Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανακάλυψε μια νέα γιγάντια καταβόθρα (στη γεωλογία ονομάζεται δολίνη) με ένα παρθένο δάσος να ευημερεί στον πυθμένα της.
Η καταβόθρα έχει βάθος 192 μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, τόσο βαθιά ώστε να μπορεί να καταπιεί το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο (Άγαλμα της Ενότητας, 192 μέτρα). Μια ομάδα σπηλαιολόγων έσπευσε στην καταβόθρα στις 6 Μαΐου 22, ανακαλύπτοντας ότι υπάρχουν τρεις είσοδοι στο χάσμα, καθώς και αρχαία δέντρα ύψους 40 μέτρων, που τεντώνουν τα κλαδιά τους προς το φως του ήλιου που διέρχεται από τις εισόδους.

Η ανακάλυψη δεν αποτελεί έκπληξη, λένε οι επιστήμονες, καθώς η νότια Κίνα φημίζεται για την καρστική της τοπογραφία. Απότομες καταβόθρες και απόκοσμες σπηλιές απαντώνται συχνά στη Νότια Κίνα. Τα καρστικά τοπία σχηματίζονται κυρίως από τη διάλυση των πετρωμάτων, συνήθως ασβεστολιθικής σύστασης, από το νερό της βροχής το οποίο είναι ελαφρώς όξινο – συγκεντρώνει διοξείδιο του άνθρακα καθώς διατρέχει το έδαφος, και γίνεται πιο όξινο-.
Στη συνέχεια διαπερνά τις ρωγμές των πετρωμάτων, διευρύνοντάς αργά αργά τα κενά. Με την πάροδο του χρόνου, εάν ένας θάλαμος σπηλαίου γίνει αρκετά μεγάλος, η οροφή μπορεί σταδιακά να καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας τεράστιες καταβόθρες.

Συνολικά 30 δολίνες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Λέγιε της αυτόνομης περιοχής Γκουανγκτσί, αναφέρει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Η Γκουανγκτσί είναι γνωστή για τους υπέροχους καρστικούς σχηματισμούς της (καταβόθρες, κάθετοι βράχοι, και φυσικές γέφυρες) και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Οι σπηλαιολόγοι, με επικεφαλής τον Τσεν Λιζίν, καταρριχήθηκαν 100 μέτρα στα κατακόρυφα τοιχώματα της δολίνης και στη συνέχεια περπάτησαν για ώρες στο ανώμαλο έδαφος μέχρι να φτάσουν στον πυθμένα. Το εσωτερικό της έχει μήκος 306 μέτρων και πλάτος 150 μέτρων, ενώ η πυκνή βλάστηση έφτανε στον ώμο ενός ανθρώπου. Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ.
Μελλοντικές αποστολές θα μπορούσαν να εξετάσουν την πανίδα του γεωλογικού σχηματισμού. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρεθούν είδη που ζούσαν στην απομόνωση εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν έχουν καταγραφεί έως τώρα.
Πηγές: In.gr, Wikipedia, Live Science, Unboxholics
Διαβάστε στη συνέχεια: Οι 11 πιο εντυπωσιακές καταβόθρες του κόσμου σε εικόνες