γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Υπάρχουν και οι χώρες εκείνες που αν και δεν αποτελούν τουριστικές επιλογές, κρύβουν μέσα τους την αισιοδοξία του να παλεύουν μέσα στη φτώχεια και την αβεβαιότητα. Και να παραμένουν όμορφες με το δικό τους, μοναδικό τρόπο.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Μαυριτανία, μία χώρα ελάχιστα γνωστή στον Δυτικό πολιτισμό, μιας και η είσοδός της στο σύγχρονο κόσμο είναι σχετικά σύντομη.
Αν κάποιος επισκεφτεί αυτή την όχι και τόσο δημοφιλή χώρα, θα παρατηρήσει πως μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από τη ζώνη της Σαχάρας (κατά 60%) και πως οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την ποιμενική ζωή. Μαυριτανές γυναίκες μπορεί να σου προσφέρουν το παραδοσιακό πράσινο τσάι, ενώ πλανόδιοι μικροπωλητές με κοσμήματα έχουν απλώσει τα εκθέματά τους.
Η Μαυριτανία, με πληθυσμό 4.271.197 κατοίκους και έκταση 1.030.700 τ.χλμ, αποτελεί μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Στα βορειοδυτικά, η Μαυριτανία συνορεύει με τη Δυτική Σαχάρα, στα βορειοανατολικά με την Αλγερία, ανατολικά με το Μάλι και νότια με το Μάλι και τη Σενεγάλη. Οι κύριες γλώσσες της χώρας είναι η Αραβική και η Γαλλική. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Νουακσότ, το οποίο αποτελεί και το κέντρο του πληθυσμού. Η Μαυριτανία είναι γενικά μία φτωχή χώρα, ενώ η Κυβέρνηση κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αυξηθεί το εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων, το οποίο πριν δεκαετίες έφτανε μέχρι το 5%. Η Σαχάρα είναι πλούσια σε θάμνους και σαβάνες με φοίνικες και ακακίες.
Η Μαυριτανία έγινε ανεξάρτητη χώρα στις 28 Νοεμβρίου του 1960 καθώς μέχρι τότε, βρισκόταν υπό την επιρροή της Γαλλικής κυριαρχίας και ήταν ενωμένη με τη Σενεγάλη, μέχρι να διαχωριστούν σε ανεξάρτητα κράτη. Το νόμισμα της χώρας λέγεται ουγκίγια και η επίσημη θρησκεία της χώρας μέχρι σήμερα, είναι το Σουνιτικό Ισλάμ.
Οι καμήλες κυριαρχούν παντού!
Ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας, στηρίζεται στην κτηνοτροφία. Οι ποιμένες με τις κελεμπίες και τα τουρμπάνια τους κατέχουν καμήλες, κατσίκες και πρόβατα και τα ανατρέφουν με σκοπό να τα πουλήσουν.
Η μεγαλύτερη αγορά της χώρας βρίσκεται στην πρωτεύουσα –ειλικρινά, δεν έχεις δει ποτέ τόσες καμήλες ζωντανά! Οι Μαυριτανοί συνηθίζουν να τρώνε κρέας καμήλας και στις εμποροπανηγύρεις οι καμήλες κυριαρχούν περιμένοντας τους επίδοξους αγοραστές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γνωρίστε τους Τουαρέγκ, τους Μπλε Ανθρώπους της Αφρικής
Οι Μαυριτανοί ξεχωρίζουν, διότι κάνουν κάτι που ίσως δε συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα; συνηθίζουν να παίρνουν την καμήλα ή το ζώο στο σπίτι τους, να το σφάζουν μόνοι τους και να μαγειρεύουν στη συνέχεια το φαγητό τους. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των Μαυριτανών είναι φτωχοί, αυτό είναι μία οικονομική λύση που δεν επιβαρύνει περισσότερο με έξοδα μία φτωχή οικογένεια. Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο αγοράζουν και προετοιμάζουν μόνοι τα ζώα τους, είναι το γεγονός πως δεν έχουν ψυγείο, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, οι αγοραστές το παίρνουν ζωντανό και το προετοιμάζουν, ώστε να μη χρειαστεί να διατηρήσουν το κρέας στο ψυγείο.
Οικογένειες φέρνουν τις καμήλες των οποίων την πώληση αναλαμβάνουν μέλη της οικογένειας. Μία καμήλα μπορεί να κοστίσει μέχρι και 1000 δολάρια. Στην αγορά όμως, μπορείς να βρεις όλα τα συνηθισμένα κρέατα; από μοσχάρι μέχρι κοτόπουλο.
Η Μαυριτανία αν δεν είναι κάτι τόσο ξεχωριστό, έχει και αυτή την ομορφιά της. Μέσα στην απλότητα της ζωής, την έμφαση στα μικρά πράγματα με την έλλειψη της πολυτέλειας και των φαντασμαγορικών κτηρίων, καταφέρνει να δώσει στον ταξιδιώτη κάτι το διαφορετικό. Η ίδια με τις μικρές της πόλεις και τους συνοικιακούς καταυλισμούς, προσπαθεί για το καλύτερο και ελπίζει στην άνοδο του βιοτικού της επιπέδου.