Τουρκμενιστάν, μια πολυτελής και μοναχική χώρα

Τουρκμενιστάν

γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η «γη των Τουρκομάνων», το κράτος που είναι περισσότερο γνωστό με το όνομα Τουρκμενιστάν, παραμένει μια χώρα που θα σε εκπλήξει από πολλές απόψεις. Η περιοχή αποτέλεσε σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και η χώρα είχε συμπεριληφθεί στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1991. Η Μερβ, υπήρξε η πόλη του Τουρκμενιστάν, η οποία δημιούργησε την ευκαιρία για επικοινωνία με την Κίνα και για το ξεκίνημα εμπορικών δραστηριοτήτων μέσα στα μέσα του 15ου αιώνα.

Η σημαία του Τουρκμενιστάν
Η σημαία του Τουρκμενιστάν

Αυτή η χώρα της Κεντρικής Ασίας με έκταση 488.100 τ.χλμ. και πληθυσμό 6.118.000, στο μυαλό μου την έχω ταυτίσει με τη Νότια Κορέα που προσπαθεί με την εξωφρενική της πολυτέλεια να μοιάσει με το Ντουμπάι. Μπορεί η μετάφραση της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ, να σημαίνει «η πόλη που οικοδομήθηκε με αγάπη», αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς με την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα είναι η έλλειψη αυτοκινήτων στις μεγάλες λεωφόρους και οι άδειες από ανθρώπους πλατείες.

Πραγματικά, είναι μία χώρα που θα μπορούσες να γυρίσεις και να απολαύσεις μόνος.

Το Τουρκμενιστάν στα νοτιοανατολικά συνορεύει με το Αφγανιστάν, με το Ιράν στα νοτιοδυτικά, με το Ουζμπεκιστάν στα βορειοανατολικά, με το Καζακστάν στα βορειοδυτικά και με την Κασπία Θάλασσα στα δυτικά. Χαρακτηρίζεται από τη νομαδική ζωή, αν και οι έξι εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας, προσπαθούν πλέον να ζουν με έναν τρόπο που θυμίζει περισσότερο τη Δύση.

Χάρτης που βρίσκεται το Τουρκμενιστάν και με ποιες χώρες συνορεύει
Χάρτης που βρίσκεται το Τουρκμενιστάν και με ποιες χώρες συνορεύει

Η εξωφρενική πολυτέλεια της χώρας θεωρείται υπερβολική αν κάποιος αναλογιστεί την ερημιά από ανθρώπινη ζωή. Οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν συχνά, οι δρόμοι είναι άδειοι από αυτοκίνητα, η έλλειψη ανθρώπινης κίνησης προκαλεί μία κάποια θλίψη στους επισκέπτες της ίδιας.

Το Τουρκμενιστάν είναι ίσως η μοναδική χώρα που εμφανίζει τέτοια έλλειψη παρουσίας ανθρώπων Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα φανταχτερά κτήρια και οι υψηλοί ουρανοξύστες παρά τον αρχικό ενθουσιασμό που δημιουργούν, δεν καταφέρνουν τον πρωταρχικό τους σκοπό; να προσφέρουν ουσιαστική χαρά στους κατοίκους της χώρας. Τα υψηλά και επιβλητικά αγάλματα που δεσπόζουν σε ολόκληρη την πόλη, συμβάλλουν στην αίγλη της χώρας και την αίσθηση πλούτου που προσπαθεί να καλλιεργήσει.

Το ξενοδοχείο Yyldyz στην πρωτεύουσα της χώρας
Το ξενοδοχείο Yyldyz στην πρωτεύουσα της χώρας

Τουρκμενιστάν; μία χώρα ντυμένη στα… λευκά..

Αυτό που καθιστά το κράτος του Τουρκμενιστάν μοναδικό, είναι το γεγονός πως το άσπρο κυριαρχεί παντού. Όχι, δε χιονίζει συχνά, ο λόγος είναι άλλος.

Το Τουρκμενιστάν είναι η μοναδική χώρα που έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guiness, ως εκείνη με τα ψηλότερα άσπρα κτήρια και ουρανοξύστες στον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και με τα αυτοκίνητα; κατά 90% τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους, είναι χρώματος άσπρου.

Μια χώρα στα λευκά
Μια χώρα στα λευκά

Υποβλητικά κτήρια και τεμένη, όλα λευκά, κυριαρχούν στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί το μεγαλείο της χώρας.

Μήπως η έλλειψη κόσμου και τα λευκά κτήρια καθιστούν το Τουρκμενιστάν μία χώρα.. φάντασμα; Μήπως το λευκό να είναι συμβολικό;

Μία χώρα με ισορροπίες ανάμεσα στην πρόοδο και το χθες

Το Τουρκμενιστάν είναι μία ιδιαίτερη, περίεργη χώρα με σχετικά ζεστό κλίμα. Μπορείς να διακρίνεις την πολιτική προπαγάνδα ανοίγοντας μία τηλεόραση η οποία ασταμάτητα υμνεί την πολιτική εξουσία της χώρας, αλλά βλέπεις πως η ίδια έχει ανθρώπους ενημερωμένους για τη σύγχρονη κουλτούρα, μουσική, τέχνη. Ακόμα και αν η πρόσβαση στο Ίντερνετ, μπορεί να χαρακτηριστεί «χαμηλή», αυτό δε σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν αλληλεπιδρούν. Παρόλα αυτά, το Wi fi είναι χαμηλό, όπως και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν επιτρέπεται, με αποτέλεσμα πρόσβαση σε αυτό να έχει  ένας μικρός αριθμός ανθρώπων. Ίσως επειδή η Κυβέρνηση θεωρεί πως η έλλειψη Ίντερνετ θα κρατήσει τους ανθρώπους σε μία κατάσταση άγνοιας, καθώς δε θα αφυπνιστούν για την υπάρχουσα πολιτική τόσο έντονα.

Ο Πύργος «Τουρκμενιστάν» είναι πύργος τηλεπικοινωνιών και αναψυχής στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν. Με ύψος 211 μέτρα είναι το υψηλότερο κτίσμα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Πύργος «Τουρκμενιστάν» είναι πύργος τηλεπικοινωνιών και αναψυχής στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν. Με ύψος 211 μέτρα είναι το υψηλότερο κτίσμα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συχνότερες κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν τις κοινωνικές σχέσεις στο Τουρκμενιστάν είναι οι γάμοι, καθώς σε αυτή την περίσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι συναντούνται και γιορτάζουν μαζί. Μία μικρή, υποτυπώδης ανθρώπινη παρουσία στα πάρκα και τους δρόμους της χώρας υπάρχει το μεσημέρι, όπου η ανθρώπινη παρουσία –έστω για λίγο – κάνει την εμφάνισή της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία; μαζί τα θετικά και τα αρνητικά του, το Τουρκμενιστάν είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χώρα που αυτό που μπορείς να της αναγνωρίσεις, είναι η καθαριότητα και η τάξη.

Θα άξιζε να την επισκεφτείς για να μπορέσεις μία νύχτα να οδηγήσεις σε μία από τις μεγάλες της λεωφόρους τελείως μόνος, ανακαλύπτοντας τα πάντα. Διαπιστώνοντας την έλλειψη πίσω από μία επιφανειακή πολυτέλεια τεράστιων κτηρίων…

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram