Μποτσουάνα, η χώρα που έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2021

Μποτσουάνα, η χώρα που έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω της πανδημίας
Ο περίεργος λόγος που έμαθε όλος ο κόσμος την αφρικανική χώρα της Μποτσουάνα δεν είναι άλλος από την...

γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Έπρεπε να υπάρξει αυτή η μετάλλαξη Όμικρον της πανδημίας Covid 19, για να μάθουν οι περισσότεροι την Αφρικάνικη χώρα της Μποτσουάνα (Botswana). Περίεργο, αλλά οι περισσότεροι αγνοούσαν ακόμα και την ίδια την ύπαρξή της.

Και αν οι περισσότεροι δεν έχουν ταξιδέψει ή αγνοούν την ύπαρξή της, η ίδια αποφάσισε με τη μετάλλαξη να μας… επισκεφτεί.

Αφήνοντας πίσω μας το υγειονομικό κομμάτι, αξίζει να δούμε περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη χώρα της Αφρικής, με τις κρυμμένες ομορφιές. Μπορούμε να πούμε πως και η ίδια είναι ένα Κράτος πιο σύγχρονο αλλά, παράλληλα, με μεγάλα ιστορικά γεγονότα να καθορίζουν την πορεία του. Μπορεί επίσης, να χαρακτηριστεί ως η χώρα για το καλύτερο σαφάρι στην Αφρική.

Εθνικός Ύμνος/Εθνόσημο/Σημαία

«Ας είναι ευλογημένη αυτή η ευγενής γη», λέει ο τίτλος του εθνικού της ύμνου (στα Σετσουάνα, Fatshe leno la rona) έμπνευση του Γκαλεμάνγκ Τουμεντίσκο Μοτσέτε. Με το εθνόσημο της χώρας να παρουσιάζει δύο ζέβρες οι οποίες κρατάνε τον κεντρικό θυρεό, όπως και τρεις γεωργικοί τροχοί, σύμβολο της βιομηχανίας της χώρας.

Η σημαία της Μποτσουάνα αποτελείται από γαλάζιο το οποίο διακόπτεται από μία μαύρη λωρίδα πλαισιωμένη από λευκό. Είναι μια από τις λίγες αφρικανικές σημαίες που δεν χρησιμοποιεί τα παναφρικανικά χρώματα.

Σημαία Μποτσουάνας

Τόσο το εθνόσημο, όσο και η σημαία της χώρας, κατοχυρώθηκαν με την ημερομηνία ανεξαρτησίας της χώρας, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1966.

Εθνόσημο της Μποτσουάνα
Εθνόσημο της Μποτσουάνα

Τοποθεσία στο χάρτη/έκταση, πρωτεύουσα και κύριες πόλεις

Αν κάποιος παρατηρήσει το χάρτη της Αφρικής σε μία υδρόγειο σφαίρα, θα διαπιστώσει πως η Μποτσουάνα δεν είναι μία τόσο μεγάλη χώρα σε έκταση, συγκριτικά με το Σουδάν ή την Αλγερία. Παρόλα αυτά κατέχει τη 48η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Μποτσουάνα (πηγή: britannica)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Μποτσουάνα (πηγή: britannica)

Θα διαπιστώσουμε πως είναι μία περίκλειστη χώρα, η οποία συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά.

Αυτή η στριμωγμένη και ολίγον άγνωστη για τους πολλούς Μποτσουάνα, μπορεί να θεωρηθεί ένα στολίδι της Νότιας Αφρικής.

Με έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους, ανήκει στις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του πλανήτη, με το 70% της έκτασής της να καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Το πολίτευμά της είναι η Προεδρική Δημοκρατία. Έχει πρωτεύουσα την Γκαμπορόνε και σημαντικές πόλεις της χώρας είναι η Φράνσισταουν, η Λομπάτσε και η Τζουανέγκ. Το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε. Η ίδια απέχει 480 χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό.

Η Γκαμπορόνε (αγγλικά και τσουάνα: Gaborone) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μποτσουάνα. Έχει πληθυσμό 231.626 σύμφωνα με καταμέτρηση του 2011 και βρίσκεται στα Νότια της χώρας, 15 χλμ. από τα σύνορα με την Νότια Αφρική. (πηγή: wikipedia)
Η Γκαμπορόνε (αγγλικά και τσουάνα: Gaborone) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μποτσουάνα. Έχει πληθυσμό 231.626 σύμφωνα με καταμέτρηση του 2011 και βρίσκεται στα Νότια της χώρας, 15 χλμ. από τα σύνορα με την Νότια Αφρική. (πηγή: wikipedia)

Ιστορικές πληροφορίες

Παλαιότερα γνωστή ως βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, έγινε ανεξάρτητο Κράτος στις 30 Σεπτεμβρίου του 1966. Ουσιαστικά, υπήρξε για χρόνια, ένα έθνος μαύρων που βρισκόταν υπό την κυριαρχία των λευκών. Μέχρι σήμερα, ο λευκός πληθυσμός αποτελεί μέχρι και το 3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Αξιοθέατα, τουρισμός, ενασχολήσεις

Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από φύση στην οποία βασιλεύουν τα άγρια ζώα, τα οποία αποτελούν και την κυριότερη αιτία για την τουριστική κίνηση στη χώρα. Ένας τουρίστας μπορεί να βρει πολλά πάρκα που θα του δώσουν την ευκαιρία να παρακολουθήσει την άγρια φύση, όπως και μέρη για σαφάρι και παρακολούθηση της άγριας ζωής που είναι πλούσια στη χώρα.

Η ίδια η χώρα έχει ως κυριότερη πηγή πλούτου την κτηνοτροφία, τα ορυκτά (κυρίως τα διαμάντια) και ο τουρισμός αποτελούν την κυριότερη πηγή οικονομίας της χώρας. Η ίδια η χώρα έχει άφθονο μεταλλευτικό πλούτο – όπως άνθρακα, αμίαντο και χρυσό. Αν και η Μποτσουάνα θεωρούταν μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ωστόσο, μέσα στα χρόνια παρουσίασε μία αισθητή πρόοδο και το 2013 παρουσίασε εισόδημα περίπου 16. 400 δολαρίων.

Εκπαίδευση

Είναι άξιο να αναφερθεί το γεγονός πως η Μποτσουάνα είναι ίσως από τις λίγες (μπορεί και η μόνη χώρα) της Αφρική, όπως μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κοριτσιών που μορφώνονται από τον αριθμό των αρρένων. Αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός πως τα αρσενικά μέλη μίας οικογένειας, συνηθίζουν να ασχολούνται περισσότερο με τα κοπάδια. Ωστόσο, πολλά άτομα που ανήκουν στο αρσενικό φύλο, ασχολούνται με ανώτερες σπουδές, συγκριτικά με τα κορίτσια, δηλαδή φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Μεγάλο μέρος όμως του πληθυσμού, αποκτά τις βασικές γνώσεις και φοιτεί στις βασικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η κυριότερη γλώσσα της χώρας είναι τα Αγγλόγλωσσα Σετσουάνα (Σετσουάν).

Θρήσκευμα

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μποτσουάνα θεωρούν τον εαυτό τους Χριστιανό. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασπάζεται το Ισλάμ και τον Ινδουισμό, ενώ ένα 20% δηλώνει πως δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία.

Οδήγηση

Η οδήγηση στη Μποτσουάνα (όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο), πραγματοποιείται στα αριστερά.

Γαστρονομία

Η κουζίνα της χώρας έχει και Ευρωπαϊκές επιρροές, με κυρίαρχα υλικά να αποτελούν το κουάκερ, τα οινοπνευματώδη ποτά, ο καφές, το τσάι και το κρέας μαγειρεμένο με λαχανικά.

Όπως βλέπουμε, η Μποτσουάνα είναι μία χώρα με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Όσο και αν παρουσιάζεται υποτιμημένη, έχει φυσική ομορφιά, πανέμορφα ζώα της άγριας πανίδας και μία απλή ζωή δίχως τα έντονα άγχη του σύγχρονου Δυτικού κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.