Οι 11 πιο εντυπωσιακές καταβόθρες του κόσμου σε εικόνες

Τη μια μέρα νιώθετε ικανοποιημένοι με τους καρπούς όλων των εργασιών σας στην αυλή σας. Την άλλη, ο κήπος σας έχει αντικατασταθεί από ένα τεράστιο λάκκο από λάσπη. Αν έχεις τύχη διάβαινε – ο κήπος εν τω μεταξύ είναι το αισιόδοξο σενάριο. Θα μπορούσε να ήταν το σπίτι, η γειτονιά ή ακόμα και ολόκληρο το τετράγωνο. Οι καταβόθρες τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, και ενώ συγκεκριμένες περιοχές είναι επιρρεπείς σε αυτά τα φαινόμενα, συμβαίνουν παντού σε όλο τον κόσμο. Αρχίζει με μια αθώα διαρροή σε έναν σκουριασμένο σωλήνα. Η γη κάτω από τα πόδια σου διαβρώνεται αργά και βασανιστικά μέχρι που μια μέρα… εξελίσσεται σε καταβόθρα. Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες καταβόθρες στον κόσμο:

Μπερεζνίκι, 2007

Η ρωσική πόλη βορειοδυτικά της Μόσχας, όπου συναντάμε αρκετά ορυχεία καλίου, μαγνησίου και ποτάσας, υποφέρει από την δημιουργία καταβόθρων και πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς. Αυτή η τρύπα του 2007 έχει πάνω από 200 μέτρα βάθος, 80 μέτρα μήκος και 40 μέτρα πλάτος – και αυξάνεται.

Καταβόθρα στο Berezniki
Καταβόθρα στο Berezniki (πηγή: ITAR-TASS Photo Agency/Alamy)

Σαν Φρανσίσκο, 1995

Η καταβόθρα του Σαν Φρανσίσκο κατάπιε δύο ολόκληρα σπίτια και ανάγκασε την εκκένωση εννέα ακόμα κτιρίων στην περιοχή Sea Cliff τον Δεκέμβριο του 1995. Η τρύπα είχε μέγεθος περίπου 60 μέτρα με 45 μέτρα και προφανώς προκλήθηκε από σπασμένο σωλήνα αποχέτευσης.

Καταβόθρα στο Σαν Φρανσίσκο
Καταβόθρα στο Σαν Φρανσίσκο (πηγή: George Nikitin/AP)

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Γκουάνγκτζου, 2013

Εργάτες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να γεμίσουν μια καταβόθρα στην οποία κατέρρευσαν μερικά κτίρια κοντά σε ένα εργοτάξιο του μετρό στην κινεζική πόλη Γκουανγκζού. Η τρύπα κάλυπτε μια έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων, και το βάθος της δεν ξεπερνούσε τα 10 μέτρα.

Καταβόθρα στην Guangzhou
Καταβόθρα στην Guangzhou (πηγή: STR/AFP/Getty Images)

Φουκουόκα, 2016

Μια τεράστια καταβόθρα δημιουργήθηκε σε μια διασταύρωση κοντά στο σταθμό Hakata στην ιαπωνική πόλη Φουκουόκα στις 8 Νοεμβρίου 2016.

Καταβόθρα στην Φουκουόκα Ιαπωνίας
Καταβόθρα στην Φουκουόκα Ιαπωνίας (πηγή: KYODO/Reuters)

Σαν Φρανσίσκο, 1998

Ένα αυτοκίνητο ισορροπεί σε μια τεράστια καταβόθρα στο John Muir Drive στο Σαν Φρανσίσκο! Η καταβόθρα δημιουργήθηκε όταν το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής έπαψε να λειτουργεί με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες.

Καταβόθρα στο Σαν Φρανσίσκο
Καταβόθρα στο Σαν Φρανσίσκο (πηγή: Joaquin Siopack/AP)

Πόλη της Γουατεμάλας, 2007

Η καταβόθρα άνοιξε σε μια κατοικημένη γειτονιά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. 12 σπίτια χάθηκαν από προσώπου γης και τρία άτομα έχασαν την ζωή τους.

Καταβόθρα στην Γουατεμάλα
Καταβόθρα στην Γουατεμάλα (πηγή: Rodrigo Abd/AP)

Πόλη της Γουατεμάλας, 2010

Τρία χρόνια αργότερα, οι βροχές της τροπικής καταιγίδας Αγκάθα, παράλληλα με μια ηφαιστειακή έκρηξη και μια διαρροή σε σωλήνες αποχέτευσης δημιούργησαν μια τεράστια καταβόθρα στην πόλη τον Μάιο του 2010.

Καταβόθρα στην Γουατεμάλα
Καταβόθρα στην Γουατεμάλα (πηγή: Luis Echeverria/AP)

Μιλγουόκι, 2010

Ένα αυτοκίνητο κάθεται στον “πυθμένα” μιας σχετικά μικρής καταβόθρας που προκλήθηκε από πλημμύρες μετά από τις ισχυρές καταιγίδες στο νοτιοανατολικό Ουισκόνσιν.

Καταβόθρα στο Μιλγουόκι
Καταβόθρα στο Μιλγουόκι (πηγή: Mark Was/AP)

Daisetta, 2008

Μια μεγάλη καταβόθρα-μυστήριο δημιουργήθηκε σ’ αυτή τη μικρή νοτιοανατολική πόλη του Τέξας, 60 χιλιόμετρα μακριά από το Χιούστον. Η τρύπα κατάπιε τα γύρω δέντρα και ένα τρακτέρ και στο τέλος γέμισε με νερά από τους γειτονικούς βάλτους δημιουργώντας μια λίμνη μεγέθους 24000 τ.μ.

Καταβόθρα στην Daisetta
Καταβόθρα στην Daisetta (πηγή: James Nielsen/AP)

Όρος Gambier, Αυστραλία

Το βουνό είναι γνωστό για τους ηφαιστειακούς κρατήρες, τις σπηλιές αλλά και τις καταβόθρες – και μερικές φορές αναφέρεται ως η «πόλη των κρατήρων». Βικτοριανοί κήποι σε διάφορα επίπεδα δημιουργήθηκαν στο Umpherston, έναν κρατήρα ασβεστολιθικού πετρώματος βάθους 20 μέτρων, το 1886.

Κρατήρας στο όρος Gambier
Κρατήρας στο όρος Gambier (πηγή: Alamy)

Ο Λάκκος της Qattara, Αίγυπτος

Πως θα έμοιαζε μια καταβόθρα αν είχε το μέγεθος μια μικρής χώρας; Γι’ αυτή την περίπτωση έχουμε τον λάκκο της Qattara, στη βορειοδυτική Αίγυπτο. Ο λάκκος βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο πυθμένας του καλύπτεται από αλυκές και αμμόλοφους.

Ο λάκκος δημιουργήθηκε από την αλληλεπίδραση του αλατιού και της διάβρωσης από τους ανέμους. Περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Qattara βρίσκονται οι οάσεις Σίβα της Αιγύπτου στην Αίγυπτο και Jaghbub της Λιβύης σε μικρότερα αλλά παρόμοια βυθίσματα.

Στην Qattara βρίσκεται και το δεύτερο χαμηλότερο σημείο στην Αφρική σε υψόμετρο 133 μέτρω κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με το χαμηλότερο σημείο να είναι η λίμνη Assal στο Τζιμπουτί. Αυτή η τεράστια καταβόθρα καλύπτει περίπου 19.605 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγεθος συγκρίσιμο με τη λίμνη Οντάριο ή δύο φορές μεγαλύτερη από τον Λίβανο. Λόγω του μεγέθους της και της γειτνίασής με τις ακτές της Μεσογείου, έχουν γίνει μελέτες για τη δυνατότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας εδώ.

Ο Λάκος της Qattara, Αίγυπτος
Ο Λάκος της Qattara, Αίγυπτος

Bonus Fact: Υπάρχει χωριό με την ονομασία Καταβόθρα στην Θεσπρωτία που μάλιστα είχε άλλο όνομα στην αρχή (Λιγοράτιον) και προτίμησε να το αλλάξει! Άβυσσος η ψυχή των 250 κατοίκων του χωριού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ