Η Νέα Ορλεάνη κι όλη εκείνη η Jazz

Νέα Ορλεάνη, All that Jazz

γράφει ο Σπύρος Προύντζος

Χάρτης Νέας ΟρλεάνηςΗ πόλη της Νέας Ορλεάνης είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου και η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Λουιζιάνας. Σταυροδρόμι πολιτισμών , μπόλικης μουσικής , αρκετού φαγητού , διαφόρων θρησκειών αλλά και έντονων ιστορικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Οι δοξασίες και οι συνομωσίες πάντα είχαν κυρίαρχο ρόλο στην δημιουργία του κοινωνικού ιστού και την δομή της πόλης. Στις εκβολές του ποταμού Μισισιπή η παράδοση της πόλης συνδυάζει άψογα τα γαλλικά με τα αγγλοσαξονικά στοιχεία. Πολύ πριν την επίσημη ίδρυση της το 1718 από Γάλλους έμπορους και κυνηγούς , υπήρξε στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. ένα χώρος για την διεξαγωγή εμπορίου γουναρικών.

Το όνομα το οφείλει στον δούκα της Ορλεάνης , Φίλιππο όπου την εποχή εκείνη διατελούσε καθήκοντα αντιβασιλέα στη Γαλλία. Πόλος έλξης και ταξίδι ζωής για χιλιάδες τουρίστες ανά την υφήλιο είναι μια πόλη όπου στην πορεία του χρόνου η κουλτούρα της έδωσε αρκετά και παράλληλα οι πληγές της διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της.

Ο περίφημος French Quarter ( Γαλλικός τομέας) το ομορφότερο κομμάτι της πόλης , σαν ειρωνεία και τραγική σύμπτωση συνάμα , δημιουργήθηκε από μια φυσική καταστροφή. Ένας τυφώνας όπου ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος της πόλης λίγο αφότου αναδείχθηκε πρωτεύουσα της Λουιζιάνας ήταν η αφορμή να φτιάξει ένα νέο ρυμοτομικό σχέδιο.

Η δημιουργία κάθετων και παράλληλων οδών όπου σχημάτιζαν τετράγωνα είναι το αποτέλεσμα του σχεδίου εκείνης της εποχής που θαυμάζουμε στο κέντρο της πόλης στις μέρες μας. Μια γραφική συνοικία με την Jackson Square να αποτελεί σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών του δρόμου στο σήμερα.

Δεν ήταν όλα ρόδινα ποτέ για την πόλη. Σε στρατηγικό σημείο πάντα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο και μπορούσε να συγκεντρώνει όλα τα προϊόντα από την ενδοχώρα της κοιλάδας του Μισισιπή. Όμως σε αντιδιαστολή με αυτό το πλεονέκτημα αντιτάσσει το ζεστό και υγρό της κλίμα .Οι βάλτοι που περιβάλλουν την πόλη δημιουργούσαν αποπνικτική την ατμόσφαιρα και τα παράπονα των πρώτων κατοίκων της πόλης ήταν έντονα.

Να σημειωθεί ότι ως επί των πλείστων οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν κατάδικοι , εγκληματίες και γενικά άνθρωποι που στην Γαλλία θεωρούντο ανεπιθύμητοι.

Η πόλη μετά τον Επταετή Πόλεμο περνά το 1763 στα χέρια των Ισπανών χάνοντας παράλληλα και την θέση της πρωτεύουσας από την επαρχία της Κούβας .Η ιστορία της πόλης έλκει τις φυσικές καταστροφές και δυο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία καταστρέφουν εκ νέου μεγάλο μέρος της πόλης. Οι Ισπανοί με την σειρά τους βάζουν την δικές του πινελιές στην ανοικοδόμηση της πόλης.

Η Νέα Ορλεάνη το 1800

Σε αυτό το σημείο στα τέλη περίπου του 18ου αιώνα η Νέα Ορλεάνη θα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη λόγω της παράγωγης και εμπορίας ζάχαρης. Το 1800 οι Ισπανοί την επιστρέφουν στους Γάλλους και τρία χρόνια αργότερα ο Μέγας Ναπολέων την δίνει στην Η.Π.Α.

Πριν την παράδοση της στις Η.Π.Α , η κατοχή της από τους Γάλλους αποτέλεσε σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο της ανεξαρτησίας των Η.Π.Α. Ο έλεγχος του αμερικανικού εμπορίου από τους Γάλλους μέσω της πόλης υπήρξε άλυτο πρόβλημα για τις Η.Π.Α. Μνημειώδης η φράση του προέδρου της Αμερικής Τόμας Τζέφερσον για την πόλη της Νέας Ορλεάνης «Στον πλανήτη υπάρχει ένα μοναδικό σημείο όπου ο κάτοχος του είναι ο φυσικός και γνώριμος εχθρός μας .Η Νέα Ορλεάνη».

Επιστρέφοντας στην αγορά της Λουιζιάνας το 1803 από τους Γάλλους , οι Η.Π.Α. εξαγοράζοντας ολόκληρη την περιφέρεια κατάφεραν να διπλασιάσουν το μέγεθος τους αλλά και να γίνουν κυρίαρχες της μεγαλύτερης οδού ναυσιπλοΐας εσωτερικών υδάτων του τότε κόσμου. Το ποσό των 15εκ δολαρίων θεωρήθηκε μικρό για την εποχή σε συνάρτηση πάντα με την στρατηγική σημασία της πόλης και όσων σήμαινε για την Αμερική , η Νέα Ορλεάνη.

Τα περίφημα ποταμόπλοια που διέσχιζαν τον Μισισιπή θα αποτελέσουν και τον σημαντικότερο παράγοντα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής ολόκληρου του Αμερικανικού νότου. Έτσι έφτασε να γίνει η πόλη σύμβολο στον Αμερικανικό εμφύλιο κυρίως λόγω της πλούσιας οικονομικής της δραστηριότητας .Θα πάρει το μέρος στον εμφύλιο στο πλευρό των πολιτειών που θέλουν να αποσχιστούν.

Η Νέα Ορλεάνη αποτελούσε την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συνομοσπονδίας. Από το στρατηγικής σημασίας στο λιμάνι της διακινούντο αγαθά αλλά και το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της , το περίφημο βαμβάκι της Λουιζιάνας και του Μισισιπή. Η κατάληψη της το 1862 από την Ένωση για πολλούς ιστορικούς θεωρείται ορόσημο στη εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου.

Σπουδαίο κέντρο ναυπήγησης πλοίων, δεν επωφελήθηκε από την κατάκτηση της πόλης και την εκμετάλλευση της η Ένωση αλλά από την απώλεια της δυνατότητας να εκμεταλλευτεί η Συνομοσπονδία το λιμάνι της πόλης.

Axeman of New OrleansΑρκετές δεκαετίες μετά έχοντας αφήσει τον εμφύλιο πίσω της , θα συνταράξει την πόλη ο περίφημος “Πελεκητής της Νέας Ορλεάνης”. Ένας serial killer με όπλο το τσεκούρι του οποίου οι φόνοι θα έχουν και άλλο ένα στοιχείο. Τα θύματα του θα είναι ιταλικής καταγωγής και για περίπου 1,5 χρόνο ο δολοφόνος θα πάρει μυθική διάσταση και θα θεωρηθεί από μια πόλη που γεννά εύκολα δοξασίες ως υπερφυσική οντότητα.

Για να σταματήσει τη δράση του ο δολοφόνος ζήτησε ένα βράδυ όλη η πόλη να παίζει μουσική τζαζ. Όποιος δεν ακολουθούσε την εντολή του θα είχε την ίδια μοίρα με τα θύματα του. Σε αυτό το μουσικό και γεμάτο τρόμο πλαίσιο μεγάλωσε και ο θρύλος της πόλης αλλά και της τζαζ μουσικής Λούις Άρμστρονγκ.

Κάπως έτσι φτάνουμε στην σκληρές δεκαετίες του ΄60 & ‘70 , αφού η Νέα Ορλεάνη παρέμεινε ως μια από τις πόλεις με τα σημαντικότερα προβλήματα φυλετικού διαχωρισμού στον αιώνα που μεσολάβησε από την λήξη του εμφυλίου.

Ξεπέρνα και αυτό τον σκόπελο και βαδίζει σε μια ακόμη φυσική καταστροφή που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα της και θα παραμένει ακόμα και σήμερα ανοιχτή πληγή για τους κατοίκους της. Είναι ο τυφώνας Κατρίνα του 2005. Τα χιλιάδες θύματα στοιχειώνουν ακόμα την πόλη που για ακόμα μια φορά θα δει την φωτεινή πλευρά και θα προσπαθήσει να αναγεννηθεί από τα ερείπια της.

Η διαχείριση των καταστροφών-της πιο δαπανηρής καταστροφής όπως την αποκάλεσαν–του τυφώνα από την Αμερικανική κυβέρνηση αλλά κι η μη πρόληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών αποτέλεσε και την αρχή του τέλους για την τότε κυβέρνηση. Σε πείσμα των καιρών η πόλη αποτέλεσε και πάλι παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων ολόκληρης της χώρας.

Τι είναι τελικά η NOLA (ακρωνύμιο τεσσάρων γραμμάτων των λέξεων New Orleans LouisianA ) για τους κάτοικους της ίδιας της πόλης αλλά και για τους χιλιάδες ταξιδιώτες. Είναι ο παράδεισος των foddies , των καλοφαγάδων , των θαλασσινών και της κουλτούρας του δρόμου.

Το καρναβαλικό πνεύμα αλλά και η τζαζ μουσική συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό όμοιο με αυτά που απολαμβάνουμε κατά καιρούς στην μεγάλη οθόνη αφού η πόλη αποτελεί αγαπημένο background αρκετών ταινιών. Η ιστορική της διαδρομή και η σημασία της για την εξέλιξη των Η.Π.Α. της προσδίδει και την απαραίτητη χρυσόσκονη.

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Νέα Ορλεάνη

  1. Το 1796, η Νέα Ορλεάνη έγινε η πρώτη πόλη που φιλοξένησε όπερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  2. Η πρώτη παρέλαση Mardi Gras πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη την Τρίτη της Άφεσης το 1938.
  3. Η πόλη είναι επηρεασμένη από την γαλλική κουζίνα και την Κρεόλ κληρονομιά.
  4. Η λίμνη Pontchartrain Causeway κοντά στην πόλη της Νέας Ορλεάνης έχει κηρυχθεί από τα Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνεχής γέφυρα στον κόσμο.
  5. Το Superdome στη Νέα Ορλεάνη είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στον κόσμο.
  6. Η φράση «Dixieland» προέρχεται από το νόμισμα «Dix» της Λουιζιάνας από τότε που οι πολιτείες χρησιμοποιούσαν το δικό τους νόμισμα.
  7. Το σάντουιτς Submarine που ονομάζεται επίσης και «sub» ή «grinder» είναι γνωστό και ως «po’boy» στη Νέα Ορλεάνη.
  8. Ο Lee Harvey Oswald, γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη το 1939 είναι ένα από τα πιο διαβόητα άτομα στις ΗΠΑ, γνωστός για τη δολοφονία του Προέδρου J.F. Kennedy.
  9. Η Νέα Ορλεάνη ήταν η μεγαλύτερη πόλη στις Συνομοσπονδιακές Πολιτείες της Αμερικής κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
  10. Η κουλτούρα των Βουντού παρουσιάστηκε στη Νέα Ορλεάνη από τις βασίλισσες βουντού του 1800. Από τις βασίλισσες, η Marie Laveau είναι η πιο γνώστη.
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις