηματίστηκε αποκλειστικά από ηφαιστειακές εκρήξεις, με τα πετρώματα του να είναι κυρίως μαύρα και κόκκινα. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της χώρας είναι ένα άδειο τοπίο από πεδία λάβας, που εκτείνεται για χιλιόμετρα και που καλύπτεται μόνο από ισλανδικά βρύα. Και επειδή η χώρα είναι τόσο νέα γεωλογικά, οι περισσότερες ακτές της καλύπτονται από μαύρη άμμο.

Πως σχηματίστηκε η μαύρη άμμος

Γενικά, η άμμος σχηματίζεται όταν τα πετρώματα διασπώνται σε όλο και μικρότερα κομμάτια από τις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση. Αυτή η διαδικασία διαρκεί εκατομμύρια χρόνια και το χρώμα της άμμου εξαρτάται από τους βράχους που διασπάστηκαν. Η κοινή μαυρόχρωμη άμμος των περισσότερων ισλανδικών παραλιών, λοιπόν, αποτελείται από άστριο και χαλαζία, μεταξύ άλλων ορυκτών.

Η μαύρη άμμος σχηματίζεται από ηφαιστειακό υλικό που έχει διαβρωθεί, όπως πετρώματα βασάλτη και λάβα. Και δεδομένου ότι η Ισλανδία έχει πάνω από 200 ηφαίστεια, υπάρχει πολύ διαθέσιμο ηφαιστειακό υλικό να καλύψει τις περισσότερες ακτές της. Οι σαθροί βράχοι του νησιού μετακινούνται με τα ποτάμια του νησιού και μέσω της παλίρροιας μετατρέπονται σε σκόνη. Ακόμη και σήμερα, οι περισσότερες από τις παραλίες της Ισλανδίας είναι μαύρες αμμουδιές! Πάμε να δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς:

Reynisfjara: Η μαύρη παραλία που πρωταγωνίστησε στο Game of Thrones

H μαύρη παραλία Reynisfjara
H μαύρη παραλία Reynisfjara

Λόγω της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones, η πιο διάσημη παραλία με μαύρη άμμο της Ισλανδίας σε διεθνές επίπεδο δεν είναι άλλη από την Reynisfjara. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Vík, στη νότια ακτή της χώρας. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της Reynisfjara που διασφαλίζουν ότι η θέα της θα χαραχτεί στη μνήμη σου για πάντα. Εκτός από την μαύρη άμμο, θα βρεις και τις ψηλές πέτρινες στήλες Reynisdrangar που βρίσκονται στην ακτή. Η ισλανδική λαογραφία λέει ότι αυτοί οι βράχοι ήταν κάποτε τρολ, που πέτρωσαν στην προσπάθεια τους να τραβήξουν τα πλοία στην ακτή. Το σκηνικό μοιάζει με σκαλιστή πυραμίδα, με τις άκρες της να είναι τόσο καθορισμένες που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινη δημιουργία. Αν θέλεις να κάνεις και μια επανάληψη στο Game of Thrones, οι σκηνές με την παραλία παίζονται στα επεισόδια πέντε και έξι της έβδομης σεζόν.

Η επίσκεψη στην παραλία θέλει προσοχή και πρέπει να φροντίσεις να μην σταθείς πολύ κοντά στον ωκεανό. Τα κύματα ταξιδεύουν πολύ πιο μακριά και πιο γρήγορα απ’ όσο υπολογίζεις. Έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα και πλέον συνιστάται ο κόσμος να βρίσκεται τουλάχιστον 30 μέτρα από την ακτή.

Αν δεν σας φτάνουν όλα αυτά που σας είπα, η παραλία έχει και πιο αντικειμενικές διακρίσεις. Το 1991, το National Geographic τη συμπεριέλαβε στις 10 κορυφαίες μη τροπικές παραλίες του κόσμου, ενώ το Travel Channel τη χαρακτήρισε ως την πιο ασυνήθιστη παραλία του κόσμου.

Solheimasandur: Η μαύρη παραλία με το αεροπλάνο

Αυτή η μοναδική μαύρη παραλία στην Ισλανδία δεν είναι ιδιαίτερα διάσημη για τη μαύρη άμμο της παραδόξως. Έγινε γνωστή εξαιτίας της πτώσης του US Navy Douglas C-117D που συνετρίβη το 1973 με τα συντρίμμια του να έχουν παραμείνει άθικτα ως και σήμερα. Ο λόγος της συντριβής είναι ότι του τελείωσαν τα καύσιμα κατά τη διάρκεια της πτήσης και προσγειώθηκε ανώμαλα στην παραλία χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς.

Η παραλία έγινε έτσι τουριστική ατραξιόν, και μιας και δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την πτώση, οι φωτογραφίες από το απόκοσμο τοπίο δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο χωρίς τύψεις. Η παραλία βρίσκεται στην κορυφή ενός παγετώνα δίπλα στο Katla, ένα ενεργό ηφαίστειο.

Seltjörn: η παραλία με μαύρη άμμο κοντά στο Ρέικιαβικ

Η μαύρη παραλία Seltjörn (πηγή: myvisiticeland.is)
Η μαύρη παραλία Seltjörn (πηγή: myvisiticeland.is)

Αν δεν θέλεις να απομακρυνθείς πολύ απ’ την πρωτεύουσα, υπάρχει η μαύρη παραλία Seltjörn στα 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης. Το χρώμα της παραλίας είναι πιο κοντά προς το γκρι και δεν εντυπωσιάζει τόσο αλλά έχει απίθανη θέα προς τον ατλαντικό ωκεανό, και έναν ουρανό χωρίς φωτορύπανση, ιδανικό για να απολαύσετε το βόρειο σέλας. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο φάρος του νησιού Grotta που θεωρείται εξαιρετικός για αστροπαρατήρηση.

Το Grótta μετατρέπεται σε νησί κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. (πηγή: wikipedia)
Το Grótta μετατρέπεται σε νησί κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. (πηγή: wikipedia)

Η παραλία των διαμαντιών

Μια άλλη διάσημη παραλία με μαύρη άμμο κατά μήκος της νότιας ακτής είναι η Παραλία των Διαμαντιών. Βρίσκεται στην άκρη της παγωμένης λιμνοθάλασσας Jökulsárlón, η οποία απέχει 380 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ. Ονομάζεται έτσι επειδή κομμάτια  παγετώνων βρίσκονται διάσπαρτα στην μαύρη αμμουδιά. Προέρχονται από τον κοντινό παγετώνα Breiðamerkurjökull και μεταφέρονται από τη λιμνοθάλασσα στην ακτή.

Djúpalónssandur

H μαύρη παραλία Djúpalónssandur βρίσκεται στους πρόποδες του Snæfellsjökull στην Ισλανδία. Κάποτε ήταν η βάση για εξήντα ψαροκάικα και ένα από τα πιο παραγωγικά ψαροχώρια στη χερσόνησο Snæfellsnes, αλλά σήμερα ο κόλπος είναι ακατοίκητος.

Εδώ βρίσκεται και ένα από τα τρία Εθνικά Πάρκα της Ισλανδίας. Το τοπίο είναι από άλλο πλανήτη (πιθανολογώ τον Άρη)  και οι σχηματισμοί των βράχων από λάβα είναι εκπληκτικοί. Το 1948 μια βρετανική τράτα ναυάγησε κοντά στην περιοχή και κομμάτια της βρίσκονται ακόμα στην παραλία Djúpalónssandur.

Τα συντρίμμια αφήνονται εκεί από σεβασμό στους ψαράδες που έχασαν τη ζωή τους. Στο δρόμο προς την παραλία υπάρχουν και τέσσερις πέτρες διαφορετικού μεγέθους, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε να τις σηκώσετε (περί ορέξεως…). Αυτές οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για να δοκιμάσουν επίδοξους κωπηλάτες που ήθελαν να ψαρέψουν στην περιοχή. Οι τέσσερις πέτρες ζυγίζουν 23 κιλά, 54 κιλά, 100 κιλά και 154 κιλά. Ένας άνδρας έπρεπε να σηκώσει τουλάχιστον την πέτρα των 54 κιλών και να την φτάσει μέχρι τo ύψος της μέσης για να μπορέσει να πάρει τη δουλειά.

Και σε αυτή την παραλία τα κύματα είναι επικίνδυνα οπότε τον νου σας.

Ο Κίτρινος Ποταμός στην Ισλανδία

Ο Κίτρινος Ποταμός στην Ισλανδία

Κατά μήκος της νότιας ακτής, υπάρχουν περιοχές όπου παγετώδεις ποταμοί ρέουν πάνω από ηφαιστειακά πετρώματα και δημιουργούν ένα θέαμα χρωμάτων. Ίσως έχετε δει εικόνες του κίτρινου ποταμού στην Ισλανδία στα social media και πιθανότατα η φωνογραφημένη περιοχή να εντοπίζεται μεταξύ Kálfafell και Hof στα νότια.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το αφιέρωμα που είχαμε στην Ισλανδία, όταν πρωτοξεκίνησε το youtube κανάλι των γεωγραφικών:

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.