Το Τουρκμενιστάν σχεδιάζει να κλείσει τις «Πύλες της Κολάσεως» – τον γιγάντιο κρατήρα φυσικού αερίου που καίγεται εδώ και 50 χρόνια

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Associated Press, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση λέγοντας στους αξιωματούχους να σβήσουν τις φλόγες στις «Πύλες της Κολάσεως», ένας τεράστιος κρατήρας φυσικού αερίου στη μέση της ερήμου Καρακούμ, περίπου 260 χιλιόμετρα. βόρεια του Ασγκαμπάτ, της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν.

Ο κρατήρας δημιουργήθηκε το 1971 κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος μιας σοβιετικής γεώτρησης που βρήκε ένα σπήλαιο αερίου με τη γη να καταρρέει και να ακολουθεί και το γεωτρύπανο. Οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να βάλουν φωτιά  στο αέριο για να αποτρέψουν την εξάπλωση των επικίνδυνων αναθυμιάσεων. Δυστυχώς, η σπηλιά αποδείχθηκε μια τεράστια φυσική δεξαμενή εύφλεκτου μεθανίου και ο λάκκος καίγεται από τότε μεγαλώνοντας σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. 

Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Οι Πύλες της Κολάσεως στο Τουρκμενιστάν (πηγή: thescarechamber.com)
Εδώ οι καλοί οι χάρτες: Οι Πύλες της Κολάσεως στο Τουρκμενιστάν (πηγή: thescarechamber.com)

Σήμερα, ο κρατήρας πλάτους 70 μέτρων και βάθους 20 μέτρων αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ειδικά τη νύχτα. Ονομάστηκε επίσημα η «Λάμψη του Καρακούμ», αλλά ο κρατήρας είναι επίσης γνωστός ως Κρατήρας Νταρβάζα, από το κοντινό χωριό Νταρβάζα, και διαδικτυακά ως Πόρτα της Κόλασης ή Πύλες της Κόλασης, χάρη στη βρασμένη λάσπη και τις κόκκινες φλόγες που καλύπτουν την επιφάνεια του κρατήρα.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ δήλωσε ότι ο φλεγόμενος κρατήρας “επηρεάζει αρνητικά τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά” και ότι “το Τουρκμενιστάν χάνει πολύτιμους φυσικούς πόρους για τους οποίους θα μπορούσε να έχει σημαντικά κέρδη”.

Ο κρατήρας Darvaza και η γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σημείου που συνήθως στήνονται οι σκηνές, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, νότια του κρατήρα (πηγή: wikipedia)
Ο κρατήρας Darvaza και η γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σημείου που συνήθως στήνονται οι σκηνές, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, νότια του κρατήρα (πηγή: wikipedia)

Το Τουρκμενιστάν διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο στο υπέδαφος του και σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε πολλές χώρες όπως το Πακιστάν, την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία και επίσης σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης έως το 2030.

Πάντως προηγούμενες προσπάθειες των Σοβιετικών να σβήσουν τις φλόγες μέσα στον κρατήρα δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Το 2010, ο Μπερντιμουχαμέντοφ διέταξε ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσουν τη φωτιά, καλύπτοντας την τρύπα.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *