Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι απομακρυσμένες Νήσοι Μαρκέζας στη Γαλλική Πολυνησία

Αποτελούν μια ομάδα ηφαιστειακών νησιών στη Γαλλική Πολυνησία. Από τον 10ο αιώνα μ.Χ., οι Νήσοι Μαρκέζας είχαν αποικίες από αυτόχθονες ταξιδιώτες από τη Δυτική Πολυνησία.
Οι απομακρυσμένοι Νήσοι Μαρκέζας στη Γαλλική Πολυνησία

Αποτελούν μια ομάδα ηφαιστειακών νησιών στη Γαλλική Πολυνησία. Από τον 10ο αιώνα μ.Χ., οι Νήσοι Μαρκέζας είχαν αποικίες από αυτόχθονες ταξιδιώτες από τη Δυτική Πολυνησία.

Πήραν το όνομά τους από τον Ισπανό Αντιβασιλέα του Περού του 16ου αιώνα, τον Μαρκήσιο του Cañete (Marqués de Cañete). Χρηματοδότησε την αποστολή του Álvaro de Mendaña όπου επισκέφθηκε τη περιοχή το 1595.

Η σημαία των Νήσων Μαρκέζας
Η σημαία των Νήσων Μαρκέζας

Γεωγραφία

Αποτελούνται από δεκατέσσερα νησιά και συνήθως χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μια βόρεια με τα κύρια νησιά Nuku Hiva, Ua Pou και Ua Huka, και μια νότια που αποτελείται από τα νησιά Hiva Oa, Tahuata και Fatu Hiva.

Τα νησιά είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Υπάρχουν ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες. Το υψηλότερο σημείο τους είναι η κορυφή του όρους Oave στο νησί Ua Pou, στα 1.230 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Οι Νήσοι Μαρκέζας περιλαμβάνουν επίσης 12 ηφαίστεια.

Χάρτης των Νήσων Μαρκέζας
Χάρτης των Νήσων Μαρκέζας

Πληθυσμός

Ο πληθυσμός των Νήσων Μαρκέζας είναι 9.346 κάτοικοι κατά την απογραφή του Αυγούστου 2017.  Πρωτεύουσα της διοικητικής υποδιαίρεσης των Νήσων είναι η πόλη Taiohae , στο νησί Nuku Hiva. Τα νησιά αποτελούν ένα από τα πέντε διοικητικά τμήματα της Γαλλικής Πολυνησίας (υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας).

Κάποτε ο πληθυσμός των Νήσων Μαρκέζας ήταν 100.000. Μετά την άφιξη των Ευρωπαίων όπου έφεραν τις ασθένειές τους μαζί τους, το 90% των κατοίκων εξαφανίστηκαν.

Έκταση και αποστάσεις

Η συνολική τους έκταση είναι 1.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα.Με εξαίρεση το Motu One, όλα τα νησιά των Marquesas είναι ηφαιστειακής προέλευσης.

Οι Νήσοι Μαρκέζας είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς στον κόσμο. Βρίσκεται 1.370 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊτής και περίπου 4.800 χλμ., δυτικά του Μεξικού που αποτελεί και την πλησιέστερη ηπειρωτική χερσαία μάζα.

Κλίμα

Αν και γενικά η Πολυνησία συνδέεται με εικόνες πλούσιας τροπικής βλάστησης, οι Νήσοι Μαρκέζας είναι εξαιρετικά ξηρές.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 27 βαθμοί Κελσίου και κυμαίνεται μόνο κατά περίπου 5 βαθμούς καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο επιβλητικός καταρράκτης Hakaui στο νησί Nuku Hiva (πηγή: wikipedia)

Γλώσσα και Θρησκεία

Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της Γαλλικής Πολυνησίας. Οι κάτοικοι έχουν την δική τους διάλεκτο που μπορεί να εντοπιστεί απευθείας στην αρχαία πολυνησιακή γλώσσα Maohi.

Οι Νήσοι Μαρκέζας έχει δύο διαλέκτους—μία για τα βόρεια του νησιωτικού συγκροτήματος γύρω από το Nuku Hiva και μία για τη νότια, γύρω από το Hiva Oa.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι χριστιανοί ως αποτέλεσμα της ιεραποστολικής δραστηριότητας της Καθολικής Εκκλησίας και διαφόρων προτεσταντικών χριστιανικών ομάδων. Η κύρια εκκλησία στην περιοχή είναι ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας της Ταϊοχάε.

Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες, ακόμη και καθεδρικοί ναοί στα νησιά. Στο Nuku Hiva υπάρχει ένα σκάλισμα της τοπικής μπύρας Hinano ως ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Κουλτούρα και έθιμα

Στα νησιά θα ανακαλύψετε ότι τα τατουάζ είναι ένα σημαντικό μέρος της κουλτούρας των κατοίκων και χρησιμοποιούνταν πολύ πριν εισαχθούν στην Ευρώπη ή την Αμερική. 

Είναι σημάδι πλούτου, δύναμης και ικανότητας αντοχής. Σε παλαιότερες εποχές, τα τατουάζ χρησιμοποιούνταν επίσης ως μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ανδρική ηλικία.

Ξύλινο δοχείο με εργαλεία για τατουάζ (πηγή: wikipedia)
Ξύλινο δοχείο με εργαλεία για τατουάζ (πηγή: wikipedia)

Ιστορικά, οι γυναίκες των Νήσων Μαρκέζας που κατείχαν σημαντικές θέσεις, είχαν συχνά δευτερεύοντες συζύγους. Ο δευτερεύων σύζυγος θα ήταν χαμηλότερος από τον κύριο σύζυγο και σχεδόν πάντα ήταν υπηρέτης.

Η ζωή στις Νήσους Μαρκέζας

Εντυπωσιάζοντας τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές με τη φυσική τους ομορφιά και τον εξωτικό τοπικό πολιτισμό τους έγιναν τόπος έλξης αρκετών Ευρωπαίων.

Η ζωή στην απομόνωση κυριολεκτικά, οδήγησε στη δημιουργία ενός μοναδικού αρχαίου πολιτισμού. Διέθετε τη δική του γλώσσα, τέχνη, και θρησκεία.

Η επαφή με τους Ευρωπαίους τον 16ο αιώνα έφερε κοινωνικές, τεχνολογικές και θρησκευτικές αλλαγές.

Ο πλούτος των φυσικών πόρων που υπάρχει στα νησιά ήταν η αιτία για τον μεγάλο πληθυσμό κατά τον παρελθόν.

Οι κάτοικοι ιστορικά έβγαζαν τα προς το ζην από το ψάρεμα, τη συλλογή οστρακοειδών και το κυνήγι πουλιών. Επίσης βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο ψωμί, αλλά ανέπτυξαν και άλλες εισαγόμενες καλλιέργειες. 

Σήμερα οι κάτοικοι ζουν κυρίως από το ψάρεμα και τον τουρισμό. Επίσης σημαντική είναι η παραγωγή copra.

Μαρκεζανή οικογένεια στο Nuku Hiva (πηγή: pixabay.com)

Είναι ο πυρήνας της καρύδας από τον οποίο εξάγεται το έλαιο καρύδας. Το τελευταίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή σαπουνιού αλλά και ως τρόφιμο.

Τα νησιά είναι γνωστά για τις εξαίσιες χειροτεχνίες. Κάθε νησί έχει ένα κέντρο χειροτεχνίας που φιλοξενεί έργα από ντόπιους καλλιτέχνες.

Μπορεί κάποιος να θαυμάσει αγάλματα tiki από ξύλο, διακοσμημένα ξύλινα μπολ και παραδοσιακά όπλα από κόκκαλα ζώων.

Υπάρχουν τέσσερα αεροδρόμια, από ένα στα νησιά Nuku Hiva , Ua Pu , Ua Huka και Hiva ʻOa.

Το γαλλικό φράγκο του Ειρηνικού είναι το επίσημο νόμισμα της Γαλλικής Πολυνησίας.

Φαγητό

Πολλά μενού περιλαμβάνουν κατσίκι και τοπικά φυτικά προϊόντα, όπως η καρύδα και τα φρούτα. 

Οι Νήσοι Μαρκέζας είναι επίσης γνωστοί για το τοπικό τους μέλι, το οποίο βρίσκεται σε πολλά επιδόρπια εστιατορίων και σε μπουφέ πρωινού ξενοδοχείων.

Τα άλογα και η σημασία τους

Μέρος της ταυτότητας των κατοίκων και κυρίως του νησιού ΟύαΧούκα είναι τα άλογα. Επισήμως έφτασαν το 1838 από τη Χιλή. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Γάλλος ναύαρχος, Abel Bergasse Dupetit-Thouars πρόσφερε ένα άλογο στον αρχηγό από το νησί Ταχουάτα. Έκτοτε έγιναν μέρος της κουλτούρας των νησιών.

Με το suare – όπως αποκαλούν το άλογο στη γλώσσα των ντόπιων – οι κάτοικοι βρήκαν τον τρόπο να μετακινούνται πιο γρήγορα. Βοήθησε στις καθημερινές εργασίες αλλά και στην μεταφορά σακιών με αποφλοιωμένες καρύδες σε δύσκολα εδάφη.

Επίσης τα άλογα βοηθούν τους κατοίκους στο κυνήγι αγριογούρουνου.Το άλογο των Νήσων, τρέφεται κυρίως με τα μεγάλα φύλλα του αρτόκαρπου, του δέντρου του ψωμιού.

Οι κάτοικοι κατασκευάζουν τις σέλες τους με τοπικό ξύλο και είναι διαμορφωμένες για να μεταφέρουν τους σάκους με το πολύτιμο copra.

Bonus Fact

Το νησί Ua Huka έχει έκταση 83,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 680 κατοίκους.

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι τα άλογα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, περίπου 3.000.Το νησί έχει συνηθώς ξηρασία ενώ μια περίοδος ξηρασίας επτά χρόνων, αποδεκάτισε μέρος των αλόγων.

Το νησί έχει σχήμα μισοφέγγαρου ενώ η υψηλότερη κορυφή, Hitikau φτάνει σε υψόμετρο 884 μέτρων.

Το νησί έχει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους καθώς και ενδιαφέρουσες φυσικές τοποθεσίες όπως ο «Αόρατος κόλπος» του Vaipaee, οι όρμοι Haavei και Hatuana και τη «Σπηλιά των ιχνών» που περιέχει μια παραλία όπου τα ίχνη εμφανίζονται ξανά μετά από κάθε παλίρροια.

Παρά τον μικρό πληθυσμό του, το Ua Huka έχει τουλάχιστον έξι μουσεία, συμπεριλαμβανομένων το Αρχαιολογικό Μουσείο Vaipaee, το Μουσείο Πετρογλυφικών , και το Μουσείο Garden Forest.

Παραδοσιακά αξεσουάρ Μαρκεζανού πολέμαρχου (πηγή: wikipedia)
Παραδοσιακά αξεσουάρ Μαρκεζανού πολέμαρχου (πηγή: wikipedia)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.